Денков от Атина: България и Гърция имат отлични стратегически отношения

Очакваме Шенген да бъде напълно приложим, каза Мицотакис
4 яну 2024 18:11, Анисия Иванова
28
Денков от Атина: България и Гърция имат отлични стратегически отношения
Снимка: МС

Инфраструктура, транспорт и енергетика бяха във фокуса на днешната среща на премиерите на България и Гърция. Акад. Николай Денков и Кириакос Мицотакис проведоха разговор на четири очи в Атина, съобщиха от пресцентъра на МС.

България и Гърция имат отлични стратегически отношения, заяви българският министър-председател. Той акцентира върху проектите от интерес за двете страни, включително в контекста на развитието на вертикалната транспортна и енергийна свързаност по оста Север-Юг. „Има възможности да ускорим и да завършим някои от обсъжданите документи през следващите няколко месеца. Основната цел е да видим как можем да ускорим напредъка и да постигнем крайни резултати през следващите месеци“, подчерта акад. Денков.

Кириакос Мицотакис сложи приоритет на свързаността между Гърция и България в транспорта, енергетиката и цифровата комуникация. „Важно е да надградим успешните тристранни дискусии, които проведохме в Евксиноград с нашите румънски партньори“, подчерта гръцкият премиер.

Днешното посещение на акад. Денков в гръцката столицата е по-малко от три месеца след тристранната среща между министър-председателите на България, Гърция и Румъния, на която страната ни бе домакин през октомври м.г. в Евксиноград. Тогава те се обединиха около идеята да работят заедно за засилване на регионалната свързаност и приеха обща декларация за развитието на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност между трите държави.

Премиерът на южната ни съседка поздрави България за решението на Съвета на Европейски съюз от края на март т.г. за страната ни да отпадне контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. „Очакваме Шенген да бъде напълно приложим, включително и за сухопътните граници, които са толкова важни за двустранните ни отношения и икономическата ни търговия“, каза още Мицотакис. Той посочи, че визитата на акад. Денков е първото официално посещение в Гърция за 2024 г. и това говори за качеството на двустранните отношения.

След срещата на четири очи между двама премиери се проведе и работен обяд, в който взеха участие също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и министърът на енергетиката Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Професорът се оказа по-умен, по-трезво разсъждаващ и по-деликатен човек от завършилия Милицинерската Школа - Симеоново преди 10 ноември Б.Борисов, възпитаника на ПИФ на ЮЗУ Д.Пеевски и бившия соцпрокурор, а след 10 ноември генерал - Ат.Атанасов. Оказва се, че тези тримата управляват Съдебната и Изпълнителната власт плюс спецслужбите на България - нещо като Триумвират в Римската империя или като ЦК на БКП по Татово време.
20
9
 
4
 
! Отговори
Навсякъде Го преди 3 месеца
Посрещат с уважение нашият премиер Денков не като Боку Бай *** й ото
19
4
 
10
 
! Отговори
ех преди 3 месеца
0Pките от Шенген се задават на пълчища прииждат от всички страни и са навсякъде!!! а нашия отишъл до Гърция да яде сахер с узаки.
18
0
 
8
 
! Отговори
Дeнkoв тъй peчe преди 3 месеца
Пoлoжeниeтo e мeжgyнapogнo...
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"He ce goвepявaй нa gaнaйцитe, koraтo ти npинacят cтpaтerичeckитe cи oтнoшeния." Oмиp Шeнreниaga
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Работния обяд колко струва и за наша сметка ли е пак?
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кво прави тоя там? У нас полицаи убиват хора, българите се шашкаме с у.р.одливите условия за Шенген дето Сорос Денков ги подписа, страната ни ври и кипи, оня на екскурзия в Гърция.?
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кога Гърция върне беломорието може приятели, Но даже тогава винаги нащрек за поробителя византиец.
13
5
 
12
 
! Отговори
И ГЪРЦИТЕ КАТО преди 3 месеца
Македонците ни кл...цат, както си искат. Невинен българин го обвиниха в шпионаж и го заточват в американски затвор. Гръцките зеленчуци и плодове - отровени, защото никъде в ЕС не ги искат, заливат пазарите ни, а в Гърция никакви плодове и зеленчуци не могат да припарят. Избили са хиляди българи в Егейска Македония, а останалите насила са погърчили и забраняват на местните българския език - чист геноцид. ГОСПОД СИ ЗНАЕ РАБОТАТА, ЩЕ ГИ НАКАЖЕ.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лично киро и лена ги изпробваха стратегическите отношения в Солун на държавни разноски....
11
3
 
15
 
! Отговори
СС преди 3 месеца
България и Гърция са в ЕС ,защо няма свободно движение на хора и товари ??? Защо се проверяват българи и гърци на границата ???
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 5... Да, ама ще трябва да пътуваш със самолет, или кораб през Босфора...
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом Денко Зеленков го е казал, значи нито са отлични, нито са стратегически, нито ги имаме тия отношения.
8
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нашият льольо не знае на кой свят е.
7
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Между другото копейки, въпреки че сте тотално скарани с географията, но за момента вече десетки години, Гърция също е само във въздушен и морски Шенген, тъй като няма сухопътна граница с никоя друга държава от Шенгенското пространство! Т.е. вече сме напълно равноправни с гърците
6
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хан Тервел навремето отблъсна арабите, а цайса ще напълни България с тях.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До За ЕС и НАТО. Не са и двете. Защо си толкова неадекватен ?
4
19
 
4
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 3 месеца
Пътуването между България и Гърция вече е напълно свободно защото и двете държави са в шенгенското пространство!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какви са те ?
2
5
 
8
 
! Отговори
Протокол преди 3 месеца
Да обърнат стъпалото/подметката си срещу теб е езраз на пренебрижение и дирктна обида към този, към който е обърнато/а. В арабските страни води до бой. Смъртна обида е. Денков е егати пича, ама Гърция не го обича. П.П.: Денков се е облякъл с униформата на Д. Пеевски. А знаем, че имитацията най-висшата форма на ласкателство...