Съветът на ЕС подкрепи българската позиция за розовото масло

Предстоят преговорите с ЕП за договаряне на финалния текст
2 юли 2023 16:12, Йоана Цонева
11
Съветът на ЕС подкрепи българската позиция за розовото масло
Снимка: БГНЕС

В последния ден на шведското председателство на Съвета на ЕС държавите членки, на ниво Комитетът на постоянните представители - КОРЕПЕР 1, одобриха законодателно предложение, което запазва досегашния подход за класифициране на етеричните масла.

Във връзка с предложения от Европейската комисия Регламент за изменение на законодателството относно класификацията, етикетирането и опаковане на вещества и смеси, Съветът прие аргументите на България и още седем страни членки за трудностите при приемане на предложения подход и включи клауза за преглед, изискваща нови анализи от Комисията, които да бъдат представени след 4 години.

Позицията в защита на производителите на етеричномаслени култури на България бе представена от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство, което се проведе на 26 и 27 юни в Люксембург. Тогава той заяви, че България настоява да се запази настоящият подход към класифицирането на етерични масла, за да продължи традиционното отглеждане на култури в ЕС, от които те се добиват, и да се запазят доходите на заетите в сектора земеделски производители и сезонни работници.

Министър Вътев настоя да се изключат етеричните масла от концепцията за комплексни вещества, така че те да продължават да бъдат класифицирани по настоящите правила като вещества, а не като смеси.

Решението на Съвета на ЕС е позитивен напредък за производителите на натурални съставки за парфюмерия и козметика. Все още предстоят преговорите с Европейския парламент за договаряне на финалния текст на регламента.

Министър Вътев коментира, че постигнатото решение е постижение на цялото правителство и лично и на премиера акад. Николай Денков. Министър-председателят категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични масла на заседанието на Европейския съвет.

"Когато обсъждаме дали нещо е вредно, трябва да гледаме не само кое е веществото, а и каква е неговата концентрация. Именно от нея зависи дали веществото е опасно или не. В текста на регламента, който се представя, думата „концентрация“ липсва", обясни пред журналисти в Брюксел акад. Николай Денков, който е световноизвестен учен в областта на химията и физикохимията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От текста оставам с впечатлението, че във въпросната комисия и въобще лицата в ЕК, разглеждащи производствени процеси, не са заели, че "дозата прави лекарството", т.е. хабер са си нямали от %, концентрации, токсичност и т.н., че само академик е в състояние да ги светне по въпроса. На практика, мисля, че въпросът е тясно свързан с Франция, която е основен производител на козметика( и ни прави мръсно винаги за всичко), но сега изчакват какво ще стане с държавата, с тяхното лоби.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В цирка така се поощряват болонките, галят ги зад ушите и им дават захарче.
7
2
 
4
 
! Отговори
Мда... преди 9 месеца
Ако беше отишъл на разговор с Урсула,нашата тиква...Е,нека всеки сам да си отговори...Аз само ще намекна ...Кофе,плийз...Ааа..торта Сахер...Из ...неотдавна в Австрия...
6
6
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 9 месеца
Розовото масло остава само в литературата и снимките от соца
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ТОВА Е САМО ЕПИЗОД В БИОГРАФИЯТА НА ПОБЪРКВАНЕТО НА ЕС, НО БЛАГОДАРЯ НА ШВЕДИТЕ ЗА ПРОЯВЕНИЯТ РЯЗУМ!!!
4
5
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До 3 "Прадядовците и прабабите ни бяха задължени да нямат повече от 8 до 10 овце, едно прасе и 10 кокошки. За крава и дума не можеше да става. " - пълни глу'п'ости пишеш.
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прадядовците и прабабите ни бяха задължени да нямат повече от 8 до 10 овце, едно прасе и 10 кокошки. За крава и дума не можеше да става. Конфискуваха им земите за да ги управляват ГЛОБАЛИСТИТЕ. Сега 80 процента от България са наблъскани в СОФИЯ, ПЛОВДИВ, ВАРНА и БУРГАС. Каквото става днес в Париж, това ни чака и нас, ако не се върнем на село. Голям град, анонимност и безнаказана престъпност. На село всички се познават.
2
5
 
13
 
! Отговори
Жиката преди 9 месеца
Ами бюрократите от ЕС искат да подмамят България с малки отстъпки ,за да им и зпълним желанията за Украйна.
1
0
 
8
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
И аз. Минах по редовете да си набера след кампанията, и се вижда че не се плеви, а се прави само оран за по-лесно. Пълно с изоставени тръби за капково напояване. Не знам как им излиза сметката. Уж има масив, пък не се работи както трябва. Печалбата явно се възприема като гарантирана независимо от усилията