ЕК потвърди: Киев може да купи българските реактори с европари

Парите са част от предвидената помощ от ЕС за Украйна
6 юли 2023 17:33, Анисия Иванова
82
ЕК потвърди: Киев може да купи българските реактори с европари
Снимка: БГНЕС

Украйна може да използва парите, които ЕС й предоставя, за да закупи българските ядрени реактори. Това става ясно от изявлението на говорителя на Европейската комисия Ерик Мамер, предаде БГНЕС.

„Възможно е подпомагане от ЕС плюс регулация за Украйна като макрофинансова помощ, част от помощта за макроикономиката на Украйна. Това е част от предвидената помощ от ЕС за Украйна в размер на 1,5 млрд. евро целогодишна помощ“, каза официалният представител на Еврокомисията.

Още по темата


Той посочи, че от Киев зависи как ще използва средствата.

„От самата Украйна зависи как ще използва тези пари, като тя би могла да ги използва и по линия на сътрудничеството с България в областта на ядрената енергия. Останалото зависи от двустранните въпроси между Украйна и България“, каза още Ерик Мамер.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Демек пак ние ги плащаме европарите нали са за държавите от ЕС за болници училища и тн. не за Украйна ето къде е заровено купето пак без пари им излиза на укрите
69
2
 
10
 
! Отговори
Слепок преди 9 месеца
Дрън, дрън, дрън... Зеления Миризлив Потник дойде да изнудва държавата ни - естествено дойде с протекциите на световния терорист САЩ. Ще му дадем запасите си от боеприпаси и оръжие, ще му произвеждаме боеприпаси и оръжие, ще му дадем и реакторите си. А пари ще видим колкото ще видим ония недоразумения F-16 които платихме скъпо и прескъпо но никога няма да видим. Ще ги "подарим" на *** под натиск на ... пак световния терорист САЩ. Айде, време е Путин да пуска "гъбените бомби".
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С всяка година цената на оборудването се качва. Инфлация. За 15 години колко е натрупаната инфлация и колко струва същото оборудване сега, руско или френско, американско? "Бързоногите ядрени спецове" трябва да знаят това. Питайте ги.
67
0
 
3
 
! Отговори
Колко преди 9 месеца
Сме на загуба?
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По спомен България плати за реакторите на Русия 2016 година 600 милиона евро,ако пресметнем инфлацията за тия осем години то нашите "търговци" би било редно да вземат за това оборудване не по малко от един милиард евро!
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи дошъл е да му подарят реакторите за без пари. Ай честито ви генерално посещение на нагллия проссяк. Кой го покани?
64
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И като сте се разревали, какво за какво са ни остарелите съветски реактори! За музея на социализЪма в БГ-то?!
63
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ОТ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПП/ПРОДАЖНО ПРАВИТЕЛСТВО/ КАКВО ДРУГО ДА ОЧАКВАМЕ... ТЕ ЗАТОВА СА СЛОЖЕНИ ОТ ПОСОЛСТВОТО - ДА УНИЩОЖАТ БЪЛГАРИЯ.
62
1
 
14
 
! Отговори
Е не сме ли преди 9 месеца
Абсолютните нещастници
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И още нещо ... Колко години гаранция предлага ЕК-то да дадем на Украйна? Питаме бе! Кво пък толкоз? Като сте ни взели за ***, нека продължим с идиотските си въпроси, а?
60
0
 
9
 
! Отговори
Да започнем отначало преди 9 месеца
Поздрав от Продажниците към бългаския народ: за youtube/watch?v=ELc7J-Stwr8
59
2
 
4
 
! Отговори
За 50 преди 9 месеца
Възможно е също, въобще да няма никакви реактори. Някой помни ли докъде спряха тогава в Белене? Само за гьол чувахме. Така че въртят едни пари, и ви говорят за реактори. Нещо като изтребители е работата. Освен това, мислете - кой ще провери годността на тези реактори, съхранявани някъде, ако съществуват все пак. Според пързалката е намазана с нова голяма лъжа. Но верваме, кво да прайм. 33 години верваме на медиите ни.
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цената на продажбата трябва да бъде, колкото за два нови ядрени реактора на Уестингхаус. Да се изчисли колко ще струват два нови реактора на Уестингхаус и Еврокомисията да плаща директно на тях. Тоест, нека да направим заменка на руски с американски реактори. Това е последният вариант за няякакво достойнство, след безкрайното унижение на българите и България. Последен шанс за равностойна заменка. Продажниците трябва да се атакуват за парите за два нови американски реактора.
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България ще се затрие защото си траем докато нвкой ксто Тагарев дключва дъюз да спаси надледниците си Докога ще ги търпиме Възраждане казват истината
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За какео са му на Киев нашите реактори те водят война Знсчи му трябват за друго не у да си обновява икономиката Може би му трябват за бомба Чистито на Тагарев къде са ти децата в САЩ
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искаме от Европейската комисия толкова пари, колкото струва същото като обем и технически характеристики, на ядрени реактори на Уестингхаус. Да се плати тази цена, ако много искат. Ние ще купуваме реактори на Уестингхаус. Колко струват? Да се изкажат "спецовете" в Народното събрание. В Народното събрание липсва само едно - народът и националният интерес. Колко струват два ядрени реактора на Уестингхаус? "Бързоногите ядрени спецове" от парламента и правителството веднага да кажат на народа.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
предвидената помощ от ЕС за Украйна в размер на 1,5 млрд. евро... Кога ще ги върне Зелето
53
1
 
16
 
! Отговори
Венелин преди 9 месеца
Предателите за това са поставени от Посолството - да предадат всичко на Украйна.
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя ЕС освен за многополовите и за украйна, грижа ли го е за нещо друго ?
51
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо еврокомисията не поръча едни реактори на Украйна на Уестингхаус? Да плати, да поръча, да прави каквото иска. Да видим и цената. Цената на Уестингхаус ще е огромна и дори и срещу огромна цена, пак не могат нищо да произведат скоро.