В неприятна ситуация могат да изпаднат българи с британски книжки у нас

Наш сънародник разказа в Helpbooк
19 дек 2023 17:30, Анисия Иванова
58
В неприятна ситуация могат да изпаднат българи с британски книжки у нас
Снимка: БГНЕС

В крайно неприятна ситуация могат да изпаднат българите с британски шофьорски книжки. Причината е, че след излизането на Великобритания от Европейския съюз, всеки от тях има срок до 3 месеца да смени свидетелството си с българско, за да е правоспособен у нас. Обаче какво се получава според закона - нужна е поне от половин година да е на лице уседналост, за да се издаде българска книжка. Заради това изискване немалко шофьори са в позиция на нарушители, а до получаването на валидна книжка трябва да търпят редица неудобства, които нерядко влошават качеството им на живот.

Ето какво разказва наш потребител в платформата на Helpbook.info, като моли длъжностните лица в отдел „Пътна полиция“ СДВР да му влязат в положението, с което да облекчат ситуацията, в която е изпаднал:

"На 15.12.2023 г. бях спрян за проверка от мл. автоконтрольор при СДВР Николай Николов. При направената проверка Николов установи, че карам с английска книжка и това е наказуемо от законите на Република България. Аз съм както български, така и английски гражданин, и искрено признавам, че не съм знаел за тази разпоредба - през периода от излизането Обединеното Кралство от ЕС, никой контролиращ орган не ме е спирал, аз не се интересувам от политика и закони, и наистина не съм знаел за тези важни разпоредби. Сега, когато Вашият колега ми обясни за това, разбрах, че съм нарушил закона, макар и без да знам. Моят проблем се състои в това, че сваляйки ми регистрационните табели, аз няма как да ходя на работа, работя като възпитател в 52 ОУ "Ц. Церковски" Бояна, и ще ми е много трудно да ходя дотам. Имам регистриран и друг автомобил Мерцедес Вито, но той е повреден. Много ви моля, искрено се надявам да намалите срока на пререгистриране на автомобила ми, Субару Легаси, за мен 6 месеца е много време. От своя страна аз поемам ангажимента да си сменя английската книжка с българска".

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
2
 
! Отговори
Tgn преди 4 месеца
Повечето с английски книжки у нас са фалшиви
40
2
 
1
 
! Отговори
Паткан преди 4 месеца
В Англия се кара без проблем с ЕС книжка, докато не навършиш 60, но нали трябва пак изказвания от рода"Спазвай закона, там как го спазваш". Еми тук просто не се занимават с глупости, както в България.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този закон за уседналост 6 месеца е най голямата европейска простотия без никаква логика който нашите дупедавци го приеха.Да не говорим че вместо да си сменяме документите в България и тези пари да влизат в държавата ни сега ще плащаме навън да печелят другите.Просто това не че няма логика но е пълна подигравка
38
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
Влизаш с твойта кола и искат веднага да си подадеш документите за смяна заради застраховката в зависимост колко ще останеш. Даже от миналата година е само с английска заради застраховката. Но не чакаш 6 месеца.
37
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
Няма значение с коя книжка си здравното се дължи.
36
5
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Много ми е интересно,ако аз отида в UK и шофирам с българска книжка.Спира ме полицай.Дали някой ще обърне внимание на оплакването ми,подобно на въпросния господин,или просто ще ми кажат,че съм длъжен да съм информиран и да изпълнявам закона?
35
1
 
0
 
! Отговори
Еее преди 4 месеца
Преместих си го
34
6
 
3
 
! Отговори
А защо се кара преди 4 месеца
С английски книжки в бг? Просто: няма как да ги глобят! Хайде сега, тарикатите да ползват таксита или помощ от приятел!
33
8
 
7
 
! Отговори
Ооо преди 4 месеца
Аман от неразбрали, неинтересуващи се и онеправдани! Що не отиде да караш в Англия с българска книжка? Там може да спазваш законите, там си чакал няколко месеца дори само на изпит да се явиш по кормуване, тука въпреки различието в знаците, посоката на движение, дори позицията на волана в автомобила, си решил, че може и без книжка да си джиткаш, щото като те спрат полицаите може да ти направят изключение вместо да ревеш, разгледай законите и се мъчи да ги спазваш, както го правиш в Англия!
32
3
 
6
 
! Отговори
Британски учЕн преди 4 месеца
Аз в България влизам само като турист, закони не спазвам, защото няма как да ме глобят, и рибай стек не опитвам, защото знам че е менте, само оригинална шкембе чорба
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ох ... Аман от глупости ... Просто издаваш нояа и това е ...
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
3 месеца чакане и много разправии и жалби ми отне смяната на английска с българска книжка.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Срока е 6 месеца и уседналост на български гражданин не се иска. То няма и как да ти искат след като си български гражданин с лична карта в която е посочен адрес. Само се дава английската книжка при получаване на българската.
28
1
 
11
 
! Отговори
Ани преди 4 месеца
В България може да се шофира с английска книжка само 3 месеца.След това трябва да напусне България,т.е.една разходка до най-близката граница и обратен завой към България,да има отбелязване в системата,че е влязъл в България.Това се прави на всеки три месеца и си кара с английската книжка безпроблемно.В посоченият случай правилно е постъпил катаджията, защото го таксува като шофьор без книжка.Много съжалявам за горкият човек, който е пострадал!Дано да се оправи по "втория начин"...
27
0
 
27
 
! Отговори
Токмаков преди 4 месеца
За книжка уседналост - за депутат и министър двойно гражданство.!!!??? Нещо не е така. Някой се гаври с хората. Управляват ни престъпници.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Книжката не е проблем, ако е английска и лицето е турист. С коли под наем важи книжката. В случая вероятно е карал кола с английски номера. Щом работи в БГ значи и живее постоянно в БГ. Значи след 3 месеца в БГ е трябвало да подаде да смени книжка и регистрация. За Кола от Англия поне едни 30% от стойността й струва да се регистрира в европа и в повечето случаи не си струва усилието (прекалено скъпо излиза). По- изгодно е да се купи европейска кола
25
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Познавам един който от няколко години си е отново в Бг и продължава да кара с английска книжка и англилйски рег табели. Не плаща данък, не плаща гражданска, не плаща технически преглед, нищо не плаща. Хвали се че ако го спрат няма как да разберат от кога е тук, не можели да проверят, книжката била собственост на обединеното кралство и не можели да я отнемат... Взе си и голям мотор наскоро и го питам "абе ти имаш ли А категория?" "не казва", но в бритиш книжката пише че има. За Варна става въпрос
24
1
 
11
 
! Отговори
Рашко преди 4 месеца
За 10 £ във всяка поща за около 15мин.ти издават удостоверение със снимка и съответни международни раьпоредби....ЧЕ ИМАШ ПРАВО С АНГЛИЙСКА КНИЖКА ДА ШОФИРАШ ТРИ ГОДИНИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ....
23
6
 
20
 
! Отговори
левски преди 4 месеца
Нашти еврейски полицай не могат да прочетьт по английски нищо ? Английския се учи след 7 ми клас ХА ХА ХА
22
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поредния *** закон.В Британия се сменят онлайн тук медицински прегледи и чакане в КАТ.