Пожари, жеги: Промените в климата са пагубни за туризма в Средиземно море

Горещите вълни ще намалят привлекателността на Южна Европа през лятото
Обновена: 31 юли 2023 07:48 | 31 юли 2023 07:10, Анисия Иванова
15
Пожари, жеги: Промените в климата са пагубни за туризма в Средиземно море
Снимка: БГНЕС

Опустошителни пожари, температури над 40°C и туристи, избягващи потенциално бедствие, като си стоят у дома. Изменението на климата засяга пагубно туризма в Средиземно море, пише АФП.

Регионите, които посрещат значителна част от летовниците в Европа, са и най-засегнати от изменението на климата.

В Гърция през последните дни бяха евакуирани хиляди туристи от острови, унищожени от пожари, причинени от горещото време. Международното летище на Родос е превърнато в импровизиран къмпинг, пълен с дезориентирани туристи.

Други страни около Средиземно море също са засегнати. В Испания термометърът е достигнал 15 градуса над нормалните нива за летния сезон.

Италия също се „измъчва“ под горещи вълни, като остров Сардиния е изправен пред 48°C, докато температурата в Тунис достигна 49°C.

Туризмът играе ключова роля в икономиките на региона – секторът представлява почти една четвърт от БВП в Гърция и 12% в Испания.

Икономически последици

Според Жан-Франсоа Риал, който ръководи френската туристическа фирма "Voyageurs du Monde", "глобалното затопляне ще направи някои дестинации все по-малко посещавани".

„В Испания започваме да чуваме туристи да се питат дали да прекарат летните си ваканции на средиземноморския бряг“, каза Хоантхо Лантада, професор в мадридското IE Business School.

Според неотдавнашна оценка от международната рейтингова агенция Moody's, "горещите вълни могат да намалят привлекателността на Южна Европа като туристическа дестинация или поне да намалят търсенето през лятото, което ще има отрицателни икономически последици предвид важността на сектора".

"Промените няма да се осъществят толкова бързо", смята Хамит Кук, който оглавява турската асоциация на туроператорите.

"Можем да видим примерите с Египет и Дубай. "През юли-август има температури от 45°C и туристите все още предпочитат да ходят там."

Това може би би могло да бъде шанс за намаляване на „прекаления туризъм“, загуба на някои клиенти през лятото, но печелене на повече през останалите девет месеца от годината.

Албания се надява да се възползва от тенденцията с топъл сезон, който продължава до октомври.

Страната в момента преживява бум на туризма, като тази година се очаква 30 на сто увеличение на пристигащите.

Президентът на тунизийската хотелиерска федерация Дора Милед каза, че до днес „жегата не е оказала никакво влияние върху туризма.

Дори в Гърция не е сигурно, че пожарите ще попречат на туристите да идват в страната.

Ако стане почти невъзможно да се посети дестинация при необичайно високи температури, летовниците може да потърсят курорти по-далече, предполага Жан-Франсоа Риал, който добавя, че „дестинациите в Северна Европа се увеличават“.

Той уточни, че Великобритания и Ирландия могат да спечелят като атрактивни туристически дестинации, с оглед на промените.

Алтернативи

Едно нещо, с което професионалистите в индустрията са съгласни е, че туризмът ще се промени.

Те прогнозират, че общият брой посетители на Средиземноморието може да нарасне, но в извънлетния сезон, стимулиран от нарастващото търсене от пенсионери.

„В момента нямаме притеснения относно търсенето на вътрешния пазар, но ако глобалната климатична криза продължи да ескалира, ще трябва да преразгледаме летния и зимния сезон“, подчерта Хамит Кук.

В Хърватия, където туризмът представлява 20% от икономиката, също предстои адаптация. Експертите настояват да разработят други варианти за адриатическото крайбрежие на страната, които могат да бъдат от полза за селските райони. /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
май по-лошото е че не идват достатъчно бързо и сега ще се варим като жаби година след година докато не се усетим че е трябвало да си намерим нова земя преди 50г:)) да не се окаже че динозаврите са мутиралите хора от предния горещ период преди да цапне и метеорит... баси тая земя е един ке-ф и винаги е била, фейл уърлд:))))
13
0
 
0
 
! Отговори
Гегата преди 8 месеца
До :Да ми седне на моя си чадър некъв и да ми се дърви и налита и аз ще го бием.
12
0
 
3
 
! Отговори
Море в Юли в Тунис ? преди 8 месеца
До Географски вестиТо затова от както я има дестинацията Тунис там се ходи на море само есен и пролет.Лятото на море в Тунис би ви пратил само непрофисионален тур оператор и агент ,който открито ви взема парите с мошенничество.
11
0
 
4
 
! Отговори
Географски вести преди 8 месеца
Уважаеми нормално е в пика на лятото в Тунис ,на която 40% от площа и е част от пустинята САХАРА- най голямата в Света пустиня да е 49 градуса .
10
0
 
9
 
! Отговори
Реалните причини преди 8 месеца
Пожарите са причинени от невежи други от терористи и бандити-за пари .Промените в климата са вследствие на сечта на гори като тази в Амазонка с темпове по площ колкото една Швейцария само в Амазонската джунгла годишно. Изчезват горите.Шест милярда души в Азия и Африка искат да карат коли и да живеят като в Инстаграм , а бащите им са нямали ток и вода и са живели по 25 човека в стая от 15 кв.м. само до преди 25 год..Американците пък не рециклират и от 16 годишни карат коли с двигател като за ТИР.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Напъват ги списвачите от този сайт да пишат пропаганди, чак горе на първо място сложили тази писаница.... Нали господарите им държат половината хотели на мутроморието, а те са полупразни....и трябва агитация...и кьор фишеци
8
0
 
10
 
! Отговори
Неразбрал преди 8 месеца
И с какво са "пагубни" като Средиземноморието отбелязва рекорден сезон? А Мутроморието пак си е празно?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма промени в климата.Господ ги наказва,защото искат световни войни,дават оръжия и искат да намалят броя на населението,т.е. да убият половината човечество.Това с което пръскаха със самолетите доведе до гръмотевичните бури.Сега ще си сърбат попарата,защото се правят на богове.
6
1
 
14
 
! Отговори
: преди 8 месеца
Плажовете в Гърция са пълни , в средиземноморските страни всяка година има пожари , пагубно за туризма е селското управление и пребитите на плажа турсисти.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Промените в климата са пагубни за туризма в Средиземно море -Те прогнозират, че общият брой посетители на Средиземноморието може да нарасне"
4
3
 
14
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 8 месеца
Още няма 8 часа и вече първата Климатична Пропагандичка кацна! Новия ковид няма почивен ден нито час! Понеже този път измамата е за трилиони! Които ще опитат да свалят от нашия гръб! Гледайте до края на деня как ще има още десет пропагандички колко много се "променя климата" и как е "по-зле ама най-зле от всякога" и как ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ! И мислете - кой го поръчва? Този тормоз? И с каква цел? Помните ли ковипропагандата? Намирате ли прилика?
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само у Средиземноморието ли ? Много избирателно се променя тоя глобално изменчив климат. Предполагам сататията индиректно цели да предизвика възхищение и надежди, че Черноморието най-сетне може да стане световен курорт без да си мръднем пръста.
2
2
 
12
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 8 месеца
Честит Новият Ковид! Клематична Пропаганда Всеки ден, Всеки час! Поне по няколко на ден! Колко е страшно да е топло! Колко е опасно да е лято! Колко е смъртоносно да пече слънце! Колко е по-най-топло, сравнено с когато и да било! Въпреки че е едно от най-меките лета, поне за България! ЧЕСТИТ НОВ КОВИ, "МЕРКИТЕ" ИДАТ СКОРО! Решавайте какво ще правите тоя път! Знаете как е играта! Знаете кой губи! НИЕ ГУБИМ!
1
2
 
15
 
! Отговори
Тоя Гата преди 8 месеца
Взима се една хубава тояга и се почва един много здрав лабут, бой, бой, докато на ковид-зелените пропагандатори им уври главата, че само пречат на човечеството