Румънският Newsweek: Австрийското лицемерие спира София и Букурещ за Шенген

Виена не е склонна да допусне пълноправно членство следващата година
26 дек 2023 21:15, Анисия Иванова
149
Румънският Newsweek: Австрийското лицемерие спира София и Букурещ за Шенген
Снимка: Bulgaria ON AIR

Критериите за присъединяване на Румъния и България към Шенген вече нямат нищо общо с първоначално установените, въз основа на които се присъединиха другите европейски държави. Сега страни като Унгария и Австрия, които са силно критични към Европа и европейските решения, но се възползват от всички европейски пари и закони, изнудват други европейски държави да наложат собствения си дневен ред на Брюксел, дори ако по този начин си навлекат враждебност към съседните държави, пише румънското издание Newsweek.

"Нидерландия се съгласи с присъединяването на България към Шенгенското пространство", съобщи нидерландското министерство на правосъдието, слагайки край на дългогодишната съпротива на страната срещу тази стъпка.

"България отговаря на условията, определени за присъединяване към Шенгенското пространство, и поради това можем да договорим решение, което да доведе до пълното ѝ присъединяване, но последната дума има парламентът в Хага", завиха нидерландските власти.

Нидерландският кабинет отбеляза, че следприсъединителният мониторинг е желателен както за управлението на границите, така и за върховенството на закона.

Преговорите продължават, а румънски източници твърдят, че понастоящем Австрия не е склонна да допусне пълноправно членство през следващата година.

Австрия изброи редица условия, за да позволи на България и Румъния да влязат в Шенген само чрез въздушни граници, като бави пълното присъединяване, обхващащо и сухопътните граници, за по-късен етап.

Едно от условията, поставени от Австрия, е укрепването на границата между България и Румъния, което още повече раздразни София, тъй като, ако двете страни се присъединят към Шенген, тази вътрешна граница трябва да изчезне напълно, а не да се затегне допълнително.

В същото време Австрия посочи, че укрепването на границата между България и Румъния ще бъде само временна мярка, подобна на временния граничен контрол между Австрия и Германия, и това не би трябвало да е проблем за София.

На 22 декември румънският премиер Марсел Чолаку изрази надежда, че преговорите за присъединяване към Шенгенското пространство ще приключат през следващите дни и ще се получи ясен календарен план за присъединяване, включително за сухопътните граници, като това е най-важният аспект, който завинаги ще отключи трафика между Румъния и България, Румъния и Унгария или Гърция и България.

"За тази година се надяваме, че през следващите два дни ще приключим преговорите за присъединяване към Шенгенското пространство, като на първо място това ще са въздушните и морските граници, а също така ще завършим възможно най-голяма част от инфраструктурата", добави министър-председателят.

В контекста на дискусиите с австрийската страна президентът Клаус Йоханис заяви, че все още има много аспекти, които трябва да бъдат договорени, за да се получи пълната подкрепа на Австрия за присъединяването на Румъния и България към Шенген. Въпреки че е скептично настроен по отношение на извънредното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи до края на годината, Йоханис заяви, че не изключва възможността за намиране на решение до края на тази година. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: БългарияРумънияШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
Не ни искат, но нали им трябва коридор за превозване на стоките. Ако не е причина коридора и в ЕС да не сме. Англия напусна този съюз и сега се напъват да привлекат други риби за да попълнат липсата на вноска от Англия и сигурно ще успеят.
74
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Щом толкова го рекламират Шенген, значи от това ще извлекът полза, рекламните му агенти, но не и обикновените хора. Така и не получих нормално обяснение, каква ще ми е изгодата. И по-добре да не се опитват да дават заплетените си обяснения, защото няма логични такива.
73
15
 
14
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 5 месеца
Първата и най-важна полза, 39, е, че ще сме още по-далеч от русия.
72
13
 
12
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 5 месеца
КЪВ " НЕУТРАЛИТЕТ " ИСКАТ КОМУНИСТИТЕ----КАТО, ТОЗИ НА УКРАЙНА ЛИ....ХАХАХА..ТА ДА НИ НАПАДНЕ ПАК РУСИЯ И ДА ПОЧНЕ ДА НИ " ОСВОБОЖДАВА" И ИЗБИВА...ХАХАХА....НЕ НАМ...НЕ НАМ....В НАТО И ЕС НИ Е СУПЕЕЕЕЕР!!!!!!
71
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
говори се,че на бензиностанциите на ОМВ карат нелегални горива и не плащат акцизи и ДДС
70
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Австрийските фирми в българия масово не плащат данъци и само изнасят парите ни навън.Трябва всекидневна проверка от данъчните и специален мониторинг,за да се спрат тези кражби и измами.
69
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В тези смутни времена да се натискаш да влизаш в разни съмнителни организации, е признак на плитък ум. Ние как веднъж не запазихме неутралитет, и винаги правим погрешен избор. Нито веднъж не направихме правилния, които да не ни коства години скръб. Преди толкова да настояваме за тоя Шенген, па да вземем да си прочетем историята и да направим някои изводи.
68
2
 
15
 
! Отговори
ЗАПОМНЕТЕ: преди 5 месеца
АВСТРИЯ ЩЕ СЛУША СЪВЕТИТЕ НА РУСИЯ, И НЯМА ДА ПУСНЕ РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН!!!!ТОВА Е "АВСТРИЙСКОТО ЛИЦЕМЕРИЕ"....ХАХАХАААА!!!
67
3
 
11
 
! Отговори
ФАКТ: преди 5 месеца
АВСТРИЯ Е РОДИНА НА А. ХИТЛЕР И ХИТЛЕРИЗМА , И РОДНО МЯСТО НА НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗМА,ЗАТОВА И ПУТИН ИМА СЛАБОСТ КАТО КОМУНИСТ , КЪМ АВСТРИЯ, И СПЕЦИАЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ВЪНШНАТА ИМ МИНИСТЪРКА ЗА РОЖДЕННИЯ И ДЕН!!!!"Социалистите"----СЕ ПОТДЪРЖАТ !!!!
66
4
 
9
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 5 месеца
Романите за нашите и руските шпионски централи на БОГОМИЛ РАЙНОВ ---СЕ ОТНАСЯТ ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА АВСТРИЯ!НИЩО НОВО ПОД НЕБЕТО!
65
5
 
8
 
! Отговори
Историческа памет преди 5 месеца
След като управниците на днешна България рушат паметници в знак на недоволство от резултатите от Втората Световна война, завършила преди почти 80 години, трябва да приемем с разбиране факта, че скритите мотиви на управляващите днешна Австрия са тяхното недоволство от резултатите от Първата световна война и големите териториални загуби на страната по силата на подписания след това мирен договор. По-специално, една такава територия, а именно, Северна Трансилвания, е присъединена към Румъния.
64
2
 
9
 
! Отговори
ВИЕНА И АВСТРИЯ... преди 5 месеца
...ДЪЛГО ВРЕМЕ БЯХА, ЦЕНТЪР НА РУСКИЯ И КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ШПИОНАЖ В ЕВРОПА---някои неща продължават и до днес..ХАХАХА....НЕ СЕ УЧУДВАЙТЕ!!!!!
63
4
 
8
 
! Отговори
до 77 преди 5 месеца
Всъщност е обратното.. Австрийците се подиграват на немците заради безграничната им тъпотта. Даже и дума си имат за немц - Piefke. След австриско-пруската война се появява във Виена един немец, автор на ужасна военна музика, облечен като паун с разни пера по себе си. Виенчани се скъсали от смях и си запушвали ушите с восък от свещи. И оттогава немец за австрийците е синоним на арогантно, просто, надуто конте. А ни отказват за Шенген заради една *** крадлива и неуправляма част с БГ паспорти.
62
0
 
21
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 5 месеца
Затова и комуниста Огнян Дойнов избяга във Австрия след падането на комунизма У нас----ЗАЩОТО СЕ ЧУВСТВАШЕ СИГУРЕН ТАМ !Маса мутри, се преселили във Виена с парите си!
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
АВСТРИЙСКАТА СЕЛЯНДУРЩИНА И ПРИМИТИВИЗЪМ----СА ПОСЛОВИЧНИ ДОРИ В ГЕРМАНИЯ, НЕ САМО В ЕВРОПА....ХАХАХА
60
1
 
10
 
! Отговори
АМИ ЛОГИЧНО Е..... преди 5 месеца
....ВЪНШНАТА МИНИСТЪРКА НА АВСТРИЯ, НАЛИ ПОКАНИ ПУТИН И ТАНЦУВАШЕ С НЕГО....ХАХАХАААА....ТЕ СА ФЕНОВЕ НА РУСИЯ , ОЩЕ ПРЕДИ ПСВ, В РАЙХЩАТСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА БАЛКАНИТЕ И ОЩЕ ГО СПАЗВАТ!!!!
59
7
 
13
 
! Отговори
asd преди 5 месеца
До АнонименХващай пътя за Русия като мислиш, че ЕС не е за теб. Даже ако искаш аз ще ти купя еднопосочния билет. Аман от такива мрънкащи как ЕС им е проблем.
58
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нека не се лъжем тъй елементарно - българите и румънците масово не искат нито Еврозона, нито Шенген, нито изобщо ЕС. Което важи и за останалите граждани на ЕС от поне 5 години насам. Защото това са вече умиращи институции, а ЕС вече е направо дал фира.
57
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Румънците спряха да зареждат на OMV бензиностанции. Същото трябва да стане и тук - пълен бойкот докато не вдигнат ветото.
56
14
 
8
 
! Отговори
Дочо преди 5 месеца
Ясно де че ни е накърнена националната чест с тези глупави исканияна Авсрия. Обаче я погледнете наоколо си и сами си отговорете: България за Шенген ли е? Бате Бойко, Киро, Кокорчо, Делянчо, Вълка и т.н. цялата мафия в затвора ли е? Не и няма да е! Е, за какъв Шенген става дула? С какво са по-добри нашите мутри от арабските и афганистанските, които влизат? Австрийците може и да са глупави, но не искат тълпи от афганци да им влизат в страната. А нашите каналджии да не би да са в затвора?