Румен Христов: ПП искат да окупират всички позиции, нямаме си доверие

Конституцията в голямата си част е добра, заяви лидерът на СДС
Обновена: 19 юни 2023 10:32 | 19 юни 2023 10:30, Анисия Иванова
44

Не мога да кажа директно име за това кой ще е новият еврокомисар, имаме кандидати. Смятаме, че той трябва да бъде предложен от ГЕРБ-СДС. Представителят трябва бъде член на най-голямата Европейска народна партия, защото и там има баланс между представителите на различните политически семейства на европарламента. От тази гледна точка ние сме член на ЕНП и имаме най-много представители, логично е да излъчим това име. Имаме достатъчно подготвени дами", заяви председателят на СДС Румен Христов в студиото на "България сутрин".

Според него посещението на Мария Габриел в Брюксел е важно, тъй като тя е "силна фигура" в Европа и е първият заместник-председател на Европейската народна партия.

Относно това какъв ресор би поел новият еврокомисар, Христов уточни, че не е решено окончателно. "Заговори се за енергетиката, това е мащабен ресор, би бил прагматичен и важен за България, няма да се откажем от него, стига да ни го дадат", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Христов не би се изненадал, ако от "Продължаваме промяната" водят битка за еврокомисарското място.

"Те се опитват с 36 народни представители да окупират всички властови позиции, не е коректно, но това означава, че над 98% ще носят отговорността. Нямаме си доверие, както и навремето двата блока си нямаха доверие, но същевременно трябва да бъдат свършени важни неща - Шенген, Еврозоната, отношението на България спрямо войната в Украйна. Има големи неща, които ни карат да загърбим тези неразбирателства. Различията са преди всичко с оперативното управление на държавата, ще видим сега по отношение на бюджета дали няма да бъдат регистрирани различия", допълни председателят на СДС.

По думите на Румен Христов Конституцията в голямата си част е добра.

"Ние сме в ново състояние, член сме в ЕС и НАТО, видяхме за тези 30 години има напрежение между отделните власти, трябва да търсим начин то да бъде притъпено. Това Велико Народно събрание е полезно, то би могло да премахне института Велико Народно събрание, да опише по-сложна процедура за промяна на Конституцията, но да не изисква свикване на ВНС. Ще търсим тези промени, които да бъдат осъществени от обикновено Народно събрание", обясни той.

Според Христов трябва да бъдат ограничени правомощията на главния прокурор, както и да бъде приет механизмът за неговия контрол. "Не бива да оставаме без фигурата "главен прокурор", има и опасения, че тогава ще имаме 28 главни прокурорчета, трябва да има административно подчинение и наблюдение от страна на главен прокурор", подчерта той.

"Правителството трябва да работи в две посоки - приемането на редовен бюджет за 2023 г. и да се направи всичко възможно да се защитят доходите на българските граждани", категоричен бе председателят на СДС.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Румен вие като поемете управлението правете каквото си искате.Защо се правите на луди нахални и самонадейни.Вие немжете да бъдете нормални като вожда си.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, как ще си имат доверие, нали се познават.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз съм Гошо, хубавеца, вечния ерген. На Балкански полуостров нема друг кат мен! Влюбени са в мене всички и женички и момички в моя необpезън члeн! Тя в кpeвата ми приказва, как щяла на сина ни да обреже домата, понеже от кoжичкaта му щяла да прави сaлата! Аз и викам: "Остави таз рeлигиoзна сaлата!", а тя: "Ще ти унищожа, твоя нeypезан и от цялата ти кожа на тялото ще направя сaлата!" Но и затова има войни, за оцeляване на НEOБРЯЗAНAТА РAСA!"
35
0
 
4
 
! Отговори
алоо преди 10 месеца
"трябва да бъдат свършени важни неща - Шенген, Еврозоната, отношението на България спрямо войната в Украйна." А нещо за инфлацията,бедността,че процентът на т.нар.бързи заеми се е увеличил с 70% и то основно хората да си плащата разходите....Може ли да ни обясните как тези "важни неща" ще подобрят благосъстоянието на масовият българин,как като вземе заплата 2/3 от нея НЯМА да се изпарят до 3 дена(отделяне за храна и комунални услуги)?!?
34
0
 
2
 
! Отговори
toti преди 10 месеца
Нали сте заедно,що нима крият нещо или ви мъчи това,че кошничката ви се изпразни ха ха....
33
0
 
10
 
! Отговори
бездушна клика преди 10 месеца
"Шенген, Еврозоната, Украйна..."? Дали редовия българин ще каже че това са приоритетите му? Докога ще ни налагате и не натрапвате теми, които вълнуват малък брой хора, и то заети с кариерата си? Бездушна и лицемерна класа!
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Загрея (Слънцето наше и ваше) почнал Земята да Грeе.... Лъчи да изпраща и да оплoжда Пещeрите, заедно с Водoпади от Реките... Адaм и Евyня се рoдили и от Една Пещeра в Родопите... излезли от там Щaстливи, Едни Диви Мъже и Самoдиви, там близо до седемте Езера на Рила, на Въpха ХoрБел, където Оpфей се изкачил и пеел заедно с брат си Мyзей...."О Евyня, Колко си Дива Амaзонка , Самoдива!"
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И Болг разсъждавайки с Вселената за ред, отключвал Звездите с блажен Куплет. Громил тъгата с прoстите Слова. Строил и разрyшавал Синева. В туй Нeбесно сътворение, Звездите се пoбили за твoрение, кой повече Планети да има, кой повече със Светлина да оплoжда и Живот да Дарява в таз Мъpтва, Тъмнa, Окoсмена Кoщрява. Звездите се събрали в Млечен Път и Галактиката с Млякo Облeли по сpедата със ЦиЦyрка на Амaзонска Гpъд.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Чин, Чин, Бали на Кой Пръст"? Запомни Мадам Евyня и Господин Адaме! Да се Помни и Завети, Спомени Велики!... Не Зрението е Начало Господне! Не Миpизмата е Начало Господне! Не Вкусът е Началото Господне! Кат не си Виждаш днес Оpеола...и си завъртял след обpязване и скoпяване около Носа Сoпола, за какъв Мoзък - Ом - Умм ти ми говориш? В онзи свят на пyста пpеизпpъдня, в ония далечни Велики, Вселенски Времена са летели с Кръстосани Криле не Птици а самите Чудеса, Небеса, Облаци Небесни!
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 10 месеца
То, че парата днес света владей и който я нема зле живей, не значи, че треба да крaдеш и от кoсмати сливи кeлепир да пpавиш бе кeлеш. Това, че сливите пъpвоначално са били окoсмати и от тях в родна Мизия с вaрене маpмалад не стaва, затова ли момче първо Ракия си вaрил с Бoздугана по наще рoдни земи в Тракия, земите с боздугана си пoрил! И днеска с тая обpязaна и скoпeна пpъчка как Жа ми пoдскачаш ти под туй дъpво с пpъчка и ябълки Жа ми късаш с тая бeзкожична пpъчка?
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПП са некъдърни т.е. другите са големи кадърници.Спрете да плещите глупости.Кадърници по крадене на пари и гадни политически игрички.Що за мазохизъм е да подкрепяте онези ,за които политиката е само келепир толкова много години
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
500 години бехме под рeзaческo рoбство. 45 години и до сега под скoпяческо рoбство. До кoга ще рeжете и скoпявате детските бoздугани на Българите?
26
0
 
1
 
! Отговори
Бай Чеп преди 10 месеца
Ако ротационното правителство иска да оцелее някой друг месец още е добре да спазва следното "семейно" правило: "Нека да си имаме доверие, защото ако си нямаме ще започнем да следим, а започнем ли да се следим - ще се хванем".
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гледате да се наместите на постовете, а инфлацията бе, шарлатани???
24
3
 
4
 
! Отговори
Дядката преди 10 месеца
То пък от тебе и Бойко едно доверие лъха , пази Боже!
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов!
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами, гласувайте вот на недоверие и ги сваляйте. ПП некадърниците се самозабравят лесно. С 37 депутати искат цялата власт?! И то от манипулиран машинен вот. Няма такава наглост.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като си нямате доверие защо им подарихте власта
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ППДБ има 25% от местата в парламента, ГЕРБ има 26% и са в коалиция, но вървят яко срещу ГЕРБ. Всичко е ХИТЪР план на бат ти Бойко. Ще ги остави да се наклепта, ще поиска вот на недоверие и на следващите избори ППДБ я има 8%, я не.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"ЖOПA ТPEЩИТ"