Подпалени коли, обрани магазини... Над 45 000 полицаи потушиха безредиците във Франция

Четвърта поредна нощ на протести след убийството на тийнейджър
103
Подпалени коли, обрани магазини... Над 45 000 полицаи потушиха безредиците във Франция
Снимка: БГНЕС/EPA

Около 45 000 полицаи и няколко бронирани автомобила се включиха в потушаването на протестите във Франция, които продължиха четвърта поредна нощ, след като във вторник силите на реда застреляха 17-годишен младеж, предаде Ройтерс.

Подпалени бяха сгради и превозни средства, имаше разграбени магазини, а президентът Еманюел Макрон се оказа изправен пред най-тежката криза след протестите на "жълтите жилетки", които избухнаха през 2018 година.

Безредиците се разразиха в цялата страна, включително в градове като Марсилия, Лион, Тулуза, Страсбург и Лил, както и в Париж, където във вторник в предградието Нантер беше застрелян 17-годишният Наел, който е бил от алжирски и марокански произход.

Вътрешният министър Жералд Дарманен съобщи, че снощи са били задържани 270 души, с което общият брой на арестуваните от началото на размириците надхвърля 1100 души.

В социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда експлозия, разтърсила стария пристанищен район на Марсилия. Градските власти заявиха, че причините за взрива се разследват и че няма данни за пострадали.

В централната част на Марсилия протестиращите разграбиха оръжеен магазин и откраднаха няколко ловни пушки, но не и боеприпаси, съобщи полицията. Един човек е бил арестуван с пушка, която вероятно е била взета от магазина.

В Марсилия са били задържани общо 80 души, а трима служители на реда са били леко ранени. Кметът Беноа Паян призова правителството незабавно да изпрати допълнителни части за борба с безредиците.  

В третия по големина град във Франция - Лион, жандармерията изпрати бронетранспортьори и хеликоптер.  

Дарманен поиска от местните власти в цяла Франция да спрат движението на автобусите и трамваите от 21:00 ч. местно време (19:00 ч. по Гринуич) и заяви, че са изпратени 45 000 полицаи, което е с 5000 повече от предходния ден.

"Следващите часове ще бъдат решаващи и знам, че мога да разчитам на вашите безупречни усилия", обърна се той към пожарникарите и полицаите.

Не е изключено да бъде обявено и извънредно положение.

В Париж полицията разчисти протестиращите от емблематичния централен площад "Конкорд".

От избухването на размириците досега са ранени над 200 полицаи, а стотици демонстранти са арестувани. Дарманен посочи, че средната им възраст е 17 години./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Францияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Идеалист 84Да те светна. Едно бивше"трудно дете", като пораснало станало социален работник в Германия за предишните метежи. "Скучаещи деца на гастърбайтери". Преди години в едно телевизионно студио"червения"Андрей Райчев го каза:"социалната система ще разтури Зап.Европа". В САЩ отиват да работят. В Европа да ползват социалните помощи. Този тип социална система ражда"търтеи".
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И този полицай ще го похарчат като американския защото си е вършел работа отговорно. Ллекето независмо от цвят на кожата, ако бе спряло на полицейския сигнал нищо нямаше да му се случи. Ще ми хвъчи някой по улиците на населено място и ще чакаме да се наиграе. Да потроши автомобили, или размаже някой на тротоара или пешеходна пътека както е в България. Още по-потресаващ бе повода за безредиците преди години. Крадеца на велосипеда се скрил от полицаите в трафопост и"светнал". На къде отиваме?50631
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Време е французи, британци, холандци да си платят за колонизацията.
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Макрон е диктатор! Макрон задушава демокрацията
83
0
 
6
 
! Отговори
лицемери-двуличници преди 10 месеца
А какво е казал Байдън, не е ли нарекъл Макрон "парии"? А какво казват Урсула, Шолц, Шарл, Поптодорова и Неински? Не чух развълнувани анализаторски гласове, къде е Румяна Коларова, специалистите по демокрация, евро-атлантическа принадлежност, крякаща пропаганда и сладък сън? Нещо за "пропукване", нещо за стабилност, нещо за това как Макрон управлявя положението?
82
0
 
11
 
! Отговори
А за Франция? преди 10 месеца
Ако тези събития бяхя не във Франция, а в Москва или Белград, какви извънредни новини щяхме да имаме! Глутница анализатори и анализаторки, с влажен поглед и трескав глас щяха да ни обясняваткак демокрацията е в опасност, как се извършват незаконни арести, как Европа е свикала съвет, каво са казали Урсула, Шарл, Поптодорова и Неински! Как Макрон е не управлява ситуацията, как напрежението може да ескалира. Но, тъй като не е в Москва, мъдрия и достоен демократичен свят си трае.
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Идеалист /85/ - Наистина си идеалист. Идва от бившите колонии някой, за да бъде черноработник, но води със себе си минимум 10-членно семейство, а често пъти и по-многобройно. Кадъните разбира се не работят, но ползват всички социални придобивки, капсулират се и считат за свой върховен дълг не само да практикуват ислямската си култура, подчинена на шериата, но и да възпитават децата си, че тяхно главно задължение е да налагат ислям.
80
0
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 10 месеца
При при пуча в Русия, беше по кротко т.е. беше си активно мероприятие на службите за да прочисти управлението от 5 -та колона и да се услили северния гланг на Западния Фронт на Русия! А нашето умно правителство помисли, след няколко дни ше им подарят мезонети за заслуги в Рубльовка!040
79
2
 
13
 
! Отговори
Идеалист преди 10 месеца
До АнонименНе са деца на хрантутници, а на черноработници, които са докарани от колониите да вършат мръсната работа на изтънчените колониалисти. Три века са измуквали колоните. Като влезеш в музеите ми 60 % от това, което и е изложено е крадено. Последните 30 години изсмукват Източна Европа. Нарича се ЕС, на ппактика е неоколониализъм!
78
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тукашната територия е въпрос на време да се радели на две - на задунайска губерния и румелийски вилает . И ще възцари вечен мир . Нито императора от МаЦква , нито султанчето от Константинопол ще допуснат каквито и да е безредици . Така че - споко !
77
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
нали имат банани, всичко е ок!
76
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ето така действат диверсионни группи на цру, разпалват провокации и конфликти..
75
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
45 000 ПОЛИЦАИ МИ ТО НА УКРАИНСКИЯ ФРОНТ НЯМА ТОЛКОВА ВОИСКА, ЕВРОПА ЗАПОЧВА СВОЯ РАЗПАД И НИЕ СМЕ ПАК ОТ ГРЕШНАТА СТРАНА
74
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Обективен - Браво, бе! Защитаваш малограмотни тийнейджъри, деца на хрантутници, дошли от м... си райна, за да пapaзuтupaт на гърба на френските данъкоплатци и развилнели се, защото полицията е постъпила според изискванията на закона, когато нагло keлeшчe се е опитало да убие двама полицаи, само защото са му дали знак да спре!
73
2
 
21
 
! Отговори
До ЧСИ 828 преди 10 месеца
До ЧСИ 828 - Уж протестират, за да имат повод да вилнеят, като по този начин показват своето пренебрежениие и омраза спрямо европейския тип цивилизация.Също така, правят нещо като протести, за да имат повод да разбиват и ограбват магазини.С две думи, демонстрират същото явление, което преди век и половина е било познато и у нас под името башибозушки изстъпления - да се развилнеят и по най-дребния политически повод, без да им пука за политиката, да грабят и да уталожат комплекса си за малоценност
72
2
 
8
 
! Отговори
славянин преди 10 месеца
Това снимки от окрайна ли са!?
71
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
африканската част на Франция показва нрава си
70
1
 
17
 
! Отговори
ЧСИ 828 преди 10 месеца
Тези защо протестират? Там нали е демокрация?
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Полицията има снайоери, полицията има автомаъипно оръжие, полицитя има бронирана техника ... Колко от терористите утрепаха?
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо не са потушили! Продължава борбата!!!!