Брокери: Очаква се нов ръст в цените на жилищата през 2024 г.

Очаква се и повишаване на наемите
5 сеп 2023 19:55, Анисия Иванова
158
Брокери: Очаква се нов ръст в цените на жилищата през 2024 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Спадът на цените на жилищата в света напоследък до голяма степен е приключил, като очакванията са средните жилищни цени на големите пазари да намалеят по-слабо от прогнозите в началото на годината и да нараснат през 2024 г., сочи допитване на Ройтерс сред имотни анализатори.

Двуцифрените понижения на цените, които анализаторите прогнозираха по-рано тази година заради растящите лихви по ипотечните кредити, не са се сбъднали напълно, тъй като по-високите спестявания на домакинствата, ограниченото предлагане и растящата имиграция са ограничили спадовете.

Значително по-високите лихви по ипотечните кредити в резултат на над едногодишно вдигане на лихвите от ключови централни банки не са засегнали всички хора.

Много собственици на жилища, които са взели евтини ипотечни кредити в дългия период на почти нулеви лихви, особено тези в САЩ, са решили да останат в дома си. Това ограничава предлагането и активността на жилищния пазар.

Но това е лоша новина за купувачите на първо жилище, които от години остават встрани от пазара заради затегнатото предлагане и бяха изключени от него заради силния ръст на цените по време на пандемията от COVID-19, когато собственици на съществуващи жилища предлагаха по-високи от техните оферти и тласнаха цените на жилищата до двуцифрен годишен ръст.

Резултатите от новото допитване, особено за икономиките с най-бързия ръст на цените на жилищата през последните години като САЩ, Канада, Нова Зеландия и Австралия, поставят под въпрос допускането, че следващият ход на повечето централни банки ще бъде да понижат лихвите.

Голяма част от оптимизма около неочакваното ранно стабилизиране на тези пазари всъщност произтича от предположението, че лихвите са достигнали връхната си точка и че още през първото полугодие на следващата година те отново ще тръгнат надолу.

„Вероятно през последните два месеца има малко прекалено оптимистично мислене за последиците от сценарий, че лихвите са достигнали връхна точка. Мисля, че не сме усетили пълните последици от по-високите лихви. Заради ипотечните кредити с фиксирана лихва много собственици на имоти са предпазени от последиците“, коментира Лиъм Бейли, ръководител на отдела за анализи в консултантската компания Knight Frank.

„Смятам, че в действителност имаме много ниско предлагане и обеми на жилищно строителство на повечето пазари заради породените от COVID нарушения на дейността и на веригите за доставка… Освен това имаме доста силно търсене на повечето западни пазари. Фундаменталният елемент е, че силно търсене среща слабо предлагане“, допълва той.

Търсенето на жилища превишава предлагането и очакванията са средните наеми да нараснат, а достъпността на наемите да се влоши.

Близо две трети от анализаторите, 65 от 101, които са отговорили на допълнителен въпрос, са заявили, че достъпността на наемите ще се влоши догодина. Останалите 36 са на мнение, че ще се подобри.

Целият анализ - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: наемицениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
цигания преди 2 месеца
Напишете в търсачката българска панелка да видите какво гето е...
136
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Статията е манипулация и не се отнася ,за България.Преведена е и е сложено заглавие с пряк контекст и за България.Никъде в статията няма данни за България а надеждите са че банките ще свалят лихвите НО те казват че скоро няма да го направят
135
4
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 7 месеца
Какви намаления на цените не става все по скъпо а банките продължават да си измислят нови такси да богатеят
134
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ле, ле мале какви са тия брокери, дет ме барат за унуй нещо и искат да ме вкарват в тия бункери горе на снимката и да им плащам затова, че искат да ме барат в тия бункери за унуй нещо?
133
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Очаква се отрезвяване. Банките надуха цените безконтролно по целия свят. Сега хората като спрат да плащат ще има отрезвяване.
132
0
 
11
 
! Отговори
До този, който преди 7 месеца
се вайка за хилядите квадратни метри офис площи, които ще да останат празни. Ами нека да инициира настаняване в тях на нуждаещи се от жилища, които да плащат на собственика нормиран наем като за общинско жилище. В София можеш да получиш общинско жилище само ако за него няма кандидат ром, затова инициаторът ще получи гласовете на всички роми, ако се кандидатира за столичен кмет. Ще обере и симпатиите на останалите, които ще злорадстват:"Хак им е на собствениците, нека имат роми за наематели!"
131
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
тва видиш ли брокер само с камъни до убиваната
130
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
тва от брокера по голям измамник няма в целия свят
129
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Китай не налива пари никъде - единствено изкупува дълг на САЩ," - Евкивалент 400 000 000 000 за развитието на полупроводници не е точно "никъде".Само да кажа - Китай вече имат работещи 7 нм процесори в телефоните. Общо взето, всичко под 16 ти върши добра работа за разработка на ИИ, а падне ли под 8, започват да ставата луориите.
128
0
 
7
 
! Отговори
Голям шаран, умен преди 7 месеца
Да кажа само и на всички останали шарани, в езерото квадратите са безплатни. Само внимавайте за въдици.
127
6
 
10
 
! Отговори
Голям шаран, умен преди 7 месеца
Опичайте си акъла. От всеки ъгъл дебнат измамници. Не вярвайте на всичко което четете. Ето, аз всеки път когато видя подобна статия, веднага отивам да тегля заем от банка и после купувам панелка, да не ме изпревари друг и да не свършат. Не гледам нито лихви, нито цени. Голям шаран съм и сега ми е трудно да преброя колко апартамента съм купил. Айде със здраве, скачам обратно в езерото да плувам на воля.
126
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Двустайна панделка барабар с старото обзавеждане да се харчи за милион и половина смехотворци измислени копуваите сега е звездния ви момент да се набалбукате яката.
125
1
 
19
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
Част от икономиката ни е износ на стоки ... и гастарбайтери ... за европа. Познайте какво ще стане, като започне криза там. Вече четох за поне няколко затворени или работещи на намален капацитет фабрики за тухли в германия. И брутален спад на новите строежи, карат само на довършване на започнати сгради. Нищо, че и там брокери се опитват да зомбират хората с голямо търсене на жилища... Правете си сметката какво ни чака
124
0
 
5
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 7 месеца
Само такива ,който всеки ден уж залавят по магистралите , незаконно влезли , да ви живеят в скапаните апартаменти .
123
1
 
19
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
Иначе познавам поне няколко смейства с по два апартамента, едните даже не го дават под наем, стои празен. При положение, че у нас малко хора живеят под наем, и едно 80% имат собствени жилища, не виждам откъде идва и ще идва това огромно търсене на жилища. В германия последната година заради войната са дошли над един милион украинци, но цените се задържат и спадат. При нас всичко бяга навън и се топим. Препоръчвам ви статията Експерт: Не купувайте жилища сега, цената им ще пада в новините.бг
122
0
 
8
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
До Анонимен Еми през 2008 докато западна европа и сащ са били в криза, в китай са били във възход, растеж на икономиката и т н. И много държави са решили част от проблемите си, чрез износ към китай, това е омекотило кризата тогава, и тя не беше толкова дълга и тежка. Но сега в китай имат също огромен балон и криза и не могат да спасят другите с обикновено наливане на пари... Този път кризата ще обхване много повече държави едновременно и може да е много по тежка от 2008 г....
121
0
 
21
 
! Отговори
Иван преди 7 месеца
В моментна в Щатите пазарът на недвижими имоти е напълно замръзнал. Лихвите по ипотеки са в размер на 6-8%, а лихвите по депозити стигат до 5% в някой банки. Очаквам в следващите 24 месеца същото да се случи и ори нас. Трябва да си напълнено невменяем в момента да купиш имот на зелено с цел "инвестиция" при тези цени и тази несигурност на пазара. Ако имате свободни пари, бих препоръчал да изчакате няколко месеца - със сигурност ще се появят по-добри оферти!
120
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НСИ ДАВА ОТГОВОР НА ВСИЧКО ПИСАНО ПО ГОРЕ- ЗА ВАРНА И СОФИЯ СЪОТНОШЕНИЕ ИМОТ /ЖИТЕЛ- 1.2% НЕКА ВСЕКИ САМ ДА СИ НАПРАВИ СМЕТКАТА, БАНКИТЕ СА ПЪЛНИ С ИМОТИ И НЯМА КАК ДА СИ ВЪРНАТ ДАДЕНИТЕ КРЕДИТИ ДВА, ТРИ ПЪТИ ОТГОРЕ.
119
0
 
18
 
! Отговори
Димби Провадия преди 7 месеца
когато ми е мнооооооооооого скучно : влизам в сайта на ДНЕС.БГ , смяяях , смяяях , смяяяяяяях , насМивам си се едно хубаво и си лягам :)
118
0
 
16
 
! Отговори
Финансист преди 7 месеца
Това за ръста в цените на жилищата, имотите и лихвите за ипотики, кредити и лизинги е ясно. Интересува ме кога ше има ръст на лихвите за депозитите. Знам, че това не зависи от брокерите, а от гуверньора им на БНБ, но все пак, и те са участници на финансовите пазари. Честит бюджет за 2923 г., в който няма пари, а само цифрички.