Новата ваксина срещу коклюш: С по-малко странични ефекти, но и с по-кратък ефект

Според здравният министър е трудно да се каже кога ще бъде пикът от коклюш
28 апр 2024 18:50, Красимир Ангелов
82
Новата ваксина срещу коклюш: С по-малко странични ефекти, но и с по-кратък ефект

След 2012 г. бе въведена ацелуларната ваксина против коклюш, тя, за разлика от предходната ваксина, е с частици от коклюш, а не е жива ваксина, която се използваше преди, и се показа във времето, че има по-кратък ефект за имунитета след поставянето. Това обяви служебният здравен министър д-р Галя Кондева в предаването "120 минути" по bTV в коментар на настъпващата епидемия от опасната кашлица.

По думите ѝ предимството на ацелуларната ваксина е, че няма тези тежки странични ефекти, наблюдавани при предходната ваксина. Това е един от мотивите за въвеждането ѝ у нас и в Европейския съюз (ЕС), допълни Кондева.

Здравният министър подчерта, че коклюшът не е ново заболяване и добави, че последният пик на коклюш е от 2009 г.

"През три до пет години се наблюдава тенденция на нарастване, но не в тези размери, които се наблюдават в момента. От лятото на 2023 г. значително нараства броят на случаите в много от страните в Европа – Белгия, Хърватия, Дания, Швеция", каза Кондева.

Тя увери, че ваксини срещу коклюш има достатъчно. “Министерство на здравеопазването от началото на годината наблюдава процеса и още от февруари осигури дял за снабдяване с ваксините в аптеките”, каза тя.

Служебният здравен министър добави, че се наблюдава изоставане в графиците по изпълнение на имунизационния календар. Кондева подчерта, че се наблюдава интерес към ваксиниране от страна на родителите, които знаят, че не са завършили имунизационния календар на децата си.

Според нея е трудно да се каже кога ще бъде пикът от коклюш.

"Обществото все още е много чувствително след COVID-19 на теми като пандемия, епидемия и затова ние много внимаваме какви послания ще дадем на това общество. За нас е важно хората да са информирани за коклюша, за симптомите, за възможните усложнения, но в никакъв случай не искаме да се всява паника сред населението", допълни Кондева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от Общество
За ден МВР установи 29 пияни и 6 дрогирани зад волана
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 седмица
Демек по начесто да ти лузят нанотека със самосглабяващи се наночастици! ХА ХА ХА. ДГД!!!!
73
0
 
7
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 1 седмица
С няколко думи. Новата ваксина срещу коклюш - няма странични ефекти, но не върши работа и е 30 пъти по-скъпа, боди се на всеки 5 години, да върви търговията!
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези са още на свобода??
71
0
 
9
 
! Отговори
И ваксините преди 1 седмица
Вече не са това което бяха. Фарма мафията трябва да дере кинти всяка година . Няма да ти прави някакви ваксини дето да ти държат цял живот, я. Ваксина-бустер-ребустер и така до края на света. Много се изучиха с тоя ковид.
70
0
 
14
 
! Отговори
Наврете си ги отзад преди 1 седмица
Думата ВАКСИНА стана нарицателно, заради платени слуги на фарма мафията като Кунчев! Яжте лай на и *** бавно у р о ди!
69
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ваксини няма. Има френски пърцуци, които нямат странични ефекти. Те и нестранични ефекти май нямат. А причината за въвеждането е че след като ЕО прие че трябва да пази маймуните макаки повече от хората, няма начин да разработи ваксина, защото за да се признае, задължително се изпробва на маймуни. И производителя на клетъчната пълноценна ваксина е Русия.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До "още глупости? 53" Верно ли така кашлят магаpетата? Аз пък не знам да кашлят, ама щом казваш сигурно е така, все пак ти си живял повече сред тях...
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 67 "Разбирам колега с над 200к доход образован да седне да даде доводи за ваксини" Те точно такива с доход над 200к купуват боклyчави ваксини за нарoда, за да врътнат далаверка и да докарат заветния доход, че да се перчат, че са над другите. Също такива тарикати пък създават ваксини с кратък срок на действие, за да реализират повече продажби, и съответно повече печалба, далеч над доход 200к. Така че, пич, сбъркани са ти критериите за хора.
66
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оф наще бедняци пак лаят из коментарите. За балъци ги взели, че иначе много умни- животът се гаври с тях, бачкат из складовете за 4к и ринат дъното. Нооо не били балъци и овце, милите снишени неграмотни роби хахахахахаха. Разбирам колега с над 200к доход образован да седне да даде доводи за ваксини, ама на- точно тези изкупихме и Варивакс, и новите за Коклюш, и за домашно да си проверите тези за бронхит. Действат отлично. А вие ринете дъното няма лошо
65
7
 
5
 
! Отговори
ваксата преди 1 седмица
До подозрителен Никой не те кара да се ваксинираш. Остани си неваксиниран, ти и децата, ако имаш такива.
64
4
 
8
 
! Отговори
Вбесен преди 2 седмици
Кунчо ДТЕПМ и от вгз ф остата да не губи от имунитета!
63
6
 
20
 
! Отговори
подозрителен преди 2 седмици
И кой ще ми гарантира, че в тая нова вакса няма от covid ваксата, която аз никога няма да си сложа ? Нещо ни взеха за балъци. По принуда станахме антиваски, а не беше така ...
62
5
 
3
 
! Отговори
Бай Пиле-то преди 2 седмици
До бай шииле Вместо за сополи, по-добре питай има ли ваксина или друг лек за посиняло дете, което се задушава от недостиг на въздух, не може да диша! Ето това питай!
61
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вече не вярвам на каквито и да е ваксини и на каквито и да е "капацитети". Оказа се че т.н. професори са си продали бездруго измислените титли за пари. По 100 пъти си противоречат за едни и същи работи. Ето ти едно противоречие - заглавието на статията. Може ли да се знае, че новата ваксина е с по-малко странични ефекти, когато същата е НОВА ? А че е с "по - кратък ефект", то е политкоректно за да се ПРОДАВА. Гнусотията на модерната медицина, туй са ваксините.
60
1
 
22
 
! Отговори
До 60 преди 2 седмици
Не е вярно! Просто Кико дойде в бг, направи си ултра модерните лаборатории, след това внезапно той стана политик. А веднага след това съвсем случайно печелим някакъв странен конкурс според който печелим НАТО да прави някакви неясни експерименти в бг лаборатории. Какви са те не е ясно. Но е факт, че информацията за тях беше обявена на страницата на МВнР през 2022...
59
0
 
21
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
По здравеопазване и образование се върнахме много назад.
58
0
 
9
 
! Отговори
До 53 преди 2 седмици
И на мен нашите ми даваха магарешко мляко и след него помня, че спрях да кашлям. Старата ваксина при мен както написах беше с ефект нула. А тогава наш роднина беше директор на детската болница в София и определено съм получила най-добрата лекарска грижа
57
2
 
15
 
! Отговори
Въролет преди 2 седмици
На ви сега Шенген. Повече движение повечет болести.
56
3
 
7
 
! Отговори
Оо 55 преди 2 седмици
А аз пък не познавам никой болен от коклюш и ваксиниран със старата. Ти си от редките случаи.
55
2
 
8
 
! Отговори
бай шииле преди 2 седмици
освен за кашлица за соополи ще има ли ваксина? за един приетел питам и за махмурлук ако може да кажете наздраве кунчо