Македонците убедени: България е заплаха, Сърбия - приятел

ЕС е несправедлив към РСМ, твърдят те според проучване
24 окт 2023 20:35, Стела Стоянова
219
Македонците убедени: България е заплаха, Сърбия - приятел
Снимка БГНЕС, архив

Гражданите на Северна Македония смятат, че България е основната заплаха за страната, а в същото време са убедени, че Белград е най-големият приятел на Скопие.

Това става ясно според резултатите от проучването EUROMETAR 2023 на Евротинк - Център за европейски стратегии, предава БГНЕС.

България е заплаха, Сърбия - приятел

На въпрос към анкетираните дали смятат, че има държава или международна организация, която представлява заплаха за Северна Македония, 48% отговарят с "да", срещу 46% с "не". Най-голям процент от анкетираните, които виждат заплаха, смятат, че в момента това е България - с цели 79%, следвана от Русия с 6,3%, Албания с 2,7% и Сърбия с 2,4%.

На въпроса "коя държава или международна организация е най-големият приятел на страната", мнозинството, 39,6%, отговарят на Сърбия, следвана от САЩ с 13,7%, Турция с 10% и ЕС с 8,4%.

ЕС е несправедлив към РСМ

Отношението на Европейския съюз към Македония е несправедливо, арогантно и изнудващо, посочват 55,8% от анкетираните.

27,5% от респондентите казват, че отношенията с ЕС са честни, приятелски и коректни.

За 60,8 на сто от анкетираните обаче ЕС е най-добрата алтернатива за страната, което е ръст от 2% спрямо 2022 г., когато същия отговор да дали 58%. От друга страна, 35,6% от анкетираните смятат, че РСМ трябва да търси собствен модел на развитие извън ЕС (33% през 2022 г.).

На днешното представяне на резултатите от проведеното проучване Димитър Николовски, изпълнителен директор на Евротинк - Център за европейски стратегии, каза, че въпреки нарастващия скептицизъм по отношение на влизането на страната в ЕС, 53% от анкетираните са съгласни, че членството в блока е нещо добро за Скопие, спрямо 49% през 2022 г., докато 30% са на противоположното мнение.

Симптоматично е, че 30% от анкетираните смятат, че страната никога няма да влезе в ЕС, срещу 12%, които са сигурни, че това ще се случи след 5 до 9 години.

Погрешна посока

На въпроса „Като цяло в каква посока се движат нещата в Северна Македония“ 54,4% отговарят с „напълно грешна посока“, докато едва 12,6% „много добра посока“.

Проучването EUROMETAR 2023 е проведено през месец септември сред представителна извадка от 1003 респонденти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
3
 
! Отговори
Папо преди 5 месеца
При положение,че вече половината население на това държавно творение РСМ, са етнически албанци , много ме съмнява да са гласували че Сърбия им е пръв приятел.
146
0
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 5 месеца
Че кой се интересува от тия чукари с големина на плевенска област, без излаз на море.
145
0
 
2
 
! Отговори
Сериозно преди 5 месеца
ли, някой наистина плаща на тези статистици!?! "Представителна извадка от 1003" ??? Аз днес през Морската да мина, ще намеря повече наркита и пияндета, дето "представително" ще изложат мнение :)
144
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не на България, долу игото на ДС и прехода на мутрите. България е заплаха за българите
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Българя не заплашва сосбтвените си територии и хоря, това са глупости. Македонците са българи! Удивотелен!
142
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Макетата и хохолите много си приличат по ината и плиткоумието. И затова няма да се оправят. Едните ще бъдат претопени от албанци, а другите ще изгубят голяма част от държавата си.
141
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре, това е резултат от нашите нацита!
140
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ми нормално. Сега е моментът да спретнем и ние една война, дет се вика. С братята македонци и сърби. Дотам ни докараха! Сърбите сме ги клали вече, ама тогава имахме оръжия. А сега може и с дронове от ЕМАГ да ни превземат, кой знае.....
139
1
 
17
 
! Отговори
Хахаха преди 6 месеца
Голям майтап са макетата Празнуват някакви празници през октомври на събития от преди 120 години като илинденското въстание Или пък акциите на шумкарите сърбомани среку бг части в македония ??? Е как е възможно да обявиш за национален празник събития Което са се случили по време през което е нямало такава държава македония? Макетата са единствени по рода си в целия свят
138
1
 
2
 
! Отговори
Гуганов преди 6 месеца
Така е
137
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Същото като Рассийската Федерация,пръкнала се на този свят на 25 декември 1991 година. Езикът им присвоен,писмеността подарена,произходът откраднат от Славянска Рус,нямаща нищо общо с финоугурите от блатата край Москва, История измислена с декрети и укази. Общото помежду им е ,че и двете ментета твърдят за македонският произход на Кирил и Методи и невежеството,че братята са създали кирилицата.
136
3
 
12
 
! Отговори
ФАНТАЗИЯТА ИМ ЛЕТИ преди 6 месеца
ЗА ДА ВРЕДИ НА БЪЛГАРИЯ СЪРБИЯ СИ ИЗМИСЛИ ЦЕЛИ ДВЕ НАЦИИ - ШОПСКА И МАКЕДОНСКА...
135
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ТОЛКОВА ИМА ДНЕС МАКЕДОНЦИ КОЛКОТО И ТРАКИЙЦИ И МАИ...
134
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България има грях към Сърбия, например че заедно с Австрия при Окупацията през първата световна избиват 27 процента от населението на Сърбия. НО ПОСЛЕ СЪРБИТЕ ИЗБИВАТ ОГРОМЕН ПРОЦЕНТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В СЪРБИЯ И МАКЕДОНИЯ, МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ 27 ПРОЦЕНТА ЗА ДА ГО ОБЕЗБЪЛГАРЯТ. БЪЛГАРИЯ СЕ Е ИЗВИНИЛА ЗА ТИЯ 27 ПРОЦЕНТА А СРЪБСКИТЕ РЕПРЕСИИ ТЕКАТ И ДНЕС ЧРЕЗ СКОПСКИТЕ ИМ ПЕНДАРКОВСКИИ МЕКЕРЕТА.
133
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия са шизофреници.Може би навремето там са се заселвали само болни от шизофрения и са нацвъкали много деца и така се е появила държавата им.
132
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Днес македонизма се спонсорира от запада и това е днес тук и сега и запада да не се прави на улав!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! има огромно морална отговорност пред българския народ за безобразията по коткане на македонистите
131
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Социологическата агенция е сръбска. Медиите са сръбски. Пропагандата е сръбска. Какво остава за клетия народ. Там да си останеш българин е все едно в Киев да казваш че си руснак. Целия ти род понася всякакъв тормоз.
130
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пропагандата добре си е свършила работата.
129
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
БЪЛГАРИЯ НА ФАЛШИВАТА НАЦИЯ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВРАГ ЩОТО ИМ РАЗКРИВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ТИТОВИЗМА ПО ИЗГРАЖДАНЕТО ЧРЕЗ ДИСКРИМИНИЦАЯ, ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, РЕПРЕСИИ, ПОКАЗНИ ПРОЦЕСИ И БЕЗСЛЕДНИ ИЗЧЕЗВАНИЯ, ФАЛШИВА ИСТОРИЯ И РАЗБИВАНЕ НА ПЛОЧАТА НА ЦАР ИВАН ВЛАДИСЛАВ РОДОМ БЪЛГАРИН ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ НА ФАЛШИВИЯ ИМ БЕЛГРАСКИ ИДЕНТИТЕТ. ЕДЕН МЕЛЕОН ПРОГОНЕНИ В БЪЛГАРИЯ ПЕТСТОТИН ХИЛЯДИ ИЗБИТИ ОТ СЪРБИТЕ.
128
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Проучването е направено сред сръбското малцинство в Скописка Черна гора хахахахаНАЙ-ГОЛЕМИЯ ВРАГ НА БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ СА СРЪБСКИТЕ ШПИОНИ СТЕВО, МИЦКОВСКИ И ЗАЕВ.