Какво ядем? В 1/3 от зърнените храни в Европа има пестициди

Засечени са при 90 на сто при продуктите на основата на пшеница
57
 Какво ядем? В 1/3 от зърнените храни в Европа има пестициди
Снимка: Pixabay

Нов доклад, публикуван от "Фуудуоч" (Foodwatch) и озаглавен "Тъмната страна на зърнените култури", поставя акцент върху една доста тревожна ситуация с житните култури и всички преработени продукти, в които се съдържат пестициди в Европа.

Докладът отчита, че 37 на сто от продуктите на основата на житни култури в Европа съдържат остатъци от пестициди, като са открити общо 65 различни пестицидa (сред които не липсва и глифозатът). Това означава, че една трета от изследваните продукти съдържат остатъци от пестициди.

В хода на проучването, проведено сред 20 търговци на дребно в някои страни от ЕС, сред които Германия, Франция, Нидерландия и Швейцария, са тествани различни видове зърнени храни, включително брашно и хляб.
По-конкретно са били проучени 2234 проби, като 837 от тях са съдържали един или няколко пестицида. От общо 1215 открити остатъка 18  в 14 проби са надвишавали ограниченията за максимални нива на остатъци (LMR).

Най-замърсени зърнени култури

Това широкоразпространено заразяване варира значително от един вид зърнена култура до друг, като по-малко от 10 на сто от пробите от лимец и ръж показват остатъци от пестициди, докато този процент скача до почти 90 на сто при продуктите на основата на пшеница.

При брашното, овесените ядки и хляба са отчетени по-високи нива на замърсяване, отколкото при необработените зърнени култури. Хлябът и хлебчетата (бели и пълнозърнести) са били тествани основно в Северна Ирландия, като почти 90 на сто от пробите са съдържали пестициди.

Още по-тревожни данни идват от Германия, където 45 на сто от използваните пестициди са концентрирани върху отглеждането на пшеница и ечемик. Тази масова употреба на пестициди в житните култури представлява сериозна заплаха за биоразнообразието, климата и качеството на почвата.

Широката употреба на пестициди в зърнените храни е основна пречка по пътя към устойчиво и екологични земеделие в ЕС, отбелязва италианското специализирано издание "Грийнми". "Пътят към устойчиво и екологично земеделие в ЕС неизбежно минава през зърнени продукти, несъдържащи пестициди“, заяви главният изпълнителен директор на "Фуудуоч"  Йорг Рохведер.

Отговорността на супермаркетите

Ключов момент, отчетен в доклада, е ролята на супермаркетите във веригата за хранително производство.
На супермаркетите им харесва да дават добри екологични обещания, но голяма част от продуктите им - от хляб до паста - са произведени с използване на огромни количества вредни пестициди като глифозата. Компаниите не искат да говорят за тази тъмна страна на зърнените култури.

За справяне с очертаващата се критична ситуация бе пусната онлайн петиция, целяща да подтикне търговци на дребно като "Карфур" (Carrefour), "Алди" (Aldi) и "Лидл" (Lidl)  да се ангажират да продават само продукти без пестициди до 2025 година.

"Фуудуоч" подчертава в доклада си, че бъдеще без пестициди в житните култури е не само необходимо за здравето на хората и за чистата околна среда, но също така е и приложимо. Авторите на доклада призовават за цялостен преход към зърнени храни и продукти без пестициди до 2025 година.

За да могат земеделските стопани да ръководят този преход, ключова роля играят селскостопанските субсидии на ЕС и преразпределението им, като употребата на пестициди трябва да бъде разрешена само като последен ресурс при извънредни ситуации, заключава италианското издание. /БТА, Галя Горнишка/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: житопшеницапестициси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 месеца
Нека не забравяме, че нашето уж "качествено" зърно го изнасяме за европа. А то е по-отровно и от украинското!
29
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
До блицкриг26---Реално не може Съвременните сортове без хим.подкрепа просто няма да стигнат до жътва
28
2
 
0
 
! Отговори
Ако питате преди 5 месеца
БАБХ И РЗИ НЕ Е ТАКА!ВРЕДНОТО УКРАИНСКО ЖИТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ГО ЯДЕМ ОТ ПОНЕ 20Г.ЗА ДРУГИТЕ СТРАНИ В ЕС НЕ Е СИГУРНО ДАЛИ ГО ЯДЪТ ОТ ТОЛКОВА ВРЕМЕ НО САМО ЕДНО ЩЕ ВИ КАЖА ТОВА Е СЪГЛАСНО НАЩЕ ПРОДАЖНИЦИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ХЛЯБ И ОЛИО И ЕС ЕС ЗА ГЕНОЦИДА НИ!!!! НИКОЙ ОТ ЕС ИЛИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ НЕ ДАВАТ И 5СТ. ЗА ШИБАНИЯТ НИ ЖИВОТ!!! ПА ТРЪГНАЛИ ДА НИ ЛЕКУВАТ СЪС ВАКСИ ЗА ВЕЧЕН ЖИВОТ,ВЕРВАЙТЕ ИМ!
27
2
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 5 месеца
Защо господата управляващи не забранят пестицидите? И пчелите загиват от тях, не само ние се трови. Като дойдат избори и обещават само.
26
0
 
0
 
! Отговори
да бе преди 5 месеца
поредната мисирска статия,ако нещо е лошо засяга Европа,ако е добро-засяга само българия и ето така се помпа до безкрайност и без това високото до небесата българско самочувствие
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А урана защо не споменават?
24
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
Хем зърно от Украйна, хем без пестициди - как това това!?После, без пестициди производителността ще спадне поне на половина, а цената ще се поне утрои. Това може да е екологично, но ще е гладно, а и разните му там гъбични вредители са също опасни или това не е важно щото екологията ще е наред?
23
0
 
4
 
! Отговори
блицкриг преди 5 месеца
Може и без пестициди, просто добивите ще са 2-3 пъти по-малки, съответно продукцията - 2-3 пъти по-скъпа. Като през средновековието - хляба ще е чист и лукс.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Синджента от Синтетик и Генетик Айде поздрави от Добруджа
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да бавно е, явно е доста натровен
20
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
в северозападна българия никога не е било ок да питаш какво ядем, къде да седнем и за какво да се хванем.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бавно ми зареждя сайта, при вас така ли е?
18
2
 
2
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
Едно не мога да разбера: американците отпускат милиарди долари военни помощи на Украйна, а не щат като кампенсация да внасят зърно от там.
17
1
 
7
 
! Отговори
Да бе преди 5 месеца
Със сигурност в България ядем само чисти храни нали сме членове на ЕС и НАТО ,нали сме правова, демократична държава със силно развита икономика, енергетика, здравеопазване, култура и жънем успехи в международните отношения. Да така беше преди 1989 година и ядяхме наистина истинска и чиста храна. Сега ядем каквото ни дадат от чужбина .Така е в колониите и банановите републики.
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Един земеделец от добрич е направил в добруджанския земеделски лабораторен комплекс изследване на украйнско зърно и познайте какво е открил
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой яде леб у Европата бе, само тука бумкаме кат невидели.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз наблягам основно на хляба, иначе не мога да се наям
13
1
 
1
 
! Отговори
Да спасим планетата! преди 5 месеца
Започналия спад на жизнения стандарт който набира скорост е в името на спасяването на плaнетата от климатичните промени. Така ние от ЕС ще спасим планетата не ЕС, а планетите на Русия, Китай, Южна Америка, Африка Индия, Северна Корея няма да могат да спасят техните планети защото не изпълняват Зелената сделка и децата им няма да доживеят до 40 години.
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия разполага с изобилие от енерги, ресурси и продоволствия. В Русия винаги ще имат изобилие от месо, яйца, зеленчуци и плодове и качествена храна достъпна за всички, винаги топлото и бензина ще бъдат достъпни за всеки руснак. Русия е едно от най-безопасните и сигурни места за живот.
11
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
Иначе трябва да закриваме енергетиката си, за да пазим природата чиста, ама отровата в храната ни все повече расте. Ей това е либерализЪма - демагогия до край!