Полша не изключва руската ракета да е умишлена провокация

Трудно е да се предположи, че това е било случайно
4 яну 2024 11:06, Нели Христова
53
Полша не изключва руската ракета да е умишлена провокация
Снимка: БГНЕС

"Варшава и нейните партньори не могат да изключат умишлена провокация, когато става въпрос за руска ракета, която според съобщенията временно е прелетяла през полското въздушно пространство по време на масираната атака срещу Украйна на 29 декември", заяви полският служител по сигурността Яцек Сивиера в интервю за телевизия TVN24.

При поредната мащабна атака срещу Украйна на 29 декември Русия изстреля 158 безпилотни летателни апарата и ракети, 114 от които бяха свалени от украинската противовъздушна отбрана. Полски официални лица твърдят, че една от руските ракети е пресякла границата с Полша, преди да се върне обратно.

Шефът на Бюрото за национална сигурност на Полша Сиевера заяви, че полските власти "разполагат с достатъчно информация, за да потвърдят, че тази ракета е изстреляна от руски системи".

"Трудно е да се предположи, че пресичането на 40 км от границата е било случайно", коментира Сиевера, намеквайки за намеренията на Москва.

На въпрос дали инцидентът може да е бил целенасочена провокация, Сиевера отговори: "Не мога да го изключа. Съюзниците също не го изключват."

Полският официален представител го свърза с неотдавнашните промени в полското политическо ръководство. След 8-годишно управление на консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС) през декември коалиция от предишни опозиционни партии състави ново правителство с министър-председател Доналд Туск.

След инцидента полските военни извършиха претърсване за евентуални останки от снаряда в източната част на Люблинското воеводство, като заключиха, че "не е намерено нищо, което би могло да застраши сигурността на жителите".

Москва отказа да даде обяснение за инцидента, като поиска "конкретни доказателства", че ракетата е руска.

При друг инцидент на 15 ноември 2022 г. по време на предишен масиран руска ракета прелетя на полска територия, убивайки двама цивилни. По-късно полските разследващи стигат до заключението, че това е бил заблуден украински противовъздушен снаряд, изстрелян, за да пресече руската атака.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
1
 
! Отговори
преди 4 месеца
Украинците заглушават сигнала от сателитните навигации като ГПС и ГЛОНАСС. В такъв случай ракетите се ориентират по автономни системи за разпознаване на релефа, които са доста неточни. Когато ракетата се е отзовала над Полша там сигнала не се заглушава и ракетата използва сигнала за ориентация
21
2
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
22, а то отде знаеш, че не са се опитали да я свалят и не са успели? Няма да ти кажат я. Според мен са задействали една батарея Патриоти, ама след като са нацелили няколко блока в Киев чак, са се изпокрили.
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Храбрите натовски поляци пофилософстваха малко и до там. Както и самото НАТО. Дрън-дрън, лош Путин, дрън-дрън Зеленски Герой, дрън-дрън, на ви едно оръжие да самоубиете по-качествено и толкова. Въздух под наляганв.
19
6
 
23
 
! Отговори
Мухаха преди 4 месеца
Значи лети ракета към територията на държава членка на НАТО и вместо да бъде свалена .... те я чакат да падне за да имат повод да плачат по медиите колко лоши били руснаците и как коварно създавали "провокации" .... Що не я прихванахте и свалихте бре, полски джендъре ? Нали похарчихте милиони за отбранителна техника щото сте близо до Рашата? Или и вие като нас платихте на тарикатите американски и чакате .... та а дано се сетят да ви пратят нещо от това дето сте го платили кеш... Ахахаха.
18
2
 
11
 
! Отговори
мдаа преди 4 месеца
никакъв член 5ти не спасява нито Полша нито нас....още по малко пък от русия ....тя сега пак си воюва с НАТО и ко???..Показа на цял свят че НАТО не плаши душите наши решим ли да се бием бием се .... та ако ще и марсиянци да дойдат.....
17
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Паляците и те много се напъват, ама накрая ще има да крещят "член 5, член 5.." докато великото нато се прави на разсеяно и гледа в другата посока.
16
7
 
14
 
! Отговори
хаха преди 4 месеца
Пълен позор за НАТО: Какво може да прелети и да се завърти над Полша от Украйна.
15
8
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Това ще да е въздушния Шенген на ате Бойко.
14
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Полша правилно не изключва чуждата ракета да е умишлена провокация. Това, че е руска, никой не може да го докаже. Русия побеждава не само Окрайна, но и отан и няма никаква полза от провокации. Провокации правят губещите, за да ни въвлекат в конфликта с жива сила.
13
9
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Ей, другия път ракетата да отскочи до Брюксел и да се върне обратно. Абе няма ли Шенген за тая ракета?
12
8
 
12
 
! Отговори
е, и? преди 4 месеца
Какво от това? Айде, бе, айде, задействайте петата клауза бе, айде да ви видим натовците, бе! Айде бе!
11
3
 
23
 
! Отговори
Нема трактор преди 4 месеца
Значи - летяла си ракетата над Полша, после си завила обратно и си се прибрала в Русия...... Това ли предполагат поляците???
10
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като е летяла над Полша - що не сте я свалили? Имате пълното право на това ... Или сте безпомощни...
9
1
 
24
 
! Отговори
Полски фермер преди 4 месеца
Ама как ще е провокация? Случайност е, точно както ни обясниха че се е случило с украинската ракета дето уби двама.... И... о, какво съвпадение. Тогава също първо се опитваха да ни уверят че ракетата е руска, но се оказа украинска. А СЕГА ?
8
10
 
22
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Поредната нато-вска провокация. Щом нато-вец си отвори устата и падат две лъжи.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"При друг инцидент на 15 ноември 2022 г. по време на предишен масиран руска ракета прелетя на полска територия, убивайки двама цивилни. По-късно полските разследващи стигат до заключението, че това е бил заблуден украински противовъздушен снаряд, изстрелян, за да пресече руската атака." И защо продължавате да пишете че ,руска ракета е убила двамата цивилни ? След като даже го доказаха ,че е украинска противовъздушна ракета ????
6
1
 
19
 
! Отговори
Цецо Кинжала преди 4 месеца
Кинжал ли е била защото 10 от 10 Кинжала били свалени от укрите.Да ви кажа моят Кинжал освен украинки лятото го прихващат и полякини.Така че всичко е възможно.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Трудно е да се предположи, че пресичането на 40 км от границата е било случайно" Ами да я бяха свалили поляците ,сега какво гадаят само ,руска ,не руска ,умишлено ,случайно :))))
4
1
 
24
 
! Отговори
Те преди 4 месеца
Хиените на Европа,пак пускат лъжи
3
2
 
14
 
! Отговори
Пак преди 4 месеца
Глупости