Полша не изключва руската ракета да е умишлена провокация

Трудно е да се предположи, че това е било случайно
4 яну 2024 11:06, Нели Христова
53
Полша не изключва руската ракета да е умишлена провокация
Снимка: БГНЕС

"Варшава и нейните партньори не могат да изключат умишлена провокация, когато става въпрос за руска ракета, която според съобщенията временно е прелетяла през полското въздушно пространство по време на масираната атака срещу Украйна на 29 декември", заяви полският служител по сигурността Яцек Сивиера в интервю за телевизия TVN24.

При поредната мащабна атака срещу Украйна на 29 декември Русия изстреля 158 безпилотни летателни апарата и ракети, 114 от които бяха свалени от украинската противовъздушна отбрана. Полски официални лица твърдят, че една от руските ракети е пресякла границата с Полша, преди да се върне обратно.

Шефът на Бюрото за национална сигурност на Полша Сиевера заяви, че полските власти "разполагат с достатъчно информация, за да потвърдят, че тази ракета е изстреляна от руски системи".

"Трудно е да се предположи, че пресичането на 40 км от границата е било случайно", коментира Сиевера, намеквайки за намеренията на Москва.

На въпрос дали инцидентът може да е бил целенасочена провокация, Сиевера отговори: "Не мога да го изключа. Съюзниците също не го изключват."

Полският официален представител го свърза с неотдавнашните промени в полското политическо ръководство. След 8-годишно управление на консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС) през декември коалиция от предишни опозиционни партии състави ново правителство с министър-председател Доналд Туск.

След инцидента полските военни извършиха претърсване за евентуални останки от снаряда в източната част на Люблинското воеводство, като заключиха, че "не е намерено нищо, което би могло да застраши сигурността на жителите".

Москва отказа да даде обяснение за инцидента, като поиска "конкретни доказателства", че ракетата е руска.

При друг инцидент на 15 ноември 2022 г. по време на предишен масиран руска ракета прелетя на полска територия, убивайки двама цивилни. По-късно полските разследващи стигат до заключението, че това е бил заблуден украински противовъздушен снаряд, изстрелян, за да пресече руската атака.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Без паника, моля ! Всички агресори свършват или в затвора или в земята !
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руска е била ракетата. Ако беше украинска щеше да има поне един свален трактор!
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябваше да я свалите веднага.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
че кой обръща внимание шлях-тата какво мисли, от тия войска не става
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Целта на провокацията?
37
2
 
13
 
! Отговори
Bad Face преди 3 месеца
Те нямат никакви доказателства за наличието на такава ракета, ако имаха вече да са оревали света. Ако наистина е имало, това означава, че ПВО на НАТО е тотален ***.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И предишната беше руска!
35
8
 
11
 
! Отговори
таварищ паПутин-хаха преди 3 месеца
Съвет към Полша:...Альоууу...панеее...по често сменяйте памперса !!!
34
8
 
5
 
! Отговори
джо преди 3 месеца
Глупави Руснаци един ""САРМАТ" ( много ще им дойде но от много глава не боли казват) им изпратете на тези хиени да се убедят и да разберат дали е случайно или умишлено .
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нещо като окраинската, дето утрепа двамата поляци..
32
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Бг върлува вековна болест наречена русофилия.За да се отървем от нея трябва да се покажат всички злини, които Русия е причинила на Бг.
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Польските велики воини са гледали траекторията на полета. Според това, че не са предприели нищо трябва да си извадим заключението, че са се надявали да гръмне някъде в Полша и да обвинят руснаците.
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Може да е имало ракета а може и да е нямало ракета и ако е имало пък не я знаят каква е и оттам не я знаят и на кого е.
29
8
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Днешните ракети променят многократно маршрута си. Затова поляците казват, че може да е умишлено. Аз също си мисля, че няма как да не е умишлено. Тестват. И Полша и Украйна и нови начини за поразяване на цели.
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Крим не е руски. Крим е руски. Точка. И какъв е тоя гаф на руснаците ? Или сляпо верваш в правата линия на партията както винаги си вервал ?
27
0
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
До ...25..Искаш да кажеш Ракетата вижда че е сбъркала пътя ,прави обратен завой и ще връща ?
26
2
 
19
 
! Отговори
Само питам .. преди 3 месеца
Не че неко ама след като ракета от друга неНатовска страна -Украйна миналата година се взриви в Полша и уби двата, доколкото знам последвалата реакция на Полската страна беше изпращането на военна помощ към страната изстреляла ракетата. Сега ако се докаже че от Русия е изстреляната ракета, означава ли е Полша ще им прати и на тях военна помощ? Ахахахахахаха.....
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо не я свълихте бре рожковци ?
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ха ха ха ха ха ... пръц
23
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До 25 Заглушавнето на сигнала е в рамките на +/- 1км макс нали се сещате че РЕБ трябва първо да приеме сигнал от сателита след това да определи характеристики за да излъчи сигнал който не ще заглуши(стара технология с това лесно се борят съвременните системи) а изкриви сигнала с добавяне на вредни импулси в цифровата поредица - гадничко нали За това всички Герани и Крилати ракети първо разчиат ана Лазерни жироскопи, след това на цифрова карта на местността и чак след това е ГПС корекция.