ЕК: Скопие да приеме конституционните промени

Преговорната рамка няма да се промени
Обновена: 21 дек 2023 14:40 | 21 дек 2023 14:40, Стела Стоянова
14
ЕК: Скопие да приеме конституционните промени
Снимка БГНЕС

Северна Македония трябва да ускори процеса на конституционните промени. Преговорната рамка няма да се промени.

Това заяви говорителката на за Европейската комисия (ЕК) за политиката на съседство и разширяването Ана Писонеро в интервю за МИА.

Тя подчерта, че ЕК насърчава всички страни в Северна Македония да работят заедно, за да придвижат страната по пътя ѝ към присъединяване към Съюза. "Разширяването е основан на заслуги процес, който изисква инвестиции и ангажираност за постигане на съществени реформи", допълва Писонеро.

"Заключенията на Европейския съвет са ясни: ЕС е готов да завърши началната фаза на преговорите за присъединяване със Северна Македония веднага щом страната изпълни ангажимента си да завърши конституционните изменения, както е посочено в заключенията на Съвета на 18 юли 2022 г. Европейският съвет призовава Северна Македония да ускори прилагането им", каза Писонеро, като посочи, че преговорната рамка няма да се променя.

Още по темата

Тя допълни, че като част от пакета за разширяване на 8 ноември Европейската комисия е представила своето предложение за нов План за растеж на Западните Балкани.

"Целта е да се донесат някои от предимствата на членството в ЕС в региона още преди присъединяването, да се засили икономическата интеграция на единния пазар на ЕС, икономическата интеграция със Западните Балкани чрез общ регионален пазар, както и да се ускорят фундаменталните реформи", отбеляза говорителката на ЕК.

"Важно е да продължим диалога с гражданите на ЕС, за да им обясним какво е разширяването. Политиката на разширяване на ЕС, която набра скорост, е повече от всякога геостратегическа инвестиция в дългосрочния мир, стабилност и сигурност на целия ни континент", каза още Ана Писонеро, цитирана от БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Тъп македонист преди 4 месеца
*** питай дедо ти ...
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бугарските нацита кво искат да вземат моята родина ли Македония? Те се трепаха през целия век до 1944 и не направиха нищо против Сърбето, и ся голямата работа. Нема да ни казват кви сме. Те самите се гърчееха и се срамуваха да се нарекат ***. Четете Паисий *** и особено "Що се стамите .."! И под турско сте били щот от предатели е гъмжало и гъмжи. А дали прабългарите да били азиатци не е сигурно!
10
1
 
6
 
! Отговори
Русе преди 4 месеца
И Орбан така си помисли, та отиде на кафе и Украйна с 26 членки мина
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В момента в рсм медиите отнове се лее хенч и сополи гарнирани с обиди за бугарските душмани. Всичките автори са са едни брадати и космати чичаци около 70те със странни сръбски имена.
8
10
 
8
 
! Отговори
Гадна Твар преди 4 месеца
Скопие трябва да само приеме факта, че т.нар. Северна Македония всъщност е неразделна част от България - и всичките и проблеми приключват на момента! Но и там по чисто български манталитет, корупцията и мафията управлява отдавна.
7
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колкото макета срещна, ни един не ще евтопата.
6
3
 
24
 
! Отговори
Знаеше се отдавна преди 4 месеца
Че ще стане така, но вместо да предприемат реформи, техните управници се заеха да ни чернят и топят за всевъзможни "грехове" пред ЕС и да се опитват да настройват отделни държави срещу нас! Е, не се получи и времето е изгубено в безполезни неща а няма как да се върне! И сега накъде драги ми Северо-Македонци?!
5
9
 
14
 
! Отговори
Таааака преди 4 месеца
За Скопие конституционни промени, за Украйна бърза писта, ееее
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
намагнитване ги чака БРЮМ
3
4
 
24
 
! Отговори
Претоплена манджа преди 4 месеца
Без БЮРМ в ЕС!
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ко ше и променя на конституцията - да не са наследници на Александър Македонски :)))
1
23
 
17
 
! Отговори
Hi, тикволандци преди 4 месеца
Прекръстете се на Тикволандия. Вдигнете паметник на Бойко и Пеевски и те да ви крадат доживот заедно с останалите американски слуги, докато си мислите, че са виновни руснаците, с които сме скъсали всички отношения и комунистите, каквито не съществуват в сегашното хилядолетие. Тиквииии, срам и позор сте за нашите деди