Без напредък между Сърбия и Косово

ЕС готви политически и финансови мерки
27 юни 2023 19:44, Йоана Цонева
6
Без напредък между Сърбия и Косово
Снимка: БГНЕС

Страните членки на Европейския съюз са готови да предприемат допълнителни мерки срещу Косово и Сърбия при липса на напредък в деескалацията на ситуацията. За това предупреди върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, съобщава " Юропиън Уестърн Балканс".

Той уточни, че става въпрос за политически и финансови мерки.

По негови думи последната среща, проведена в Брюксел, е останала без непосредствен резултат.

"Държавите членки подчертаха безпокойството от продължаващото напрежение в северната част на Косово и изтъкнах колко е важно страните да не ескалират ситуацията и да се съобразят с декларацията на държавите членки от 3 юни. Приветстваме освобождаването на тримата косовски полицаи, задържани в Белград. При необходимост страните членки ще предприемат мерки за увеличаване на влиянието на ЕС и в подкрепа на диалога за нормализиране на oбстановката", посочи Борел на пресконференция след срещата на външните министри на страните от ЕС.

Борел настоя да се проведат нови избори в четирите северни общини на Косово, но при условие че косовските сърби участват в изборите.

"И двете страни трябва да покажат готовност да изпълнят задълженията от диалога. Страните членки са готови да предприемат допълнителни мерки, ако не се види напредък. Беше заявено, че очакваме европейско поведение от държавите, които се стремят да бъдат част от ЕС. Следващите дни ще продължим контактите и с двете страни", отбеляза Борел.

Още по темата
Той допълни, че може да бъдат обмислени политически мерки за ограничаване на политическите контакти, както и финансови мерки. Топ дипломатът на ЕС подчерта, че въпросните мерки трябва да бъдат пропорционални и обратими.

По негови думи незабавна стъпка трябва да е провеждането на избори в четирите общини в Северно Косово.

"Не може да имаме кметове, защитавани постоянно от силите на НАТО, кмет с 3% от гласовете. Това не е устойчив избор. Те трябва да бъдат заменени чрез нови избори. И двете страни се споразумяха за това, но участието на сърбите е необходимо, иначе ще се окажем в същата ситуация", обясни Борел.

Напрежението в северната част на Косово, която е населена предимно с етнически сърби, ескалира до най-високото си ниво, откакто страната обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

Насилието избухна миналия месец, след като кметове етнически албанци встъпиха в длъжност след местни избори с едва 3,5% избирателна активност, тъй като сръбското мнозинство в региона бойкотира вота.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Тодоров преди 9 месеца
Сърбите са бита карта. Още една година война в Украйна, съответно без подкрепа от Русия и Вучич ще подпише каквото му дадат. Освен ако до тогава не му спретнат майдан от цру и не инсталират и там някой Киро от посолството.
4
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
сценарии от украина 2014 историята се повтаря сценаристите са едни и същи
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хаха, помилих го за Крисчън Трой от ,,Кръцни, срежи"
2
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 9 месеца
Само като прочетеш албанци, сърби и Косово и НАТО и ЕС ти става ясно всичко. Отиде та се невидя
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи е време НАТО пак да напредне в Сърбия.