Кои бяха хората, разбунтували се във Франция?

Разследва се смъртта на човек, дали е улучен от полицейски куршум
6 юли 2023 20:47, Елка Василева
44
Кои бяха хората, разбунтували се във Франция?
Снимка: архив, БГНЕС

Френските власти започнаха днес разследване за смъртта на човек по време на бунтовете в Марсилия, предаде Франс прес. Предполага се, че е възможно той да е бил уцелен от полицията с гумен куршум.

Прокуратурата в град Марсилия, който беше обхванат от някои от най-тежките сблъсъци, съобщи, че в нощта на събота срещу неделя е било открито тялото на 27-годишен мъж, който карал скутер, като се предполага, че той е получил сърдечен удар.

Още по темата
Местен прокурор каза, че е започнал разследване на "смърт, свързана с употреба на оръжие". Ако разследването потвърди тези подозрения, това би била първата отчетена смърт по време на продължаващите една седмица безредици, предизвикани от убийството на 17-годишно момче от северноафрикански произход по време на полицейска проверка в парижко предградие на 27 юни.

Междувременно в Североизточна Франция семейство е подало срещу силите за сигурност жалба, в която ги обвинява в "умишлено насилие", вследствие на което техният 25-годишен син се бори за живота си в болница. По думите на един от роднините на пострадалия той се бил запътил към бензиностанция след работа, когато бил "ударен в главата от куршум".

Полицейският инспекторат в Мец съобщи, че разследва случая.

Френското министерство на отбраната каза, че военният флот проверява твърдения, че маскирани морски пехотинци, които в този момент не били на служба, са нападнали размирници в град Лориен, където има голяма военна база. Местни медии публикуваха снимки на "борци срещу безредиците" с качулки и маски, които пребиват и задържат заподозрени в нарушаване на реда в града. Местен вестник публикува интервю с 25-годишен мъж, който казва, че е служител на въоръжените сили и се е намесил заедно с 30 негови колеги, за да не остави "страната да изгори".

Във Франция са били запалени около 23 000 пожара и са били повредени 273 сгради, принадлежащи на силите за сигурност, както и 168 училища и 105 кметски канцеларии. В резултат на бунтовете се разпалиха политически дебати за причините за масовото вземане под прицел на полицията и други символи на френската държава.

Повечето десни опозиционни политици стигнаха до заключението, че правителството е загубило контрол над по-бедните райони и отхвърлиха предположенията, че гневът се дължи на расизъм, бедност и полицейско насилие.

Крайнодесни партии свързаха най-интензивните и широкообхватни бунтове в страната от 2005 г. с масовата миграция и призоваха да бъде ограничен приемът на нови мигранти. Ръководителят в Сената на опозиционната партия "Републиканците" Бруно Ретайо предизвика възмущение, след като предположи, че размирниците с мигрантски произход са "регресирали към своите етнически корени".

Коментарите на консерваторите подчертаха язвителните дебати във Франция за миграцията и идентичността. Председателката на парламентарната група на крайнолявата партия "Непокорна Франция" осъди "класовия расизъм" на Ретайо. Медийният коментатор Ерик Земур, който беше един от кандидатите за президентския пост на изборите през април миналата година, оприличи бунтовете на "етническа война".

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен заяви пред сенаторите, че е проверил имената на задържаните и "сред тях има и много хора с името Кевин", визирайки име, популярно сред бялата работническа класа. (БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 9 месеца
Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!
32
1
 
2
 
! Отговори
До анонимен 29 преди 9 месеца
За *** през соца даже няма нужда да отварям и дума. Дадох ти тези примери за да ти покажа, че не можеш да слагаш под общ знаменател обществения строй у нас до края на 1989 и сбърканата миграционна и социална политика, както и безумния либерализъм на западна Европа.
31
0
 
2
 
! Отговори
До анонимен 29 преди 9 месеца
...след орязването на България след войните. Но, ако отидеш, опитай да видиш момиче от 14 нагоре без шамия. Ами няма такива. За разлика от България. Пример мога да ти дам и с Албания. По времето на Енвер Ходжа Албания беше напълно атеистична страна и днес там ислямския елемент почти не се забелязва. В бивша Югославия албанците имаха религиозна свобода и виж днес какво става в РСМ и Косово. Гледката е меко казано стряскаща, особено в РСМ.
30
0
 
2
 
! Отговори
До анонимен 29 преди 9 месеца
До голям степен съм съгласен, но за социализма не си прав. Поне що се отнася до този, който беше у нас. Няма да се впускам в полемика, по цялата тема, ще се фокусирам върху темата за етническите и религиозни малцинства. Да вземем за пример българомохамеданите. Заслуга за това днес (все още) да не са толкова ислямизирани е именно подходът на управляващите през соца. Просто премини през ГКПП Златоград и отиди Ксанти. В селата до Ксанти също живеят българомохамедани, останали в Гърция след...
29
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Щукар преди 9 месеца
Това в Европа (не сам във Франция) не е мултикултурализъм, както се опитват да ни убеждават. Това са два отделни свята и в един момент единият ще стане излишен. И ще остане този, който е по- витален и който е здраво свързан с корените си, а не лети в облаците. Схващате ли драматизма или още виждате "Сатаната" на североизток? А тия новите *** европейци май все по-ясно осъзнават, че бъдещето принадлежи на тях. Страшно е, но е истина.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 25 --- Те и не търсят работа, предпочитат да живеят на социал, но това създава у тях тежки комплекси, които се съчетават с враждебността към европейския тип цивилизация. Тези нагласи се формират у тях в семейната им среда, а семействата им виреят в малцинствени гета, създадени в сърцето на Франция. Това причини на Франция социалистът Митеран. Където мине социализъм, трева не никне. Дори този социализъм да е бил само част от възгледите на някой управляващ.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами преди време Саркози беше казал, че българи и румънци не му трябват, и че предпочитал мароканци. Каквото си постелиш там и ще легнеш. Беше преди около 20 години една позната ходи по проект във Франция и разправяше, че метрото миришело на уррина, но ние наивни и вярващи в "демокрацията", се съмнявахме в думите й. После и други ходиха и взеха да разправят за блокираните улици от практикуващи килимно п0г0 и тогава вече разбрахме за оргиналдъ "французите" в туй прекрасно колониално гет0.
26
1
 
9
 
! Отговори
Това са деца и внуци преди 9 месеца
на онези, които навремето социалистът Митеран докара от бившите колонии и им даде гражданство, за да гласуват за него да бъде преизбран. Те нахлуха на принципа на въшките, за които народът казва "Една иде, сто води!" Надойдоха неграмотни и малограмотни, за да вършат работа, за каквато не е нужна квалификация. И всеки един от тях довлече 10-15-членно семейство от кадъни, които нямат никакво намерение да работят, но всяка с по няколко деца и амбиция да ражда още и да се капсулира в арабски гета.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Золумите ги вършиха маргинали, на които им се вижда малко това, че и те самите, и повечето членове на семействата им висят като на виме на френската система за социално подпомагане.
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Безработни африканци, живеещи в мизерия без никаква надежда.
23
0
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 месеца
Някъде я сбъркана с бабуините, много я сбъркана.
22
2
 
13
 
! Отговори
вагнерова музика преди 9 месеца
Чакаха оркестъра в Москва а концерта се сътоя в Париж! Каква изненада!
21
1
 
19
 
! Отговори
Щом се е родило преди 9 месеца
във Франция, нищо чудно, че вместо Касим са го нарекли с името Кевин. Но все пак не мога да се съглася, че това е етническа война. Има много хора, които не са етнически французи, но са образовани, възпитани, имат прилични доходи и живеят добре, според нормите на страната, която ги е приютила. Те не вършат дивотии по улиците. Тези, които вилняха и трошиха в продължение на няколко дена са от утайката на обществото - искат неговите блага наготово и чрез беснеене изразяват тежките си комплекси.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бруно Ретайо е прав само донякъде. Няма как да регресират, те са си такива каквито са - геномът си не можеш да промениш. Нали знаете, че има един израз, "Дивото зове"?
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
и ядрени физици
18
0
 
20
 
! Отговори
Повредили 168 у-ща преди 9 месеца
На северноафриканчетата училища не им трябват. Те искат да живеят на социал и да не са длъжни да спазват законите. Също като онези нашенците от веселия етнос. На нас ни ги натресе бай Тодор, във Франция Митеран довлече подобни, а Меркелица покани такива да дойдат в Германия, после се опита да изнуди и останалите старни членки на ЕС да приемат нейните гости. Как не! СПАСЕНИЕТО ЗА ЕВРОПА Е ДА КУПИ НА ВСЕКИ ЕДИН ОТ ТЕЗИ ГОСТИ И ТЕХНИТЕ ПОТОМЦИ ПО ЕДИН ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ КЪМ РОДИНАТА.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е как кои - лекари и инженери от близкия и далечен изток.
16
1
 
16
 
! Отговори
Подсказвам преди 9 месеца
диваци и варвари
15
0
 
8
 
! Отговори
факт преди 9 месеца
е как кои ?! внесените стари и нови *** !
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Плащат им същите, които помогнаха на Тръмп да стане президент за да може САЩ да станат посмешище."................Сега викаш всички гледат серизно на САЩ докато президента им се ръкува с невидими хора, спъва се на всяка крачка, губи се в градинката на Белия дом, сътворява тонове дипломатични гафове и пожелава здраве на мъртви хора.