Последни сме по медийна грамотност в ЕС, падаме с две места надолу

Страните, които са най-близо до Русия, са най-податливи на дезинформация
25 юни 2023 08:40, Нели Христова
120
Последни сме по медийна грамотност в ЕС, падаме с две места надолу
Снимка: Pixabay/MarieXMartin

България е на последно място сред държавите от ЕС в Индекса за медийна грамотност за 2023 г., сочи проучване на Институт "Отворено общество-София" в рамките на Инициатата за европейски политики.

България заема 35-то място от общо 41 оценени страни в Европа, което я поставя сред държавите, които са най-уязвими към дезинформацията. Индексът измерва потенциалната уязвимост на обществата към дезинформацията и свързаните с нея негативни явления на базата на 4 индикатора - за образование, медийна свобода, доверие в хората и е-участие.

България се представя най-зле по индикаторите, свързани с образованието и свободата на медиите. Индикаторите за образование са свързани с нивото на функционална грамотност, т.е. с умението да се вниква в смисъла на прочетеното или чутото.

Страната ни е най-добре по индикаторите, свързани с така нареченото "електронно участие" - използването на новите информационни и комуникационни технологии за
политическото участие.

С резултат от 31 точки от възможни 100, България все пак изпреварва своите съседи Турция (36-то място с 29 точки) и Северна Македония (39-то място с 22 точки), но изостава от другите си съседи Сърбия (на 31-во място с 33 точки) и Румъния (на 34-во място с 32 точки). Според клъстерния анализ, който разделя страните в класацията по групи със сходни характеристики, България попада в 4-ти предпоследен клъстер заедно със Сърбия, Молдова, Черна гора, Румъния и Турция. В последния 5-ти клъстер, където са държавите с най-ниски резултати, се класират Босна и Херцеговина, Албания, Северна Македония, Косово и Грузия.

В сравнение с индекса за 2022 г., България пада с две места – от 33-то място през 2022 г. до 35-то място през 2023 г., като губи и 2 точки – от 33 точки през 2022 г. до 31 точки през 2023 г.

Цялостната класация на новия Индекс за медийна грамотност 2023 се оглавява от Финландия, която е на 1-во място сред 41 държави в Европа със 74 точки от 100, което я оставя като неизменен лидер в шестте издания на индекса от 2017 г. насам. Дания си осигурява втората позиция със 73 точки, следвана плътно от Норвегия на трето място със 72 точки. Естония и Швеция си поделят съответно 4-то и 5-то място, като и двете държави получават отлични резултати от по 71 точки.

Грузия се намира на дъното на класацията с резултат от 20 точки, заемайки 41-во място. Косово заема предпоследната 40-та позиция с 21 точки, Северна Македония е на 39-то място с 23 точки, а Босна и Херцеговина заема 38-мо място с 24 точки.

"Обезпокоително е, че повечето от най-уязвимите държави към дезинформация, според Индекса на медийната грамотност за 2023 година, са и най-близо до войната в Украйна, започната от Русия, и са сред най-изложените на злонамерена дезинформация", коментира Марин Лесенски, автор на анализа. Според него допълнителен проблем е свързан и с обстоятелството, че много от-най уязвимите на дезинформация общества в Европа са в балканските страни, част от които през 2023 г. все още изпитват вътрешна нестабилност и имат сериозни междудържавни проблеми.

Индексът преобразува данните в стандартизирани оценки от 0 до 100 (от най-ниска до най-висока) и класира държавите в Европа от 1 до 41 (от най-висока до най-ниска позиция). Индексът е създаден и се издава от Институт Отворено общество – София от 2017 г. насам. При подготовката на индекса се използва и клъстерен анализ, който групира страните със сходни характеристики въз основа на техните резултати, като най-добре представящите се страни попадат в 1-ви клъстер, а най-слабо представящите се - в 5-ти клъстер.

Когато клъстерите се визуализират на карта на Европа, се очертава ясен географски модел. Най-добре представящите се държави в 1-ви клъстер са разположени предимно в Северна и Западна Европа, включително скандинавските държави, Естония и Ирландия. Вторият клъстер обхваща значителна част от Западна и Централна Европа. Третият клъстер се състои от държави от Южна и Централна Европа, Украйна и Гърция. Четвъртият и петият клъстер образуват "разширен" балкански регион, като в четвъртия клъстер влизат държави от Румъния, Сърбия и България до Турция и Молдова. Петият клъстер включва останалите балкански държави, като Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Косово, както и Грузия в Южен Кавказ.

Това географско разпределение на клъстерите отразява наличието на разделение както между Изток и Запад, така и между Север и Юг в Европа, като в Европа балканските страни и кавказкият регион в най-голяма степен изостават по отношение на медийната грамотност.

Няколко разлики се очертават при сравняването на резултатите от индекса за 2023 г. с изданието от предходната година. Най-значителен спад в класацията отбелязват Румъния, Полша и Литва, които падат с по три позиции, придружени от понижение на съответните им резултати с между 3 и 4 точики. Белгия, Чешката република и Латвия отбелязаха най-значително подобрение, като всяка от тях се изкачва с три позиции в класацията. Има и три случая на промяна на групите, като Украйна и Гърция успяват да се издигнат от четвъртия клъстер през 2022 г. до третия клъстер през 2023 г., докато Нидерландия слиза от първия към втория клъстер.

Индексът за медийна грамотност през 2023 година включва и разширена класация с шест допълнителни държави до общо 47 оценени страни в света, за да се даде възможност за международни сравнения. Канада с 68 точки е на 7-мо място от 47-те държави, включени в разщирената класация, а Австралия е на 10-то място с 63 точки, като това са най-добре представилите се държави в допълнителната група. Южна Корея на 17-то място и САЩ на 18-то място имат идентични резултати от 60 точки, а Япония е на 22-ро място със 77 точки. Според клъстерния анализ, Канада се присъединява към първата група на най-добре представилите се държави, предимно от Северна Европа. Австралия, Южна Корея, САЩ и Япония се присъединяват към втория клъстер, който се състои предимно от западноевропейски и централноевропейски държави. Израел е на 32-ро място с 42 точки и в 3-ти клъстер с южноевропейски и централноевропейски държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Всъщност, ако стриктно погледнем заглавието, медиите наистина са пълни с неграмотни. Пример е цветанка ризова, която не прави разлика между валутен борд и еврозона.
83
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Последно място в подобна европейска класация звучи като комплимент.
82
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До Анонимен/75 "ДОСКОРО БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ НАПЪЛНО НЕГРАМОТЕН ПРЕМИЕР БОЙКО БОРИСОВ" - Във всеки случай по-грамотен от харвардските възпитаници.
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На Балкански полуостров, ние тъмни балкански субъекти не се поддаваме на медийно-мозъчна обработка за разлика от лъскави,бели и пухкави, лустросани западняци техният мозък е станал на каша затъпял и ***..
80
0
 
2
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 9 месеца
Резултатът не можа да е друг. Само като гледаш колко много експерти се навъдиха и всеки разбира от всичко. Вчера един бивш генерал от МВР коментира ситуацията в Русия, като че ли разбира политика и от военни операции. Интересното е,че журна-листа не го попита от къде има сведенията след като има руска цензура. В България неграмотни журналисти правилно коментират щото както каза Кокорчо са съгласували където трябва. То и неграмотни експерти ги канят и коментират щото и те са съгла-сували .
79
0
 
3
 
! Отговори
Изровено същество преди 9 месеца
Русофилската пропаганда наистина е повредила умовете и съзнанията, но такава е всяка пропаганда. Включително и тази на ,,О.т.р.овено общество". Някак неуместно и арогантно ми се вижда точно те да правят ,,класации". И, понеже повечето хора ги знаят много добре колко струват, приемат и ,,класациите" им като пропаганда. Каквато всъщност си е... Най-добре е да ги подминем с лека забележка за морална нечистоплътност.
78
0
 
1
 
! Отговори
Старшината преди 9 месеца
Едно време дублираните филми, бяха само за децата които не можеха да четат.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В тази връзка, министър Тагарев обяви преди две седмици, че ще се създаде Einsatzgruppen към МО, която ще се грижи за медийната чистота и ще се бори с дезинформацията.
76
1
 
10
 
! Отговори
мдаа преди 9 месеца
Явно организацията на Сорос не е доволна, че тук все още има самостоятелно мислещи хора, които не се подават на медийната едностранна западна пропаганда.
75
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофилите, които се подават на руската пропаганда яко ни дърпат назад във всяка една класация, най-вече в тази. Как се гради нормална държава с такива хора?!
74
7
 
2
 
! Отговори
Историка преди 9 месеца
76 Рушията и червената чума са терористи и окупатори специално за България не е освободила нищо а я е окупирала пияните *** са грабили изнасилвали и убивали безразборно и безконтролно и Георги Димитров пише на Сталин писмо и молба да спрът или да понамалят с издевателствата.
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как ще сме медийно неграмотни бе ей. Тука всеки знае всичко. До такава сме образовани че акъл от никой не приемаме, освен ако не е някоя конспирация написана от мазен дебелак на средна възраст щивеещ в мазата на родителите си
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДОСКОРО БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ НАПЪЛНО НЕГРАМОТЕН ПРЕМИЕР БОЙКО БОРИСОВ
71
0
 
3
 
! Отговори
От Берлин преди 9 месеца
То е точно обратното, нали?! Ако бяха хората толкова зомбита , нямаше да има толкова много ,,несиропирани"-отровени и фалшиви ,,паспорти"....Но, всичко е фейк нюз...?
70
3
 
5
 
! Отговори
ЧСИ 828 преди 9 месеца
Максимално горд съм с медийната си неграмотност. Руското влияние за мен е добре дошло. Вечна слава, на непобедимата Червена армия - ОСВОБОДИТЕЛКА! Русия е единственият гарант за съществуването на България. Иначе демокрация, сътрудничество, партньори и т. н...
69
1
 
26
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 9 месеца
Глупости. Повечето хора в България са пределно наясно, че това, което масмедиите бълват ежечасно е пропаганда, нямаща нищо общо с действителността, но много малко от тях си правят труда да дискутират по въпроса - както казваха по времето на соца: безсмислено е да спориш с радиоточка. Съвременната му версия - безсмислено е да спориш с телевизор и новинарски сайт. А и само бал.ам.урниците вярват на новинарските сайтове.
68
8
 
5
 
! Отговори
Вяра преди 9 месеца
Е има ли нещо за което ,да не сме на последно място?!Какъвто материала такива рвзултатите
67
1
 
9
 
! Отговори
седефчо преди 9 месеца
ето ви с такива информационни статии от бг сайтовете https://***.bg/***/liubopitno/amerikanski-grad-e-pod-karantina-zaradi-gigantski-ohliuv-2350882 и после им се подиграват че били последни по медийна грамотност!!!ще ви показват по родните тАлавизии обективните и истински неща ама друг път в следващия живот в този ще е така ще живеете в илюзорна реалност!!!
66
4
 
9
 
! Отговори
Русоро бите преди 9 месеца
Слагат яко запетайки и ни лъжат че са грамотни
65
2
 
6
 
! Отговори
Синът на Сорус преди 9 месеца
До 70 Като ти казват истината има ли значение кой ти я казва аутист