Радев сезира КС за енергийните вноски при транзита на газ

Нарушени са редица положения, заложени в Конституцията
Обновена: 26 окт 2023 11:56 | 26 окт 2023 11:56, Стела Стоянова
334
Радев сезира КС за енергийните вноски при транзита на газ
Снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредбите от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които се налагат „енергийни вноски“ върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни.

В искането си до Конституционния съд президентът посочва, че са нарушени редица положения, закрепени в Българската конституция. Оспорените текстове са в несъответствие с принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е ясна правната природа на нововъведената „вноска“ и дали тя представлява данък, такса или мито. Отбелязва се също така, че са нарушени принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива. Не на последно място, законът е приет в противоречие с правилата за упражняване на законодателна инициатива и с принципа на правовата държава.

Още по темата

Отбелязано е също, че държавите членки на ЕС са в митнически съюз помежду си и е въведена забрана не само за мита между тях, но и за едностранно налагане на „всички такси с равностоен на мито ефект“. В същото време при отношенията на държавите членки на ЕС с трети страни се прилага Обща митническа тарифа, която се определя от Съвета по предложение на Европейската комисия. Режимът на санкциите на ЕС също не предвижда държавите членки да налагат самостоятелно допълнителни ограничения.

Държавният глава вече изрази позиция, че решението на българския парламент води до неприемлив риск за декапитализация и фалит на структуроопределящо за българската енергетика дружество, каквото е „Булгартрансгаз“. Това е допълнително основание той да упражни своето правомощие да сезира Конституционния съд, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЗДРАВЕЙТЕ КЪСИ ПИШЛЕЛЕТА С КЪСИ МОЗЪЧЕТА, МУЧИТЕ ЛИ, МУЧИТЕ ЛИ ??!!! АМИ МУЧЕТЕ, ЩОМ САМО ТОВА МОЖЕТЕ, НАЛИ!!...
232
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Режимът на санкциите на ЕС също не предвижда държавите членки да налагат самостоятелно допълнителни ограничения.Некадърници!Тези ще ни скарат със съседите преди да окрадат държавата,за да си ходят по острови.Дълги години ще има да плащаме последствията.Не стига,че ние страдаме тука заради тях с високи цени ами и съседите сега страдат...
231
4
 
6
 
! Отговори
Ну Погоди преди 6 месеца
Следващата му стъпка е да вдигне изтребител и замине за Украйна. Ако господарите от Кремъл му наредят ще е готов. Луд умора нема!
230
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Житейското кредо на Радев: "Днес съм по-жaлък от вчера, утре ще съм по-жaлък от днес."
229
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нашият резидент - Рycopoб Радев, известен още като Румен пилона, Решетников младши, зеления чорап, льотчика и т.н.
228
8
 
12
 
! Отговори
Браво! преди 6 месеца
Браво на Радев! асенчо и компания пикааят газ. Що помия изляха по него днес. Не знам как да браниш държавата си, щом противоречи на интересите на сащ, значи защитаваш руски интереси??? Защо не са китайски, арабски... Хората виждат обаче. Напук на медиите, които дават всичко от себе си. В последно време Радев е буквално забранен по медии освен тук-там някой цитат от 2 минути въпроси пред някое летище. И то, ако е удобно за управляващата (незаконно) коалиция. Народът не вижда полезен ход, но е жив
227
1
 
7
 
! Отговори
Турция какво? преди 6 месеца
В момента 19.21 българия произвежда 3700 мегавата ток, консумира 4300, за да не ви спрат тока и да седите на свещи пак в момента покриваме дефицита от турция и румъния, газ също идва от турция, петрол идва от русия.
226
2
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 6 месеца
А надолу по коментарите - само г'лупости и п'ростотии. Изп'ростяват троловете и това е. Мисленето никога не им е било силна страна, но чак пък да няма един адекватен коментар е прекалено.
225
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Излезе Радка руска пиратка,своето слаб.оумие, да ни покаже. Оп-са, оп-са,.Радка, обича и мноого иска с рубли и копейки да се накичи Оп-са, Оп-са.Радка пиратка всичко дава, само и само на Путин харашо, да направи.Оп-са,Оп-са!Радка руската пиратка, България на Путин мечтае да подари. Оп-са, Оп-са!
224
7
 
8
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Президентът ни Русен Радев написа публично на челото си - Кремълче да се наричам, първа радост е за мене.
223
6
 
8
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 6 месеца
АЗ ГО МИСЛЕХ ЗА БЬЛГАРИН А ТОЙ ?? ***
222
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Главната цел на Радев в живота - "Днес съм по-жaлък от вчера, утре ще съм по-жaлък от днес."
221
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русорадев, известен още и като Румен пилона, отново защитава интересите на родината-платец - Рашиcтaн, известна още и като Руcлямиcтaн - мрачна, потискаща северна територия, населена с крепостни, незнаещи какво е това "собствено мнение" и "гражданско общество". Последните протести в тази отчайваща територия бяха през 1991 г. Равнодушие. Примирение. Отчаяние. Безнадеждност - всичко това е руский мир...
220
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как се нахвърляте върху човечеца. И на него не му се иска да сезира конституционния съд и да се издава по този начин, ама като е получил нареждане от Москва, какво да направи горкия.
219
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този сам влиза в капана.
218
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ТролОВЕТЕ на Посолството под всяка статия за Президента !
217
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
руският президент радев защитава интереса на държавата си!
216
21
 
6
 
! Отговори
Това е! преди 6 месеца
"Простотията и неввежеството в БГ ПАРЛАМАентът и управляващите е неописуема. Без да изпадам в подробности ще кажа , че ако финансовият де***бил , пардон миниСтърчито на финансите наложи подобни "вземания" те са дължими САМО от БГ оператора - Булгртрансгаз. пАрите ще се преместят от единия джоб в другия. Дружеството ще се декапитализира и накрая ще се приватизира! Сега стана ли ви ясно или пак ще гласувате за ПъПъ и Дъй Бъ ?"
215
4
 
24
 
! Отговори
апо преди 6 месеца
До Анонимен "Това нищожество след мандата си ще бъде забравено от всички." ....надявам се следствие , прокуратура и съд да не го забравят и да получи подобаващо възмездие .
214
27
 
8
 
! Отговори
Европа преди 6 месеца
Президентът Радев - най-добрият на всички досегашни времена!

Спонсорирани публикации