Доц. Киселова: Засегнатите от таксата за газа могат да искат неустойки

Възможно е и политическо въздействие върху България, смята тя
Обновена: 27 окт 2023 15:12 | 27 окт 2023 15:11, Анисия Иванова
18

Президентът сезира Конституционния съд за таксата върху вноса и транзита на природен газ през България. Според държавния глава необмислените законодателни действия противоречат на Конституцията и европейското право и заплашват "Булгартрансгаз" с фалит.

"В така създадената правна уредба за санкции срещу Русия не е ясно внесената енергийна вноска дали е данък, такса или вноска. Всяко от тези понятия има собствено съдържане в българското и европейското право. Държавата, когато събира данъци, такси, мита има едно поведение, а когато е част от търговски сделки - трябва да има друго поведение, да не злоупотребява с положението си", коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред "България сутрин".

Още по темата

Тя подчерта, че при действащ закон той трябва да се спазва, докато не бъде оборен пред Конституционния съд.

"Законодателят използва понятието енергийна вноска. Докато не бъде обявено за противоконституционно това наложено вземане от тези, които транзитират газ през нашата газопреносна мрежа, е конституционно съобразно. Едва когато бъде обявена за противоконституционна уредбата и влезе в сила решението на КС, оттогава държавата не може да претендира", уточни доц. Киселова.

Пред Bulgaria ON AIR конституционалистът посочи също, че в случая има засегнати трети страни, които също могат да имат претенции - Австрия, Унгария, Сърбия, Северна Македония.

"Може да имат неустойки, за които да претендират - това са правни способи, възможни са и политически способи за въздействие върху България", допълни доц. Киселова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КОИТО СА СКЛЮЧИЛИ ДОГОВОРИТЕ ДА БЪДАТ РАЗСТРЕЛЯНИ НЕЗАБАВНО!!!!!!!!
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Могат, но от Газпром, който наруши договора и го направи нищожен, като прекъсна газа за България два пъти.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много е странно всичко това. Излиза, че те без договори работят. Защото ако има договор, едностранната промяна по него ще съставлява нарушение по договора, нали.
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асен Василев каза в "Лице в лице"- че данъкът се плаща от Русия, а не от Унгария, Сърбия...
11
1
 
5
 
! Отговори
нн преди 5 месеца
Денков, Петков и Василев, как може тези хора да правят такива глупости. Кой им го иска? защо? Ей, ще ни скарат със съседите.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Кире Доц.Киселова обяснява проблема със законността на повишените такси за пренос на газа през България. Впрочем, преди няколко месеци председателката на ЕК заяви, че преносът на вапоризиран газ става от европейско значение,така че газовата линия за Сърбия и нататък не е от компетенцията на Пеевски и енергийния министър.
9
0
 
4
 
! Отговори
Стига глупости преди 5 месеца
До Путин.: Това пък откъде го извади? Убиецът на Луканов беше арестуван, от кого е нает, така и не се разбра. Замотаха делото с т.н. "процесуални нарушения" и накрая го пуснаха да си върви в Украйна. Това дело е позор не само за прокуратурата, а и за българската държава.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре че има един юрист в държавата!
7
2
 
6
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 5 месеца
Какво да плаща Русия? Ще плащаме ние. В западни банки има блокирани руски активи за 300 милиарда евро. И те не случайно са там. ЕС беше приел решение да плаща за руските доставки на газ и нефт само в сметки на западни банки. И сетне - стоп! Блокирахме ги. Сега да купуват скъпият втечнен газ от САЩ докато поумнеят.
6
1
 
5
 
! Отговори
Путин. преди 5 месеца
Не. Забравяйте. Какво. Стана. Със. Андрей. Луканов. Когато. Взе. Да. Се. Бърка. Във. Работите. На. Газпром
5
3
 
9
 
! Отговори
НЕУСТОЙКИ---ГЛУПОСТИ преди 5 месеца
РУСИЯ КОЛКО ВИ ПЛАТИ, ЗА СПИРАНЕТО НА ГАЗТА И ЗА РЕКЕТА ДА И СЕ ПЛАЩА В РУБЛИ....ХАХАХА....Я, У ЛЕВОООО....ХАХАХАААА
4
5
 
7
 
! Отговори
Кире преди 5 месеца
Тетката почна да определя транзитните такси в България ли?
3
7
 
12
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 5 месеца
ЗАЩО ВСИЧКИ МИСЛЯТ ЗА "ЧУЖДИТЕ ДЪРЖАВИ" И ТЕХНИЯ ИНТЕРЕС----А, НИКОЙ НЕ НИ ПИТА ЗА НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ, ...А, ДУПЕДАВЦИ ЧЕРВЕНИ...?????!!!!
2
4
 
9
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 5 месеца
Я, ДА СИ СПОМНИМ, КАК В КРАЯ НА ГОДИНАТА, РУСИЯ ИСКАШЕ ДА И СЕ ПЛАЩА В РУБЛИ.....КЪДЕ БЕШЕ ТОГАВА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД И ДОЦ. КИСЕЛЬОВА....ХАХАХА ....ДА ОБСЪЖДАТ КАЗУСА!?????
1
6
 
10
 
! Отговори
Малко за политика преди 5 месеца
Като забравим правните определения на сглобката, тази "такса" или както и да го наричат, си е чисто изнудване. Без да съм специалист, си мисля, че няма да спечелим от това. Но да почакаме и да видим. Засягат се интереси на съседни държави, и те ще отговорят по някакъв начин.