23% от тока в ЕС е от възобновяеми източници

Швеция е начело, най-нисък е процентът в Ирландия
Обновена: 22 дек 2023 13:53 | 22 дек 2023 13:53, Камелия Цветанова
52
23% от тока в ЕС е от възобновяеми източници
Снимка: Pixabay

Делът на възобновяемите източници в крайното брутно потребление на енергия в ЕС е достигнало 23 на сто през 2022 г., което е увеличение с 1,1 процентни пункта спрямо 2021 г., отчита Евростат.

Преразгледаната директива за възобновяемите източници на електроенергия е коригирала към повишение целта на ЕС за електроенергия от възобновяеми източници за 2030 г. от 32 на сто 42,5 на сто (с цел да нарасне до 45 на сто). Страните от ЕС ще трябва да увеличат усилията си, за да изпълнят новата цел на ЕС, която изисква растеж на дела на възобновяемите източници на енергия в крайното брутно потребление в ЕС с почти 20 процентни пункта.
Швеция е начело сред страните от ЕС с близо две трети (66 на сто) от крайното брутно потребление на електроенергия  от възобновяеми източници през 2022 г. Швеция разчита основно на хидро и вятърна енергия, както и добивана от твърди и течни биогорива и от термопомпи.

На второ място се нарежда Финландия (47,9 на сто), разчитаща на хидро и вятърна енергия, както и на твърди биогорива, следвана от Латвия (43,3 на сто), която зависи в най-голяма степен от хидро енергията. Както Дания (41,6 на сто), така и Естония (38,5 на сто) получават по-голямата част от възобновяемите източници на енергия от вятърна енергия и твърди биогорива. Португалия (34,7 на сто) разчита на твърди биогрива, вятърна и хидро енергия, както и термопомпи, докато Австрия (33,8 на сто) използва в по-голяма степен хидро енергия и твърди биогорива.
Най-ниските дялове на енергия от възобновяеми източници са регистрирани в Ирландия (13,1 на сто), Малта (13,4 на сто), Белгия (13,8 на сто) и Люксембург (14,4 на сто).

В България делът на енергията от възобновяеми източници е около 20 на сто.

Общо 17 от 27 страни членки на ЕС са регистриралия дялове под средното за ЕС ниво от 23 на сто през 2022 г. /БТА, Галя Горнишка/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: токЕСВЕИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тука не е Африка, тук е Бг, слънце само лятото. Соларки и ток от тях - йок, а и заемат огромни площи ниви, ливади и др.. А вятърните мелници замръзват зимата, а и изветрят почвите, огромни трапове пълни с бетон ги държат, тежка техника и път унищожават терените, от там измиране на растения, лошо и за животински видове, при бурни ветрове са опасни. В морето ли, та и плажове и риби от мелниците да изчезнат. Е кое им е хубавото.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Селското стопанство произвеждало повече от търсенето? Я пак? И що половин Африка гладува? ЮАР що не вземеш да се скриеш и да не пишеш глупости?
28
1
 
7
 
! Отговори
Рендету до ЮАР преди 4 месеца
Ще повторя въпроса си отново: Как ще развивате Тежка Промишленост, Машиностроене, Сел. стопанство, Хим Промишленост без изкопаеми горива????? Имайте предвид, че, урановата руда също попада в графата "изкопаеми горива". Единственият изход е - Нов Енергоизточник, достатъчно ефективен и в същото време безвреден, за да замени изкопаемите горива, но аз не съм чувал за такъв! ПС. Минусчето ви не е мое.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И как ще получиш суровина от Соларка? Мед никел, желязо, кобалт ......с коя технология развития запад ще получи суровини щото има соларки? А както си го написал знае как да ги получи.....това добре го знаем с ограбване на ресурсите на другите държави... На това са царе.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЮАР, на теб къде са ти лъснали мозъка до блясък? Ти за един завод за стомана в цяла Европа ли говориш? Тея розови европейци що не произвеждат танкове и артилерия? Щото ще лъсне колко са фалшиви, иначе Русия им е враг номер 1 ама нищо не правят за да са готови при евентуален конфликт.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еврочиновника живее в измислен свят на перки и панелки. Има време ще си преразгледате концепциите.
24
2
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До Анонимен11 - Днес, селскостопанското производство в пъти надвишава консумацията. При това, благодарение на технологиите на омразният Запад. Естествено е, да се правят и био-горива. Когато Рудолф Дизел измисля двигателя си, не е имало дизелово гориво. Двигателят е бил предназначен за фермери, които имат достъп до евтино олио. Това е оригиналното дизел-гориво още преди сто и кусур години. Постиженията на науки и технологии днес изпреварват с много възможността за пазарна реализация.
23
3
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До Анонимен13-Уж голяма лъжа викаш, ама развитият свят вече е с много сериозен дял на ВЕИ. Статията не е вярна, понеже делът на ВЕИ в Европа е вече доста над 25% Има страни с дял на ВЕИ от 70%. И нещата се ускоряват. Само проверете в Нета, какъв е темпът на растеж на соларните централи. В повечето страни е около 50% годишно. Няма в историята вид индустрия с такъв темп на растеж. Това бъдещето, при това близко бъдеще. Енергийният преход ще вземе едни 20-30 години, но определено ще стане.
22
4
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До гфйИ още нещо - в света няма НИТО ЕДНА частна атомна централа. По една проста причина - не може да направи печалба в обозримо време от 20-30 години. А новите енергии работят добре, там всичко е частно, понеже и обикновен човек може да инсталира панели на покрива си. Развитият свят го показа и това са зрели технологии, отдавна разработени неща. Западът няма да разчита на капризите на Руснаци, Араби и пр. Западът не зависи от суровини, понеже има акъл как да ги получи.
21
3
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До гфйЖивота на перките е практически НЕОГРАНИЧЕН. Перки се чупят при екстремални условия, но най-новите, с турбини по 18 Мвт издържаха на ветрове от 250 км ч. Соларните панели след 40 години експлоатация имат 80% от проектния си капацитет, и това са панели от 80-те години, направени именно с цел да се установи тяхната устойчивост, какво остава до сегашните, правени при много по-съвършени технологии. И накрая - банките дават финансиране за новите енергии, а банките не дават пари случайно.
20
4
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До сдфсдфРазбира се, че можеш да захранваш големи заводи със слънчеви панели. Само че, не на територията на завода, а в мащабите на държави или както е в Европа - в мащаба на целия ЕС. В света вече има соларни паркове с мощност над 1 Гв, т.е. една голяма ядрена централа. Има ветропаркове в океана с такива мащаби. В Северно Море има поне 3 ветропарка с над 1 Гв всеки. Темповете на растеж на соларите е над 50% годишно в половината страни в света. Цената пада устойчиво и процесът вече е пазарен.
19
2
 
1
 
! Отговори
гфй преди 4 месеца
До 18Смешник.....атомата енергия е най-евтина бе маймммун...един блок може да бъде експлоатират 40-50г. къв демонтаж кви пет лева....живота на перките е 3-4г. зависи от времето....на слънчевите панели я има 10г. я няма...перките на вентилаторите се закопават в земята тъй катоне могат да се рециклират...слънчевата енергия не евтина тъй като върху нея се слага печалба...тя прави печалбата голяма тъй като се субсидира от будали като теб...цена на произведен кв/ч атомната е най-евтина.
18
4
 
2
 
! Отговори
йхкгхйк преди 4 месеца
До 13А дано Митсубиши и Тойота устискат на ел.автомобилната мафия и наистина пуснат в производство двигател с вътрешно горене задвижван от водород.. че да издухат елавтомобилната мафия
17
4
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До РендетуХората вече ги развиха тия неща. Най-евтината енергия в момента е слънчевата, следвана от вятърната. Най-скъпа е атомната, като се отчете отработеното гориво и цената за демонтаж на АЕЦ, която е 3 пъти по-висока, отколкото за построяване. Хидро-каскади ПАВЕЦ, голям прогрес в мега-батерии и пр. вече има разработени и заместват базови мощности. Хората не спират да изобретяват и светът се премества към нова енергийна основа. Без Русия, Араби и пр. Хубав и свободен свят.
16
0
 
4
 
! Отговори
сдфсдф преди 4 месеца
До 14Смеееешко ....торове пластмаси горива за тежката промишленост газ за тежката промишленост...ще захранваш машиностроителен завод с слънчеи панелки ли...но всъщност това дава шанс на страни държани в бедност от западащия запад да живнат......Египет строи атомни централи...Африкански страни строят с помоща на Русия и Китай пътища язовири училища заводи атомни централи...за 200г. алчния запад не е инвестирал и долар в тези страни, само им праща хуманитарни помощи да не *** от глад.
15
2
 
3
 
! Отговори
дфгхдфгх преди 4 месеца
и останалите 80% от въглища..
14
2
 
5
 
! Отговори
Рендету преди 4 месеца
Поредната басня!!! Как с "Вентилатори" и Слънчеви "Панелки" ще развивате Тежка Промишленост и Машиностроене, Сел. стопанство (без изкуствени торове е немислимо), Химическа Промишленост (производство на изкуствени торове)?????????? А, ся, де!!!!
13
6
 
5
 
! Отговори
Един преди 4 месеца
Копейкопоклонниците изпадат в ужас , щото от тяхната K0чиHA вече нищо не зависи ! И сега не могат да вдигнат цената на нефта :):):)
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Голямата лъжа са тези възобновяеми източници, както и ел.автомобилите. Защо никой не поглежда напред във времето и не казва какво правим с отпадъците от всичко това. Да се погледне кои са производителите и кой има най-голяма полза да ни ги хвали.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпросът е да имаш ток тогава когато ти трябва! Панелите трупат излишъци в обедните часове. Зимата и в облачно дъждовно време са гола вода. През нощта няма ток. Перките работят само когато има вятър. ВЕЦ работят само когато има вода. Тук сега е ключът към задачата! Да се свържат панелите и перките с ВЕЦ и дефицитите да се покриват от АЕЦ. Ама то трябва акъл за тая работа. Акъл който вече е дефицит в България.