Йотова: РСМ на практика сама блокира присъединяването си към ЕС

България ще стои зад всеки гражданин с българско самосъзнание
28 яну 2023 18:36, Александър Попов
20

"Случаят с Християн Пендиков показа, че ще стоим зад всеки един гражданин с българско самосъзнание с много ясен и категоричен отпор към политиките, които се провеждат на практика срещу България. Не сме убедени, че оставайки в РСМ той е на сигурно място, тъй като продължава да получава заплахи. По-притеснително, е че не чухме категорично осъждане на този и подобни случаи през всичките тези месеци," каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването Брюксел 1 по Bulgaria ON AIR.

"Не виждаме и намек и упрек към онези, особено медии, в РСМ които отдавна са прекрачили бариерата на свободното слово и водят изключително тежка българофобска кампания. Не чуваме от управниците в РСМ подобни послания. Е, тогава как да чувстваме и да вярваме, че те осъждат това, което се случва в РСМ по отношение на българите там", попита риторично Йотова.

Тя допълни, че България е направила всичко възможно да се известят нашите партньори - седалището на ООН в Женева, както и всички европейски институции - не само ЕС, но и Съвета на Европа, и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа със седалище във Виена.

"С действията си в момента РСМ на практика е блокирала процеса си на присъединяване към ЕС и на започването на същинските преговори. Ние сме категорични кога ще има преговори - при спазване на ясни условия, между които спазване на Договора за добросъседство и спазването на правата на българите в РСМ и вписването им в Конституция", заяви вицепрезидентът.

По думите й приетите законови поправки наскоро, насочени срещу клубовете на местните македонски българи, са в нарушение на европейското и международното право, тъй като парламентът в Скопие е приел този закон да действа с обратна сила.

"В България ще гледаме под лупа всяко едно действие свързано с езика на омразата. За съжаление, с днешната дата можем да кажем, че независимо от толерантността, с която приехме френското предложение, няма никакъв напредък и в работата на Смесената историческа комисия. Трябваше да бъдат променени учебниците и да се отворят архивите - път, по който минава всяка кандидатка, но тук нямаме никакво движение по тези въпроси. На нашите европейски партньори трябва непрекъснато да им се припомня да си вършат работата и тези мисии, които изпраща ЕК, за да прави докладите на ЕК за напредъка на РСМ, трябва да отразяват всички тези "постижения", каза Йотова.

На въпрос за евентуално вето Йотова отговори: "На практика същинският процес още не е започнал. Чака се следващата междуправителствена конференция, която да даде реалния старт. Само че там има предвателно условия - вписването на българите в Конституцията. Докато това не стане, тази междуправителствена конференция не може да се проведе и съотвено - същинските преговори не могат да започнат."

"Много се надявам че на 4 февруари нашите съседи от РСМ ще бъдат на висотата на това, което декларират - и по отношение на общата ни история, и по отношение на своето европейско членство, за да се предотвратят всякакви замислени блокажи. Смятам, че личност като Гоце Делчев не го заслужава", каза събеседничката на Милена Милотинова.


20
Още по темата: Илияна Йотова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Рада преди 2 месеца
А бе зарежете ги тези македонци !!!Сами ще ни потърсятТърпение!!!!87624
16
2
 
7
 
! Отговори
NoirFire преди 2 месеца
Изобщо не им трябва на ЕС Албания и Македония, цига нета и селяци да щъкат свободно в рамките на съюза добре са си поотделно :)
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От ГРОБА-ДПС се бяха изказали че българи в Северна Македония няма. Ще поемат ли някаква отговорност?
14
1
 
3
 
! Отговори
Йордан Йрданов преди 2 месеца
До АнонименАБСОЛЮТНО ТОЧНО! - Сигурно ходите често в МК па знаете. Ее това нашия посланик не го знаеше. Единствено ЕС и САЩ са те които искат МК в ЕС. Населението, македонско ли албанско ли сръбско ли, българско ли, *** ли арабско ли - НЕ се възхищава много на ЕС, а напротив. БГ общност, има абсолютно неточна представа за това.
13
2
 
4
 
! Отговори
Йордан Йорданов преди 2 месеца
Дреме му и пука на Скопие. Единствено на САЩ им дреме. Кроят сег от къде и как да ни го мушнат.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кирил Петков беше този, който се изказа, докато беше в РСМ няма българи и никога не е имало, а историята нямала никакво значение за двете страни.
11
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само в България : Наркотрафикант е лекуван и транспортиран със държавен самолет ,само и само да се злепостави Македония. Та човека май няма и гражданство и затова вече му викате ,че е Македонец с БГ самосъзнание. А същия преди две години е бил даже анти-Българин и обиждал Македонци с БГ гражданство ,т.е. Българи. Смешна държава сме.
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българофобията в РСМ е не по-голяма от тази в Русия. В Русия ни маразят не по-малко.
9
6
 
22
 
! Отговори
i'm преди 2 месеца
Случаят Пендиков изкара на бял свят в най-чистия й вид държавната политика на РСМ. Българофобията в РСМ Е държавна политика от десетилетия! Крайно време е ония в ЕС да го осъзнаят. А също така е крайно време и нашите политици да проявят характер и сложат на мястото им тези "наследници" на Александър Македонски!
8
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега вече не е Българин? А човек с БГ самосъзнание. А какво ще кажете за производството и притежанието на наркотици?
7
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България се изложи с този Пендиков. За него има информация ,че той е произвеждал и разпространявал наркотици. Биячите са от една и съща групировка,т..е. са бизнес нарко -пласьори. Пендиков освен за разпространение е обвинен и за производство на наркотици.През 17 декември,а подал молба за БГ гражданство през 22 декември 2022г. На практика ако това е истина ,ние вече опряхме дъното. По -зле няма как да стане. Иначе истина е,че един от побойниците питал: Не се ли срамуваш да вадиш БГ гражданство.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Вие сте Путинистка напрактика.
5
3
 
9
 
! Отговори
пришълеца преди 2 месеца
Със сигурност нямат нужда от черните ти очи и глупашки врат:))))
4
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може ли да ми кажеш *** Йотова ти какво работиш и къде по света има вицепрезидент. Само да гушиш пари червена из мет.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Естествено ще влязат като им дойде времето.Йотова е ***.
2
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оказа се че бития няма българско гражданство, а един от биячите е с българско гражданство. Повечето от ясно е че това е игра на Кремъл, с подкрепата на путиниста Радев и компания.
1
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
РСМ не искат присъединяване в ЕС, а след свръх инфлацията в Хърватия във връзка с новите цени в евро - съвсем се осъзнаха, че не искат влизане в пропадналия ЕС.