Германия чества 33 години от обединението си

Празнува националния си празник – Деня на германското единство
3 окт 2023 09:15, Елка Василева
63
Германия чества 33 години от обединението си
Снимка: архив, БГНЕС

Германия отбелязва днес 33 години като обединена държава с церемония в концертната зала на Филхармония на Елба в Хамбург, предаде ДПА.

Германия отбелязва обединението си с национален празник по случай деня, в който през 1990 г. комунистическа Източна Германия се присъединява към Федерална република Германия или Западна Германия, създавайки единна германска държава за първи път от 1945 г. насам.

Тази година за празненствата беше избран Хамбург, тъй като градът, който има статут на провинция,  в момента е председател на Бундесрата – горната камара на германския парламент.

Официалната церемония във Филхармонията на Елба ще включва реч на ръководителя на германския конституционен съд Щефан Харбарт пред  около 1300 души, включително основните национални политически лидери и премиерите на 16-те федерални провинции.

В църквата "Свети Михаил" ще бъде отслужена икуменическа служба, като и двете събития ще бъдат излъчени на живо по националната обществена телевизия.

Празненствата започнаха вчера с голямо парти около кметството и вътрешното езеро Алстер.

На 3 октомври 1990 г. влиза в сила Договорът за обединение на Германия, подписан на 31 август 1990 г. в Берлин от Федерална република Германия и Германската демократична република, съгласно който двете държави се обединяват в една държава под името Федерална република Германия. Договорът е одобрен от парламентите на двете страни на 20 септември 1990 г. Денят на влизането в сила на договора се отбелязва като национален празник на страната - Ден на германското единство.

След Втората световна война (1939-1945) на 23 май 1949 г. на територията на британската, френската и американската окупационни зони е създадена Федерална република Германия (ФРГ), а на 7 октомври 1949 г. на територията на съветската окупационна зона и в Източния (съветски) сектор на Берлин е създадена Германската демократична република (ГДР).
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
10
 
! Отговори
ЕДНА ПРОГНИЛА преди 7 месеца
Социалистическа система се сгромоляса под икономическият натиск на....Запада....и соца изчезна от света
14
4
 
7
 
! Отговори
От руските новини преди 7 месеца
Преди 33 години Германия анексира ГДР
13
2
 
10
 
! Отговори
СТЕНАТА ПАДНА преди 7 месеца
И комунизЪма падна....
12
2
 
9
 
! Отговори
да бе преди 7 месеца
До ГДР Щото е много велик соцЯлизма,за това "великия Съветски съюз" се разпадна!
11
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
1 май 1945 г. Дата на която НЕМСКИТЕ ФАШИСТИ КВИЧАХА И СИ СЪБИРАХА ОСТАНАЛИТЕ ИМ ЗЪБИ.
10
9
 
1
 
! Отговори
ГДР преди 7 месеца
ГДР още поне 50 години няма да достигне стандарта на ФРГ. Колкото и да се напрягат капиталистите. От соцялизмът по-велико няма.
9
9
 
4
 
! Отговори
Дойче ПропагандеН преди 7 месеца
Ейджънси прИзентс,баце... Германия е обединена,но все още окупирана,разграбвана и подчинена на наглосакските.Както впрочем и останалия свят,с изключение на няколкото независими държави от БРИКС. Дано немците осъзнават до какво доведе политиката на Урсулю,Шмеркел,Лагард и Шмолц и докараха мозъчните хирурзи и ракетни инджИнерита за да облагородят чистата арийска раса.А беше дива радост от падането на Желязната завеса,само за да се озоват в другия разноцветен концлагер...
8
5
 
10
 
! Отговори
филофоб преди 7 месеца
До Георги Илиев Митев А бе послушковци ли са,дослушковци ли не е важно,важното е че е ГЕРМАНИЯ,а ние сме нужника на Европа!Ама с толкова русофили-така ще е!
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
1 май ПОБЕДА НАД ФАШИЗМА.
6
10
 
4
 
! Отговори
Честито!!! преди 7 месеца
До година както е тръгнало, по това време ще честват първата година от разпадането! Хаирлия да е!!!
5
9
 
12
 
! Отговори
ТРАУР ЗА РУСИЯ преди 7 месеца
ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ ПО СВЕТА ПРАЗНУВАТ.... САМО РУСИЯ ВОДИ ВОЙНА И НАПАДА И УБИВА ТЕЗИ, КОИТО ПРАЗНУВАТ....
4
7
 
5
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 7 месеца
Държавата на послушниците и стадните принципи и норми на поведение .
3
11
 
6
 
! Отговори
Х преди 7 месеца
Мръсни фaшaги! 6+
2
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Все си мислех, че немците празнуват националният си празник на 1 май. Когато Русия развя червеното знаме над райхстага на 1 май 1945 г. ЕДНА ВЕЛИКА ДАТА!!!!!
1
9
 
13
 
! Отговори
Ахахахахахахаха..... преди 7 месеца
....обединено ФРГ, ахахахахаха, със сто и петдесет военни американски бази на територията си, ахахайауауайайауа, независима и обединена страна, ахахахаха, и на всеки 6 месеца Бундесканцлерът ходи да бие чело е РФ и Разединените фалирали щати (200 трилиона долара дълг) , че ще слушат, ахахахахаха, смешници, ахахахахахаха!