ЕК: Цените на имотите се успокоиха, но остават високи

Темпът на вземане на заеми остава непроменен
23 ное 2023 15:26, Стела Стоянова
15
ЕК: Цените на имотите се успокоиха, но остават високи
Снимка БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) публикува Годишна стратегия за устойчив растеж за 2024 г. (ГСУР) и Доклада по механизма за ранно предупреждение. С двата документа стартира поредният цикъл на Европейския семестър за 2024 г., чийто фокус е представен в ГСУР.

В документа се посочва дневният ред на социално-икономическата политика на ЕС, като се взема предвид променящата се макроикономическа, социална и геополитическа среда, съобщават от Министерството на финансите.

Докладът за Механизма за ранно предупреждение идентифицира 11 държави членки – Кипър, Франция, Германия, Гърция, Италия, Унгария, Нидерландия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, чиито икономики изпитват дисбаланси или прекомерни дисбаланси през 2023 г. За тези държави Европейската комисия ще изготви задълбочени прегледи, което ще позволи поставянето на по-точна икономическа оценка за развитието на дисбалансите и макроикономическите рискове пред икономиките им. За Словакия също ще бъде изготвен задълбочен преглед, тъй като икономическият прочит на таблото с показатели в контекста на Процедурата при макроикономически дисбаланси посочва рискове от възникване на нови дисбаланси по отношение на ценова конкурентоспособност, цени на имотите и дълговете на домакинствата.

Според заключенията на доклада, към момента няма основание за провеждане на задълбочени прегледи за останалите държави членки, включително и за България. По-конкретно за България, както и за другите държави членки без дисбаланси, са идентифицирани макроикономически развития, които заслужават внимание, сред които ценова конкурентоспособност, динамиката на дълга на домакинствата и силният растеж на цените на имотите. Очаква се номиналните разходи за труд за единица продукция да продължат да нарастват съществено. Отчита се, че номиналният растеж на цените на имотите се е успокоил, но остава висок. Въпреки че темпът на вземането на заеми от домакинствата остава непроменен, равнището на дълг на домакинствата остава стабилно, с тенденция да намалява./БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: докладекцени на имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Аз Кочо преди 5 месеца
Успокоението ще продължи и ще се задълбочи.Докато цените започнат да падат, защото сделките се сринаха, лихвите растат а просрочията се удвоиха.Предстоят интересни времена.
13
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 5 месеца
Чудни ске ние Българите...Пари нямат,копуват саборетини и дават луди пари да ги възродят и дадат живот...чист ,,мазохизъм''!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Едвам се отървах от апартамента в София, то не става за живот от презастрояване. Някои явно се адаптират или им харесва.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не цените са високи, а доходите са ниски. Другата беда е варварското презастрояване на хубавите квартали в големите градове и живописните райони в провинцията.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Продавам в Люлин , изгодно 1800 евро на квадрат и няма обаждания .Не мога да си го обясня
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вижте ги милионерите на снимката . Нямат пари да си оправят покривите и това на пъпа на София . Сигурно си мислят ,че не се виждат ама техниката напредна
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега една ППеперстка по НОВА обяснява как цените били 3 хиляди евро и трябвало да се вдигат данъци, тази явно не знае, я средната цена е под 2 хиляди евро.
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По малко от 5000 евро са София и 3500 евро за провинция не признавам !
6
4
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 5 месеца
Голяма изненада ! Те това искаха и го предизвикаха .Нормален човек , да не може да си вземе първо жилище още 100 години.Пенсионери и рентиери забогатяха , за сметка на изчезващото младо и работещо население . Сега могат да пратят и българската армия там където пращат оръжие, за да се избиват десетки хиляди .Долу ЕЦБ и Ек
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
аха да паднат цените *** не. ДС да вдигне данък сгради и смет 10 пъти. Цените няма да паднат, но тарикатите ще се набутват.
4
12
 
1
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 5 месеца
Аз купих преди 5 години един за 130к.евра.Сега спокойно мога да го продам за 160к.
3
0
 
6
 
! Отговори
преди 5 месеца
Ти умствено си сринал, за имотите не знам
2
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ооо, тука копейките чекат да се сринат цените ама они не сакат
1
1
 
12
 
! Отговори
Кутиен плъх преди 5 месеца
Га стига с тия кутии за половин милион да 2 стаи, га нема толко народ, га народа са топи под 6 милиона, га лакомия българин да има имоти, га едно кафе не е пил, едни чорапи не е дал да благотворителност, 1 лев не почерпил некой. Га ще са наяде комплексара балкански та ще се оповръща с тулите дето е ял и преял. Мизерния бугаран, живее в 1 стая, га се фали че има 20 стаи, га спи сигурни във всичките едновременно простака ***