Засилва се жилищната криза в Германия, отчитат ръст на наемите

Кризата в строителството ще се задълбочава поне до 2025 г.
7 дек 2023 16:03, Анисия Иванова
20
Засилва се жилищната криза в Германия, отчитат ръст на наемите
Снимка: БГНЕС/EPA

Vonovia SE планира да продаде търговски имоти на стойност 3 млрд. евро, като същевременно запази възможно най-голяма част от жилищния си портфейл, за да се възползва от очаквания ръст на наемите.

Според главния изпълнителен директор Ролф Бух, за да преодолее недостига на финансиране в близко бъдеще, най-големият наемодател в Германия планира да извърши продажбата през 2024 г. Компанията се стреми да разтовари основно домове за възрастни хора и търговски имоти, каза той.

"Има някои активи, които така или иначе бихме искали да продадем", каза Бух в интервю в централата на компанията в Бохум, визирайки имотите, придобити като част от придобиването на Deutsche Wohnen през 2021 г.

След продължилия десетилетие бум краят на ерата на евтините пари предизвика сътресения на европейските пазари на недвижими имоти, особено за фирмите, които са взели големи заеми, за да разширят портфейлите си. Тъй като пазарите на облигации са почти затворени за сектора, наемодателите, обременени с дългове, имат малко алтернативи да продават активи с големи отстъпки, за да наберат пари.

Според презентация на компанията Vonovia е изправена пред изплащане на заеми и падежи на облигации на стойност около 4,5 млрд. евро до края на 2025 г. През тази година компанията далеч надхвърли целта си да набере 2 млрд. евро от продажба на имоти.

Две сделки за нови сгради през тази година показват, че "пазарът все още е труден" за продавачите, каза изпълнителният директор. CBRE Investment Management купи около 2500 апартамента в Берлин, Мюнхен и Франкфурт за малко над 900 млн. евро, което почти покрива разходите за строителство на Vonovia.

Въпреки че има някои търговски активи, които ще продължат да бъдат предназначени за продажба, наемодателят ще спре продажбата на жилищни имоти "веднага щом оценките достигнат дъното", каза той.

Ако компанията, която притежава почти половин милион жилища в Германия, успее да се справи с кризата, Бух залага, че перспективите ще започнат да се подобряват, тъй като спирането на новото строителство, съчетано с непрестанно търсене, ще проправи пътя към края на кризата с жилищните имоти в Германия.

"Кризата в строителството ще се задълбочава поне до 2025 г.", казва той. Строителите само довършват текущи проекти и не добавят нови, а секторът е изправен пред "значителна несигурност", тъй като администрацията на канцлера Олаф Шолц се бори с бюджетен дефицит от 60 млрд. евро, каза изпълнителният директор.

Бюджетната криза в Германия може да означава също, че Vonovia ще загуби държавната помощ за модернизиране на по-стари имоти, като прехвърли тежестта на инвестициите в енергийна ефективност върху наемателите. "Ако не получим тази субсидия, която да прехвърлим на наемателите, наемите ще трябва да се повишат", казва Бух.

За наемателите натискът ще започне още през следващата година. Поради немското законодателство наемите изостават от инфлацията и през 2024 г. ще нараснат повече, отколкото през тази година, казва той.

Тази динамика може да помогне на Vonovia да укрепи финансите си и да спре спада в оценките, заради който компанията отчете нетна загуба от 3,8 млрд. евро през първите девет месеца на 2023 г. Бух заяви, че настоящият пазар е възможност за купувачи, които разполагат с достатъчно парични средства.

"Те залагат на купуването на добрите неща сега", казва той, "За тези, които ще трябва да вложат на по-късен етап, няма да остане нищо", съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 4 "С 2 милиона сирийци, милион украинци, ..." - факт е, че тези са по-свестни от сбъркания немец. Затова и Меркел отвори границите за тях.
13
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 11 германия никога не е била велика, освен в периода когато един австриец им беше начело... но даже и тогаз никой нормален не би искал да живее том.
12
3
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Дано фалират и мързеливите некадърни немци да отеиват на улицата! Никой не се интересува от немците и територията германия. Закривай!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се изселват, ЕС е голям, не са единствените.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е като не строят и вкарват тарамбуки как да няма жилищна криза??
9
7
 
11
 
! Отговори
Фанка преди 2 месеца
На мен ми плащат за да живея в Германия.Да е жив и здрав Шорош
8
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хич не я мислете Германия- има редица социални пакети, които помагат на гражданите, всеки може да влезе във федералните сайтове и да прочете социалните помощи- над 18 социални пакета- давам пример- 49 евро карта за месец за целият градски транспорт и за множество извънградски линии....
7
13
 
2
 
! Отговори
Ама неее, ама кааак? преди 2 месеца
Аз нали ви говоря вече от толкова години, че има свръхпредлагане, че цените падат, балонът се пука и наемите падат ли падат! Варвайте на мен, не на някакви си там немски анализатори. Казах! Балонджията
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вкарай милиони емигранти, в страна в която има жилищна криза от десетилетия, деиндустриализирай всичко, а междувременно с мъчи да накараш младите, да си мислят, че от собствен имот няма нужда, за да си продават техните на чужди инвеститори и да инвестират в биткойн ...
5
3
 
17
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Какво ни интересува нас това????
4
3
 
27
 
! Отговори
Prokurora преди 2 месеца
С 2 милиона сирийци, милион украинци, всички на социал, кризата ще се задълбочава само за работещите, които лека полека се изнасят от Германия
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да идват тука, жилища бол!
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обратно на Германия, където жилищната криза се засилва, в Русия има истински строителен бум. Толкова млн м2 жилищна площ не се е строила дори в СССР.
1
5
 
7
 
! Отговори
арбайт махт фрай преди 2 месеца
Разбраха в Китай !