Мицкоски: Правим реформи, но България ни спъва с ретроградна политика

Според него ЕС праща лоши сигнали
28 авг 2023 17:00, Нели Христова
86
Мицкоски: Правим реформи, но България ни спъва с ретроградна политика
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обвини ЕС в изпращане на лоши сигнали, а България в провеждане на политика на исторически и ретрограден наратив, предаде кореспондетът на БГНЕС от Белград.

В интервю за официоза "Политика" Мицкоски твърди, че "няма гаранции, че предстоящата промяна на конституцията на Северна Македония ще бъде последната и че утре ЕС няма да поиска други промени в нея".

"Много пъти съм казвал, че РС Македония и другите държави от Западните Балкани не са третирани по същия начин като страните, които преди това са се присъединили към ЕС, например Словакия, Чехия, Унгария, Кипър, Румъния, България и др. Това се забелязва особено, когато става въпрос за европейската интеграция на Северна Македония, която, въпреки че си смени името, не стана член на ЕС, дори не започна преговори“, казва още той и подчертава, че сигналът, който се изпраща към държавите-кандидати за членство, е разочароващ и същевременно лош сигнал.

Според него "македонското външно министерство не се е борило да няма други условия".

"Каква е гаранцията, че тази искана от Македония промяна на конституцията ще бъде последната и че утре няма да поискат промяна на Конституцията, която да предефинира въпроси, свързани с идентичността, че няма да има ново унижение или заличаване на АСНОМ като основа на македонската държавност?", каза още той.

Мицкоски посочва, че Северна Македония не търси преференциален път за преговори, а търси същия, справедлив шанс, каквито са критериите от Копенхаген.

"Ако промяната на конституцията е условие за членство в ЕС, тогава Македония ще бъде член и шампион на ЕС, защото през последните 30 години е имала толкова конституционни промени, колкото всички държави-членки взети заедно. Институционалните гаранции от страна на ЕС са малка стъпка за тях и голямо насърчение, че европейският път не е движеща се цел, а нещо постижимо. Ние не търсим точна дата, на която ще станем член на ЕС, а конкретни задачи, базирани на реформата в здравеопазване, съдебната система, социалната политика, селското стопанство, образованието и др., каза Мицкоски.

Според него, от България вече идвали сигнали, които открито отричат Илинденското въстание и неговия характер, на което македонското МВнР не реагирало, премълчавайки твърденията на най-висшите български държавници, че Илинденското въстание има български характер, което оставяло много въпроси и съмнения, че България може да постави други условия, особено в частта с протокола.

"Можете да правите реформи, които са страхотни, но България може да ви задържи заради исторически и ретрограден наратив", подчерта Мицкоски.

БГНЕС припомня, че интервю става само ден след като Сръбската държавна телевизия /РТС/ открито се включи в пропагандата срещу конституционните промени в РС Македония, които са задължителното условие за започване на преговори на Скопие за членство в ЕС. В обширен репортаж, който бе озаглавен "македонците ще станат ли малцинство в родината" РТС внушава на аудиторията, че "българите оспорват идентичността на македонците". Репортажът на РТС веднага бе препечатан от в. "Политика". В него сред "анализаторите" за албанската опасност бе и автора на интервюто с Мицкоски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мицковски.. когато България каже качай.. ти скачаш.. това е положението, мръсен сърбо-комунист
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Артьомовск и околностите. Зомбитата на киевският наркокартел извършват ротация и събират допълнителни сили за възобновяване на настъплението срещу позициите на ВС на РФ на южния фланг на Артьомовск. Въпреки кратката пауза, зомбакнацистишен все още изпраща малки зомбивълнички към Клещеевка, които се унищожават от руските витязи. Видео от точно такъв характер беше публикувано вчера от Рамзан Кадиров - унищожаването на зомбакнацистишен в района на горската плантация край Клешчеевка с помощта на артилерия.
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Запорожки фронт, район Ореховски. Руските витязи все още храбро държат Работино. Да, зомбакнацистишен вече е в по-голямата част от населеното място, но руснаците не отстъпват. Зомбитата са съсредоточили значителни сили в Ореховския сектор, но не успяват да установят контрол над Работино. ВС на РФ продължават да държат позиции в южните покрайнини на селото, отблъсквайки непрекъснатите зомбивълни. В същото време зомбираната по натовски стандарт биомаса продължава да се опитва да настъпи през насажденията западно от Вербовое.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Херсонско направление. Зомбитата на хунтатата в Киев продължават да се опитват да прехвърлят войски на левия бряг на Днепър и на островите в делтата на Днепър. Руските витязи идентифицират тези опити и ги пресичат. Освен това артилеристите от ВС на РФ обстрелват обекти и дислокации на зомбиформирования на отсрещния бряг. В това направление обаче цялото внимание е насочено към други проблеми ситуацията с 205-та бригада. Засега няма решение на проблема. Влиятелни блогъри, които наскоро се срещнаха с президента на Русия имаха срещаи с войниците и също се опитаха да разрешат проблемите.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Харковска област. Купянски район. ВС на РФ продължават методичното си настъпление в района на Синковка и околностите му, водят се позиционни боеве. Съобщава се за известен напредък южно от Синковка, в района на Петропавловка, но тази информация все още не е потвърдена. Зомбитата на киевският наркокартел прехвърлиха част от резервите точно в този сектор, за да спре настъплението на въоръжените сили на РФ. Засега е само забавено.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако бъда избран, признавам контрола на Руската федерация върху окупираните територии на Украйна, каза републиканският кандидат за президент Вивек Рамасвами. Освен това той обеща да премахне санкциите, да върне Русия на световния пазар и да блокира кандидатурата на Украйна за НАТО.
59
1
 
1
 
! Отговори
Kek преди 7 месеца
Това сигурно е македонският Копейкин ... мъка.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя до кога ще се прави на луд?
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правилно е ЕС да праща лоши сигнали.
56
0
 
2
 
! Отговори
Амии вие с Денков преди 7 месеца
да не сте от едно школо. Все другите са ви виновни.
55
1
 
4
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 7 месеца
северношумадийци е добре да се сетат че ако не беха желев и пасито да ни набутат в нато и първи да ги признаем за държава, сега за скопие да се говори като за вуковар или мариупол.
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
този си е чисто сръбско ***, затова прави циркове. Когато са ги правили антични фиромци няколко % от населението на манкедония са били сръбски колонисти - и тях са ги прекръстили в правата вяра, но те си знаят какви са и мразят България. За съжаление точно тези сърбета са им елита, политиците, журналистите и учените и те подклажат конфликтите, под командването на белград . Наще ако искат да постигнат нещо трябва вето и пълна блокада и на сърбия, примерно да им резнат газта от Путин
53
5
 
17
 
! Отговори
Кирчо преди 7 месеца
Че то в РСМ, македонци няма, има българи и албанци предимно.
52
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ретрограден наратив? Не съм чул някой в пловдивско да крещи по улиците, че е наследник на траките. Доста бързо ще се озове в най-близкия психодиспансер. Но пък на запад от София има една държавица, която се мисли за наследник на обратен грък. Как обратните се размножават е загадка, но изречението "правен у г ъ з" вече си има доста добър пример. И успяха дружно да сътворят една смърдяща купчинка. Това обяснява защо знамето им е вентилатор. Заради вонята.
51
1
 
8
 
! Отговори
Гагарин преди 7 месеца
На крива ракета космосът и пречи.
50
2
 
8
 
! Отговори
Aбе Байо преди 7 месеца
Сръбско чердже, ***, никога да не влезнете в ЕС. Заедно с Сърбия, Русия и Корея си живейте.
49
5
 
3
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 7 месеца
Макодонците да се стегнат и да признаят трите хиляди българи в Сев. Македония, те имат право да се самоопределят, това ще е победа за нашите интереси!
48
2
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 7 месеца
До 47 .. Никаква злоба няма макето към българия. Даже може и бг паспорт да има и той и семейството му. Просто пича си върши работата За това му плащат луди мангизи от сърбия.Пука му за някаква територийка СМ без никакво значение за ЕС. Живее си богато без да върши нищо .Скатал е някой друг милион я на кайманските острови я в лихтенщайн Като остарее още малко и ще изчезне Ако не във Виена ще е Лондон А може и Бахамите да е..
47
0
 
2
 
! Отговори
Додо преди 7 месеца
Да не забравяме че и наши политици историци вече много години дават храна за създаване на омраза към българите като Б.Димитров -ДС като онзи от ВМРО и още един.И кой допусна да се създадат македонски партии в Бг па даже да ни осъдят че сме ги спирали.И къде са ДАНС и другите които да знаят какво става напред.За по назад в историята да не говорим.Онези си днаят интереса не са сами и пари им дават.Та кой е виновен.
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ей тия промити мозъци си протъркаха подметките да ходят да ни плюят на запад, какво целят с тая показна омраза?