ЕК потвърди: Киев може да купи българските реактори с европари

Парите са част от предвидената помощ от ЕС за Украйна
6 юли 2023 17:33, Анисия Иванова
82
ЕК потвърди: Киев може да купи българските реактори с европари
Снимка: БГНЕС

Украйна може да използва парите, които ЕС й предоставя, за да закупи българските ядрени реактори. Това става ясно от изявлението на говорителя на Европейската комисия Ерик Мамер, предаде БГНЕС.

„Възможно е подпомагане от ЕС плюс регулация за Украйна като макрофинансова помощ, част от помощта за макроикономиката на Украйна. Това е част от предвидената помощ от ЕС за Украйна в размер на 1,5 млрд. евро целогодишна помощ“, каза официалният представител на Еврокомисията.

Още по темата


Той посочи, че от Киев зависи как ще използва средствата.

„От самата Украйна зависи как ще използва тези пари, като тя би могла да ги използва и по линия на сътрудничеството с България в областта на ядрената енергия. Останалото зависи от двустранните въпроси между Украйна и България“, каза още Ерик Мамер.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вие давате пари на Европа, Европа ги дава на Украйна, а Украйна купува с тях вашите реактори. Все едно купуват вашите реактори с вашите пари. Ето това е добра сделка.
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Свиквайте това е началото.........
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да ти го наблъскам и в Евросъюза и във всичкито,за един майка а за друг мащеха,укрите във война с рашъните,обаче за тях не важат"санкциите"и те могат да си купят от руснаците оборудване за АЕЦ и то с евро пари,ние които сме си платили реакторите като попове с наши пари,трябва да се съобразяваме право с волята и"санкциите"на евро лицемерите и няма и нямаме право да строим АЕЦЯА!
47
2
 
22
 
! Отговори
Ико са преди 10 месеца
Тия реактори един път си ги купихме с български пари , платихме и неустойка, щото от евросъюза ни спряха сделката, а сега ще трябва още един път да си ги купим с европейски пари, като част от евросъюза и да ги подарим на Украйна- хитрооо
46
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Идва времето когато евтината електроенергия ще е една от най конвертируемите стоки нужни и търсени по целият свят,и точно в тоя момент ние да си продадем оборудването за АЕЦ на Украйна граничи с малоумие!Украйна във война със Русия обаче за нея няма проблем да си построи ядрена мощност с руско обурудване а за нас важат някакви измислени санкции с които ние трябва да се съобразяваме!
45
2
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 месеца
Казват България да продаде, но имат предвид да подари оборудването на Украйна. Естествено, националните предатели са готови веднага.
44
2
 
12
 
! Отговори
:-) преди 10 месеца
Предлагам тъй като и сега ние българските граждани плащаме скъпия ток, а тока от Козлодуй отива на поробничесдка Турция да крепи икономиката, да дадем и Козлодуй на укрите, за да сме дъ бест евроатлантици...... абе някоя друга държава от ЕС да си е дала ядрените реактори на укрите има ли, ние ще излезем най-големите финансисти на сатрапията Киевска на глава от населението... истински шампиони. Бедните дарители на Европа.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
МАРТИНдИМИТРОВ - УИКИЛИЙКСА ОТНОВО ИЗВАДЕН ОТ ДЪЛБОКОТО ЧЕКМЕДЖЕ И АКТИВИРАН...И ДЕЛЯНЧО И ТОЙ ДА НЕ ОСТАНЕ ПО-НАЗАД НАДПРЕВАРВАТ СЕ КОЙ ПО-ЕВТИНО ДА НИ ДАДЕ НА ВЪЛЦИТЕ...И за какво е тоя зор, като руснаците може да пуснат някой кинжал върху тях преди въвеждане в експлоатация...
42
3
 
7
 
! Отговори
ХоХо преди 10 месеца
Европарите за Укрите отдавна свършиха ! Сега онази куундрела се чуди как да си изпълни празните обещания за ново финансиране на месомелчката.
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
о ИЗБИРАТЕЛИ ЗА ТОВА ЛИ ГЛАСУВАХТЕ, ДА ВИ СА ЧЕСТИТИ СЪСИПНИЦИТЕ!!!!!!!!!!!!!! В КОЯ ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА ПИШЕШЕ ЧЕ ЩЕ СИ ПОДАРЯВАМЕ РЕАКТОРИТЕ НА ЦЕНИ ОТ ПРЕДИНФЛАЦИОННОТО ВРЕМЕ НА УКРАЙНА? ЧЕ ОТТОГАВА ЦЕНИТЕ НА РЕАКТОРИТЕ ПО СВЕТА СКОЧИХА ТРИ ПЪТИ СРЕДНО!!!!!!!!!!!
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защитника по уикилийкс на американските енергийни интереси оня десебар защо сега продава на укрите реакторите нали за нищо не стават, как в Украйна ще станат? Украйна като е кандидат за НАТО И ес ЗАЩО СА И РУСКИ РЕАКТОРИ, ИЛИ ЗА ТЯХ МОЖЕ А ЗА БЕДНА БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ? А ПСИХОДЕСНИТЕ ЗА КАКВИ МИЖАВИ НЕЩА СПРЕТВАТ ОРГАНИЗИРАНИТЕ СИ ПРОТЕСТИ, НА ФОНА НА КОИТО ТАКИВА СДЕЛКИ ПОТРИСАТ. И СТАДОТО НАРОДНО ТЪРПИ И МРЕ ОТ РЕФОРМИРАНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ОТ КОСТОВ С ТЪРГОВСКИТЕ БОЛНИЦИ...
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Продажниците продадоха България. Еврокомисията обещаваше помощ за строежа на АЕЦ Белене. Продажниците продадоха националните интереси. Забиха ни нож в гърба. Застрашиха енергийната независимост на България и Европейския съюз. Подаръци с чужда пита прави Еврокомисията. България е жертвеният агнец, който пак ЕК ще дава на държави извън ЕС и НАТО.
38
0
 
4
 
! Отговори
простете наивния преди 10 месеца
въпрос -а може ли ние да си ги ползваме .494
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нинче Нинче, докато вие си редяхте обичайните раздумки относно това кой в коя коалиция е бил и продължавахте праволинейно с годините да си дъвчите едно и също, се оказа, че другите не спят и са готови за неща, невиждани в България в последното десетилетие. Направо за ден ви врътнаха класическото 3:0 и ви изпратиха да си ходите в къщи. Така се получава като не тренирате нови отигравания и положения. Остаряхте вече, време е да закачате бутонките.
36
1
 
14
 
! Отговори
Шефрет преди 10 месеца
Така ,европарите от къде са? Значи ще си платим собствените реактори и ще ги дадем на Укристан
35
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България е в НАТО . България е в Евросъюза . България скорто ще приеме и еврото . България винаги и по всякакъв начин ще помага на свеки опълчил се срещу главорезите на сибирската империя !
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лошите от БСП казаха, че добрите от коалицията на реакторите като харижат двата на укрите , след това ще ги заменят евентуално с американски струващи бройката 20 милиарда долара или френски струващи 40 милиарда евро бройката. Та кои са добрите и кои лошите. Къде е завода за електромобили?Къде е Киро на кирия с бюджет с ръст от 1,8 и инфлация, тоест спад от 8,7?!?!?!Айде честити ви замразени пенсии и заплати, БСП са лоши, че преизчислиха сега стагнация.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще има народен съд.Възмездието ще дойде.
32
0
 
9
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 10 месеца
Да бе да, ще видите пари когато си видите ушите без огледало
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Туя депутати ще продадат и майка си за пари камо ли едни реактори