Австрия: Не давайте на Украйна предимство за ЕС пред страните от Западните Балкани

Грешка е да гледаме Украйна с розови очила, а тях - под лупа
23 ное 2023 15:34, Стела Стоянова
94
Австрия: Не давайте на Украйна предимство за ЕС пред страните от Западните Балкани
Снимка БГНЕС, архив

Австрийският външен министър призова лидерите на ЕС да не дават предимство на Украйна пред страните от Западните Балкани по отношение на присъединяването към блока, съобщи „Гардиън“.

Преди срещата на високо равнище следващия месец, на която ще се реши дали официално да се одобрят преговорите за членство с Украйна и Молдова и да се разгледа потенциалното разширяване на блока до 35 членове, Александър Шаленберг заяви, че Босна и Херцеговина не трябва да се пренебрегва.

"Нашият геостратегически сеизмограф рита и в двете посоки", каза той и добави, че би било "геостратегическа катастрофа", ако комисията гледа на Западните Балкани "с лупа и с розови очила към Украйна... Не може определени групи да са на бързата алея, а други - на служебната".

Този месец Европейската комисия препоръча да започнат преговори с Украйна и Молдова, но преговорите с Босна да изчакат, докато "бъде постигната необходимата степен на съответствие с критериите за членство".

Шаленберг заяви, че дискусиите с Босна "вече вървят в правилната посока".

„Но нека не създаваме проблем в региона, който чака от 20 години, и да им дадем още един обръч за прескачане. Както каза албанският министър-председател Еди Рама, ако го цитирам правилно: "Трябва ли да започнем война на Балканите, за да привлечем вниманието ви?", добави висшият дипломат.

„Ще има много разгорещени дебати и ние искаме сигналите да са еднакви и в двете посоки по геостратегически причини... Трябва да изпратим сигнал на трети страни: тези държави са наши, те са част от нашето семейство.

За първи път имаме проучвания в Сърбия, в които относителното мнозинство вече не подкрепя Европейския съюз. Това трябва да бие тревога на всички ни. Ние ги губим“, заяви Шаленберг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Егати наглеца е този австрийски министър- абе те не ни пускат в Шенген 11 години, а сега за Украина и Балканите се загрижил!! И тук естествено нашите наведени типове и няма кой да го цапне през устата да спре наглостите!
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сърбия е руска колония, не признава Косово и като такава неможе в ЕС. Северна Македония погазва правата на българското малцинство и не изпълнява "френския договор" с България. Косово е в каменната ера. БИХ си има Сръбска Република, пряко подчинена на Путин чрез криминално проявения ултрас Додих, който разграби Банка "Бобар банк", като поръча нейния собственик. Мечтае да присъедини СР към Сърбия и не признава правителството в БИХ. Само с Черна Гора и Албания, може да се преговаря за членство..
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали има ред, изисквания и правила, не е нормално да не важат за Украйна, това уронва ЕС.
73
7
 
3
 
! Отговори
Кори преди 5 месеца
До Анонимен, държавата Украйна съществува от повече от 1 000 години, държавата РФ е на малко повече от ... 30 години! Държава "Росссиииййй" в международния правов свят НЕ съществува.
72
9
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
Путин завалията тръгнал за преговори да се напъва да говори, окупирал има-нема половината от територийте ама ги вкарал в "конституцията". А Украйна тепърва започва да получава изтребилите и военната техника, която беше договорена, рано е за преговорчета.
71
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руските бот ферми са в пълна тревога. Явно изборите в Русия наближават.
70
5
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
А Лудия-пурпорногъзбабун, от Бахмут до днес не е превзел един обор! Украйна от Бахмут до днес си е върнала 17 селища,ако не бройм Кринки(а трябва). Явно привършиха престъпниците-затворници,на които им се рискува за "родината"! Пригожин"сгъна",и Шойгу сега е във вихара си,по РИА..."неотрализира"със замах,а забрави,че преди година подпеса изтегляне,и то от десния бряг(русите имат слабост у лево)...Лудия е чул сутринта,по тел.,ободрителни слова от Ким и Будапеща и е в екстаз(ремисия)
69
11
 
6
 
! Отговори
Кора ми Анко преди 5 месеца
Е па Австрия ако искат могат и в СССР да се връщат. Нас какво ни интересува това? Те са една малка фалирала държавичка сред многото в ЕС.
68
1
 
12
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ! преди 5 месеца
ЯЙЦАТА БЕЗ ОБОЗНАЧЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ СА УКРАИНСКИ!!!ПРОВЕРЕНИ ЛЕ СА ЗА РАДИОКТИВНОСТ И ДРУГИ ВРЕДНИ КАНЦЕРОГЕННИ СЪСТАВКИ!
67
3
 
10
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 5 месеца
До Анонимен 64 Новият премиер на Холандия ще проведе рефендум за излизане от ес. Позициите на Словакия и Австрия се сближават с тези на Орбан и Унгария.. Урсуза, шмоц, аналената и тн. европудели, както и на наште *** не им остана много.
66
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Я, къш, нахални украинци!
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не знам просто какво да кажа!
64
4
 
8
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
Австрия не е разлюбила Украйна! Просто казва,че няма да е насърчително дъджави който се борят за ЕС от 10-12 години да бъдат испреварвани от други,който се борят 2-3г.
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А какво става с контранастъплението?
62
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аналена Бербок иска бързи наказания за провинили се страни членки на ЕС. Фицо и Орбан скоро ще бъдат изпържени.
61
8
 
8
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
Тоя Орбан колко деинги е взел от Лудия-пурпорногъзбабун? Рано или късно ще му свърши"времето" и на него! Колко па мандати може да искара преди да "сгъне"
60
4
 
8
 
! Отговори
мак преди 5 месеца
Австрия май ги разлюби скъпоценните ук.ри. Да очакваме ли, че фонсмешна и подобни ще скочат и ще обвинят австрийци и тези, които мислят по подобен начин във всички грехове, за които се сетиш, начело с това, че подкрепят агресора? И ще отнемат пари, за да боли повече?
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кои са ЕС? Има ли икономика, промишлена мощ - всичко се разпада! Има ли армия - армия нула, армията на ЕС е американската армия. Морал имат ли - никакъв морал, извращения! Има ли собсвени ресурси и енергии да се развива - нищо, бедни като мишки, изцяло зависими! Кои са ЕС? На какви основи ЕС гради обществото си? Днешните извращения нямат нищо общо с това което учеше някога великата европейска култура и литература! Дори език нямат, европейските политици всички говорят на развален чужд за ЕС език. Как смятат да оцелеят в новия свят?
58
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някой чувал ли е за украинска литература, украински писатели писали на "украински" език, литературно произведение на "украински" език?
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каква Европа с анексирана територия бе уркофили?!?