Нови правила на ЕС насърчават потребителите да поправят развалените уреди

77% от европейците предпочитат ремонт пред купуването на нова стока
91
Нови правила на ЕС насърчават потребителите да поправят развалените уреди
Снимка: Pixabay

ЕП прие своята преговорна позиция относно нови мерки за утвърждаване на правото на поправка и за намаляване на въздействието на масовото потребление върху околната среда.
 
Във вторник Парламентът прие позицията си относно засиленото „право на поправка“ за потребителите с 590 гласа „за“, 15 гласа „против“ и 15 гласа „въздържал се“. Предложението има за цел да насърчи по-устойчивото потребление чрез улесняване на ремонта на повредени стоки, намаляване на отпадъците и подпомагане на услугите за поправка.
 
В рамките на законоустановения гаранционен срок, от продавачите ще се изисква да отдават предпочитание на ремонта, ако той е по-евтин или равен като разход на замяната с нова стока, освен ако ремонтът е невъзможен или е неудобен за потребителя. Евродепутатите също така предлагат удължаване на гаранцията с една година след поправката на уреда.
 
Потребителите ще имат право да изискват ремонт на стоки като перални машини, прахосмукачки, смартфони и велосипеди след изтичане на гаранцията. За да направят ремонтите по-привлекателни за потребителите, членовете на ЕП искат производителите да предлагат заместващи устройства за ползване в периода на ремонта. Ако дадена стока не може да бъде поправена, може да се предложи друга, преминала обновяване.
 
 Потребителите често се отказват да поправят даден уред поради високи разходи, затруднен достъп до услуги за ремонт или продуктов дизайн, който възпрепятства ремонта. Съгласно позицията на Парламента независимите сервизи, предприятията, извършващи обновяване на стоки, и крайните потребители ще имат достъп до всички резервни части, до информация за ремонта и до инструменти на разумна цена.
 
Национални онлайн платформи ще помагат на потребителите лесно да намират сервизи (включително кафенета за ремонт) и продавачи на стоки, преминали обновяване, в близост до тях. За да направят ремонтите по-достъпни и привлекателни, членовете на ЕП предлагат потребителите да получават ваучери и други финансови стимули чрез национални фондове за ремонт.
 
 Изхвърлянето на потребителски стоки, които могат да бъдат ремонтирани, оказва огромно въздействие върху околната среда – всяка година в ЕС се генерират 261 млн. тона CO₂–еквивалентни емисии, добиват се 30 млн. тона ресурси и се изхвърлят 35 млн. тона отпадъци. Потребителите, които предпочитат да заменят стока, вместо да я поправят, губят общо приблизително 12 млрд. евро всяка година. Според проучване на Европейската комисия 77% от гражданите на ЕС биха предпочели ремонт пред закупуването на нова стока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: ремонтЕСуреди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Пипа преди 5 месеца
И ние имаме ЗИЛ от 50 години и работи та се пука!Тези новите не били харчили ток!Точно повярвах!Иначе много пазели околната среда производителите!Точно те направиха всичко в ***!
70
0
 
5
 
! Отговори
eдин преди 5 месеца
Майстор съм на електронна черна техника.Съвременните уреди не са направени за ремонт.Истината е че китайците заляха света с евтини уреди но те са за еднократна употреба.Едно време се е чакало за телевизор или пералня - тя е струвала едногодишна заплата и се е ценяла.Сега пералнята струва половин или едномесечна заплата.Служи 2-4 години.И не са виновни китайците има нашето консуматорско общество.Искаме евтино и веднага.Ами това е цената
69
2
 
2
 
! Отговори
До Марселчо преди 5 месеца
Марселчо мама, пак си спал отвит. Че точно преди 9.9.1944 е било това което описваш - къта, вола, калта, свещите, кофите с вода, реката.. Идват лошите и правят инфраструктура, Тец, Вец, Аец, 3000! язовира и тн. Лягай да спиш!
68
0
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 5 месеца
Свършиха парите!
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как ще стане като за дребен ремонт на кафе-машината ми искахо половината от цената и като нова, за съдомиялна Бош за дребна част която е помпа нагрявашта водата 1/3 и т.н., трябва да ги смачкат тези долни капиталисти първо!
66
0
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 5 месеца
По лесно е производителите да произвеждат качествена стока. Пералня произведена преди 30 г. и още работи, а такава от преди 5 г. се скапва, ръждясва и какво ли не. - Ше произвеждат, да не са луди? Ще си купиш ли пералня, да? И не две през живота си, а 6-7. Същото с хладилниците, с телефоните. Бе то хората изпоразболяха да им вървят лекарствата, вие за перлани казвате да се правят качествени
65
0
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 5 месеца
Опитах да ремонтирам хлебопекарна, не става, използван е ремък, който вече не е на пазара, техникът не може да го смени, иначе другото й работи. Мъжът се мъчи, пристяга някакъв друг, но бръмчи, не е като с оригиналния. Шевна машина - същата работа - няма мотор за стар модел. Изгоряла платка на принтер - нов - 270 долара с две години гаранация, платката - 320 долара с 6 месеца гаранция. И частите ги правят несъвместими, нарочно. Айде опитайте да сложите нов процесор на по-старите дъна - ми не ста
64
5
 
13
 
! Отговори
тц тц преди 5 месеца
Така нареченият Колективен Запад вече е готов на всичко. Дори харакири биха си направили само и само да запазят световната си хегемония. Тази стъпка на ЕС със сигурност се диктува от САЩ и вече говори за това колко отчаян е сегашният хегемон на света. БРИКС се разраства обаче. Няма връщане назад.
63
0
 
28
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 5 месеца
По-добре да насърчават производителите да правят качествени и здрави неща. Бормашина от 70 години още работи, а новите за 3 години вече са тотална щета/
62
0
 
12
 
! Отговори
... преди 5 месеца
епа добре! така или инак ние Българите поправяме почти всичко което може да се поправи! като един пример само вижте как караме 20 и нагоре годишни западни коли! а това си изисква ремонт! Сега просто това се насърчава! Лошо няма! По времето на комунизъма и социализъма беше мнооого по напреднало това! тогава поправяхме и много по стари коли перални телевизори и хладилници! така, че ние сме си свикнали на това!!!
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 77 АнонименОт този почин много хора научиха да правят много неща. Аз също научих много и сега използвам наученото но явно ти не си учил нищо та говориш с насмешка
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако вибратора на Урсул се ремонтира, дали ще и дадат друг ползван такъв от Мерке ....демек реновиран за времето на ремонта ?
59
1
 
9
 
! Отговори
ПРАВА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ преди 5 месеца
В РАМКИТЕ НА "ГАРАНЦИЯТА" СЪС ЗАКОН ТЪРГОВЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ВЪЗСТАНОВИ ДЕФЕКТИРАЛА СТОКА БЕЗУСЛОВНО С НОВА И ДА СИ РЕШАВА ПРОБЛЕМА С РЕМОНТА С ПРОИЗВОДИТЕЛЯ. КЪДЕ СТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ ДА ПРИЕМЕТЕ ТОЗИ ЗАКОН,РЕГЛАМЕНТ ИЛИ ДИРЕКТИВА, КАКТО МОДЕРНО СЕ ИЗРАЗЯВАТЕ??!!!...
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КУПЕТЕ СИ ИНСТРУМЕНТИ И ПРИБОРИ ЗА 10 000 ЕВРО ЗА ДА РЕМОНТИРАТЕ НЕКАЧЕСТВЕНА СТОКА ЗА 500 ЕВРО. ЗА ДРУГАТА НЕКАЧЕСТВЕНА СТОКА ЗА 500 ЕВРО СИ КУПЕТЕ ОЩЕ ИНСТРУМЕНТИ И ПРИБОРИ ЗА 10 000 ЕВРО... НАПРЕД ЮРУШ КЪМ РЕМОНТА!!...
57
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия от ЕС вярно го удариха като СССР! Ще ремонтирали старите уреди. А бе къде ви отиде първия принцип на капитализма- продавай, продавай, продавай....? Началниците ще ви шокат репата, популисти!
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПРЕДИ ГОДИНИ СИ КУПИХ БОЙЛЕР "ЕЛДОМ" МОДЕРЕНО ПРОИЗВОДСТВО. НА ПЕТАТА ГОДИНА КАТО ИЗТЕЧЕ "ГАРАНЦИЯТА" СЕ СКАПА - ТЕЧЕ САМО СТУДЕНА ВОДА ВЪПРЕКИ,ЧЕ РЕОТАНИТЕ РАБОТЯТ. ОКАЗА СЕ ИЗГНИЛА ПЛАСТМАСОВА ТРЪБА. СМЕНИХ Я СЪС СТАРА БРОНЗОВА ОТ ДУШ. ОТТОГАВА ВЕЧЕ 12-13 ГОДИНИ РАБОТИ БЕЗОТКАЗНО!!...
55
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И каква стана тя, пак се връщаме към порядките на соца .... е за какво пеЯхме -времето е наше... *** нали банани и тублерони трябваше да има в изобилие ... прос народ, слаба държава
54
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Я фак ю ЕС . Ще си купувам само нови неща.
53
2
 
25
 
! Отговори
Лицемерие преди 5 месеца
В какъв отвратително лицемерен свят живеем :) Ще ви кажат, че за природата го правели. Отвратителното е, че ни им пука за природата. Всичко е с цел ограничаване на ресурсите на Китай, който в момента произвежда над 30% от стоките в света.
52
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Родителите ми имат един хладилник ЗИЛ на 55 години.