ЕС изпрати на Киев 223 800 снаряда за първата част от плана за предоставяне

Общата стойност на предоставените боеприпаси е 1,1 млрд. евро
11 авг 2023 21:57, Йоана Цонева
63
ЕС изпрати на Киев 223 800 снаряда за първата част от плана за предоставяне
Снимка: БГНЕС

ЕС е доставил на Украйна 223 800 снаряда в рамките на първата част от плана за предоставяне на един милион артилерийски снаряда в помощ на борбата на Киев срещу Русия, съобщи говорител, предаде АФП.

По-рано тази година 27-те държави от Европейския съюз поеха ангажимент да увеличат доставките на така необходимите артилерийски снаряди за Украйна, тъй като силите на Киев изпитват недостиг. Членовете на организацията се споразумяха за план на стойност 2 млрд. евро, с който да натоварят складовете си и да направят съвместни поръчки за снаряди, за да доставят на Украйна един милион снаряда за 12 месеца.

В рамките на първия етап от плана, който ще се изпълнява между 9 февруари и 31 май, един млрд. евро бяха заделени за възстановяване на членовете на ЕС на приблизително половината от стойността на снарядите, осигурени от техните съществуващи арсенали.

"Държавите членки са доставили около 223 800 артилерийски муниции и 2300 ракети от всички видове", заяви говорителят на ЕС Петер Стано.

Общата стойност на предоставените боеприпаси е 1,1 млрд. евро, съобщи ЕС. Със средства на ЕС е възстановена само част от тази сума, което предполага, че мярката не е постигнала поставената цел, предаде БГНЕС.

Новата цифра за изпратените артилерийски боеприпаси е само малък напредък спрямо броя - 220 000 снаряда - обявен от ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел в края на май. Страните от ЕС трябваше да заявят доставките си до 15 юли. Така блокът и неговите членове остават далеч от целта си да получат един милион снаряда до следващата пролет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Евала Ъфръпоо преди 8 месеца
доставката на Украйна 223 800 снаряда може да убие 223 800 източно украински деца, родители, съседи
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Супер. Ще стигнат за 2 седмици
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В нашия живот на средното поколение Норвегия откри богатства в норвежко море и забогатя. Запада не роптае стещу това купува и плаща като поп но към Русия проявява нечувана с нищо непровомирана агресия води война като използва украинците а сорросоидната риторика буквално разпарчодисва Русия. Същия Запад не роптае че Норвегия има богатства но роптае срещу Русия. Измисля си разни зависимости и т.н. Значи ако купуваме от арабските страни не сме зависими но от Русия сме били зависими. Прозрачни сте .
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много ясно че Европа дава мило и драго да избива славяни за да остане без конкуренция. В нашия средноголям областен град от година две са заселили евролатинуси. Но те не са като англичаните преди двайсе години които купуваха имоти за добро. Реставрираха къщи и така. Латинусите са варваря.
55
0
 
3
 
! Отговори
срамота преди 8 месеца
ЕС се е превърнал в колония на ФАЩ.НАТО не е отбранителен съюз , а агресор.Укропитеците трябва и ще бъдат изтребени.Фашизма няма място в 21 век.
54
0
 
4
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 8 месеца
Мразя джендърите от ЕС които убиват нашите освободители!!!Рано или късно тези безполови краварски ро.би трябва да си платят за подлостта!!!Както и нашенския предател Тагаренко!!!
53
1
 
8
 
! Отговори
Горд Българин преди 8 месеца
С тези снаряди само ще удължат агонията на Украйна. Украйна губи войната. Трябва и чудо за да спечели. САЩ и Европа са в рецесия и в най скоро време ще спрат с помощите за Украйна.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС не си знае интереса и се ръководи много лошо. Прави ли ви впечатление че ръководството някак се покри , изчезна няма го защо така къде е ръководителката оная самарянката.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС набутва европейските народи във война която не е тяхна а украйна сама си я изпроси тая война с помощта от америка сега да и дават снаряди да убива това е плана и замисъла. Защото снарядите убиват и Руснаците и украинците.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Същото важи и за руснаците. Което не се купува с пари се купува с много пари. Да бяха платили на украинците триста пъти щяха да си върнат парите до сега.
49
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 8 месеца
Хубаво. С тях ще бомбардират танкерите в Черно море! Не го казвам аз, зеления го каза! Тъпотията на еврогеОвете няма край!
48
0
 
4
 
! Отговори
Та кой е за войната? преди 8 месеца
Да ги бяха дали като сухо на руснаците - вече щеше да има мир и хиляди хора нямаше да са мъртви!
47
1
 
3
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 8 месеца
Украйна използва около 10-15.000 снаряда на ден, така че тия ще стигнат за около 20 дена...
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 47 - Фроната може и 10000 км да е, но зависи къде и как са концентрирани боевете.
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво представляват един милион артилерийски снаряда и за колко време ще бъдат изразходвани при водене на война на фронтова линия с дължина над 1 000 км.? Един милион артилерийски снаряда ще бъдат изразходвани за 2 седмици при условията на средна интензивност на работа на артилерията по цялата дължина на фронта.
44
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руската армия е на гости,на гости на къртиците!ВСУ нямат нищо общо с това! Просто получовеците са сърдити на Слънцето и не искат да го виждат.
43
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шойгу,Герасимов! Как е? По план ли върви"специялната",или вече изтрезняхте?
42
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Слава на Зеленски! Смърт за Путин!
41
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Работино отново е украйнско! Слава на украйнската пехота!
40
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чудят се откъде да вземат енергийти ресурси, че и африка им би шута, но продължават да въоръжяват украта. А това няма да промени хода на войната. Би трябвало да са го разбрали досега