23% от тока в ЕС е от възобновяеми източници

Швеция е начело, най-нисък е процентът в Ирландия
Обновена: 22 дек 2023 13:53 | 22 дек 2023 13:53, Камелия Цветанова
52
23% от тока в ЕС е от възобновяеми източници
Снимка: Pixabay

Делът на възобновяемите източници в крайното брутно потребление на енергия в ЕС е достигнало 23 на сто през 2022 г., което е увеличение с 1,1 процентни пункта спрямо 2021 г., отчита Евростат.

Преразгледаната директива за възобновяемите източници на електроенергия е коригирала към повишение целта на ЕС за електроенергия от възобновяеми източници за 2030 г. от 32 на сто 42,5 на сто (с цел да нарасне до 45 на сто). Страните от ЕС ще трябва да увеличат усилията си, за да изпълнят новата цел на ЕС, която изисква растеж на дела на възобновяемите източници на енергия в крайното брутно потребление в ЕС с почти 20 процентни пункта.
Швеция е начело сред страните от ЕС с близо две трети (66 на сто) от крайното брутно потребление на електроенергия  от възобновяеми източници през 2022 г. Швеция разчита основно на хидро и вятърна енергия, както и добивана от твърди и течни биогорива и от термопомпи.

На второ място се нарежда Финландия (47,9 на сто), разчитаща на хидро и вятърна енергия, както и на твърди биогорива, следвана от Латвия (43,3 на сто), която зависи в най-голяма степен от хидро енергията. Както Дания (41,6 на сто), така и Естония (38,5 на сто) получават по-голямата част от възобновяемите източници на енергия от вятърна енергия и твърди биогорива. Португалия (34,7 на сто) разчита на твърди биогрива, вятърна и хидро енергия, както и термопомпи, докато Австрия (33,8 на сто) използва в по-голяма степен хидро енергия и твърди биогорива.
Най-ниските дялове на енергия от възобновяеми източници са регистрирани в Ирландия (13,1 на сто), Малта (13,4 на сто), Белгия (13,8 на сто) и Люксембург (14,4 на сто).

В България делът на енергията от възобновяеми източници е около 20 на сто.

Общо 17 от 27 страни членки на ЕС са регистриралия дялове под средното за ЕС ниво от 23 на сто през 2022 г. /БТА, Галя Горнишка/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: токЕСВЕИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не произвеждат селско-стопансща продукция за прехрана, а биогорива. Какъв е смисълът?
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
После де ще хвърлят тия токсични панели като след 5-6 години им свърши капацитета това са стотици хиляди панели ще тровят цели села и земите около тях де ще ги хвърлят
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ето къде ще са чуждите инвестиции в Бг, ток за тях от бг водите и земята, а после ^рециклирането^пак по Бг земите..:))
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дрън-дрън, тинтири-минтири! Докога за вас ще сме Евроовце?!?!?!
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Доста добре
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абсолютно непрофесионално е да твърдиш: 23% от тока в ЕС е от възобновяеми източници. Електрическият ток не е обикновен продукт. Производството му варира, защото зависи от множество променящи се фактори. Особено производството на електрически ток от възобновяеми източници. Кой може да гарантира количеството на слънчевите лъчи и вятъра във всеки един от 365-те дни на годината?
4
5
 
14
 
! Отговори
акъдемик Кирчо преди 4 месеца
Не са възобновяеми! Въображаеми са!
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А как се възобновяват източниците ?
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лошо няма...ама къде са 77..къде са 23...само ядрена енергия за мирни цели...Утре ще спре вятъра и ще починем прави...
1
9
 
7
 
! Отговори
Муахаха преди 4 месеца
Путин и ЗиЖинПин се Заливат от Смях - на пода са! а ако не сте чули Вчера изтече, че на срещата на в Сан Франциско, гледайго го в Очите, Зи е казал, да Байдэн, че Китай ще Присъедини Тайван и Байдэн не е посмял и да гъкне, дори Зи настоявал, за да няма недоразумения, Байдэн да излезе с Изявление, че вече САЩ не Признава Тайван за НеЗависима Суверенна Държава, обаче Съветниците на Байдэн, казали че пред Изборите в САЩ не е Подходящо време, т.е. Тайван вече е Предаден от САЩ!