ЕС изпрати на Киев 223 800 снаряда за първата част от плана за предоставяне

Общата стойност на предоставените боеприпаси е 1,1 млрд. евро
11 авг 2023 21:57, Йоана Цонева
63
ЕС изпрати на Киев 223 800 снаряда за първата част от плана за предоставяне
Снимка: БГНЕС

ЕС е доставил на Украйна 223 800 снаряда в рамките на първата част от плана за предоставяне на един милион артилерийски снаряда в помощ на борбата на Киев срещу Русия, съобщи говорител, предаде АФП.

По-рано тази година 27-те държави от Европейския съюз поеха ангажимент да увеличат доставките на така необходимите артилерийски снаряди за Украйна, тъй като силите на Киев изпитват недостиг. Членовете на организацията се споразумяха за план на стойност 2 млрд. евро, с който да натоварят складовете си и да направят съвместни поръчки за снаряди, за да доставят на Украйна един милион снаряда за 12 месеца.

В рамките на първия етап от плана, който ще се изпълнява между 9 февруари и 31 май, един млрд. евро бяха заделени за възстановяване на членовете на ЕС на приблизително половината от стойността на снарядите, осигурени от техните съществуващи арсенали.

"Държавите членки са доставили около 223 800 артилерийски муниции и 2300 ракети от всички видове", заяви говорителят на ЕС Петер Стано.

Общата стойност на предоставените боеприпаси е 1,1 млрд. евро, съобщи ЕС. Със средства на ЕС е възстановена само част от тази сума, което предполага, че мярката не е постигнала поставената цел, предаде БГНЕС.

Новата цифра за изпратените артилерийски боеприпаси е само малък напредък спрямо броя - 220 000 снаряда - обявен от ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел в края на май. Страните от ЕС трябваше да заявят доставките си до 15 юли. Така блокът и неговите членове остават далеч от целта си да получат един милион снаряда до следващата пролет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия е измислена държава,родена 1721 година от сифилистика Петър Първи.До тогава има монголо-финска Московия.Никога славянско племе не е живяло около московските блата.1944 година същата прокълната Москва създава по свой образ и подобие македонската нация и език,за да раздели българите!!!
18
2
 
7
 
! Отговори
българина преди 9 месеца
през почвата че си ги изядем и изпием, през Дунав и Ч море, туризма още ще се подобри
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Шефрет - Ако ЕС имаше 10 млн. снаряда, нямаше да козирува на САЩ.
16
4
 
17
 
! Отговори
дддде преди 9 месеца
Европа се радва когато славяните се избиват. Това няма да е добре за самите тях.
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А защо не кажем, че Русия е стигала по 60 000 удъра на ден и нищо не се е чуло з анедостиг на боерпипаси. Ех ... то се говореше, че еедва ли не са на последния си грам барут,а *** ... беше преди година.
14
4
 
20
 
! Отговори
Шефрет преди 9 месеца
И 10 милиона да им пратят пак ЕС ше хапне вълнестия и Укрия ще престане да съществува
13
10
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 9 месеца
НАТООВЦЕТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ВОЙНАТА СРЕЩУ РУСИЯ НА ОСВОБОДЕНИТЕ ХЕРСОН , ЗАПОРОЖКА , ЛУГАНСКА , ДОНЕЦКА ОБЛАСТИ !!!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ГОЛЯМ МАЙТАП 12 - Не съм видял, да са ги набили, ама ом казваш. Па като секнат и парите, не знам ...
11
20
 
4
 
! Отговори
ГОЛЯМ МАЙТАП преди 9 месеца
КОГАТО 25 ПЪТИ ПО-МАЛКА ДЪРЖАВА БИЕ АГРЕСОРЪТ РУСИЯ И ПЛАЧЕШ ПО ВЕСТНИЦИТЕ
10
15
 
2
 
! Отговори
Учете история преди 9 месеца
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."(Захари Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.)
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
50 държави, и в тях са включени поне 7 от топ 10 икономики в света не могат да победят 1 държава, която дори не използва редовната си армия, а контрактори и мобилизирани с военен опит. А какво да очакваме ако се включат Китай, Индия и Иран?
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само дето взеха да им привършват "резервите".
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Членовете на организацията се споразумяха за план на стойност 2 млрд. евро, с който да натоварят складовете си и да направят съвместни поръчки за снаряди, за да доставят на Украйна един милион снаряда за 12 месеца." - Първо - ОЩЕ 12 МЕСЕЦА? Второ - Кой? САЩ казаха, чеиамли капацитете да правят по 20000 на месец. САЩ! Откдъе другите? От Китай и Индия няма да е ...
6
15
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
ЕВАЛА!! ЯКО ПУТИНИСТИ ЩЕ ИМА НА КАЙМА :D САМО ПЪЛНИ ИЗР-ОДИ МОГАТ ДА СЕ БИЯТ ЗА ПУТИНУ В УКРАЙНА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ В КОЯ НЕЙНА ЧАСТ ОСОБЕНО В УКРАИНСКИ КРИМ!
5
2
 
11
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 9 месеца
Хубаво.Ще удължите защитата на хохландия с още 3 дни
4
3
 
17
 
! Отговори
да преди 9 месеца
това е МИР по западноевропейски - даваш на бандитите снаряди!.....утре ще мине една ескадрила КА 52 Алигатор и нито оръдия, нито укри ще има!
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЕС току що изпрати половината си стратегически запас ... Украйнците ще фърлят месец-месец и половина и ще ги приключат. ГЛедахмего тоя филм 3 пъти. Проблмеът е, че ВЕЧЕ НЯМА ОТКДЪЕ! САЩ може да прави само по 20 000 подобни на месец. И няма как да почне утре, да прави повече. Не е,като да седят и да си чакат поточните линии ...
2
2
 
9
 
! Отговори
Тед преди 9 месеца
Според Столенберг Украйна използва от 4000 до 7000 в ден, тоест още по- малко от два месеца и пак ще има вой от Зеленчука "ДАЙ"
1
1
 
4
 
! Отговори
404 преди 9 месеца
Депопулация , георджия гайдстоунс