Не се очакват катаклизми на жилищния пазар у нас въпреки трусовете в ЕС

Цените на жилищата у нас са устойчиви в сравнение с Европа
Обновена: 11 яну 2024 20:54 | 11 яну 2024 20:42, Анисия Иванова
87
Не се очакват катаклизми на жилищния пазар у нас въпреки трусовете в ЕС
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ръстът на безработицата в Германия, напливът на украински бежанци в Полша и повишените лихви по ипотеките в Европа са основните фактори, които влияят върху жилищните пазари на континента, като икономическите ефекти ще се отразят и в България. Наблюдава се и спад на строителството в Европа, като предриемачите почти не спечелиха от огромния бум през последните две години и половина заради повишените разходи. Това коментира Николай Господинов, собственик и изп. директор на агенция за имоти в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Цените на жилищата средно за Европейския съюз са се увеличили с 0,8% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходното второ тримесечие на годината, показаха данни на Евростат, публикувани тази седмица. Ситуацията е различна в отделните страни с понижения в Германия, Швеция и Финландия, и ръстове в Полша, Испания, Румъния и България.

Цените на жилищата в България са устойчиви в сравнение с Германия и скандинавските държави. "Ние имаме постоянни ръстове на доходите и много ниска безработица, на практика нямаме безработица", а лихвените проценти остават ниски, каза Господинов.

"Със сигурност проблемите (в Европа) ще се отразят при нас, тъй като нашата икономика е ориентирана почти изцяло към износ към ЕС... И задържането, и плавното увеличение на лихвите няма да се отразят кой знае колко. Цялата работа е как ще го приемат инвеститорите и строителните компании и дали ще отворят нови проекти... Не очаквам тежки катаклизми или стрес на пазара."

Промяната в лихвените проценти в определени икономики натежа доста, тъй като там културата е да се купува предимно на кредит като в скандинавските държави, където лихвите са се повишили от малко над 1% до над 4%, каза Господинов.

В Германия големите спадове идват предимно от пазара на къщи, като понижаването на цените в сектора е около 17%-18%, а при апартаментите спадът е около 4.5%-5%, каза Господинов. Доходите на германците също така не нарастват досатъчно, за да компенсират ръстът в разходите за живот.

В Швеция става дума за класически балон, каза Господинов. Пазарът в страната е нараствал няколко пъти през последните пет години, има около 4 пъти повишаване на лихвените проценти, като 80% от купувачите изплащат ипотека. Също както в Германия в страната има и повишена безработица, а строителството е спаднало с над 70%.

Тези икономики обаче се движат много бързо и ще могат много бързо да се възстановят, смята Господинов.

Пазарът на жилища в Полша бе съживен от навлизането на 1.5 млн. украински бежанци, които много бързо успяха да се включат в икономиката; все пак докато има ръст в цените, ипотечните кредити са на нива над 9%.

Повече за жилищните пазари в страните от ЕС може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нито ще купувам, нито ще продавам. Колкото имам, стигат ми.
47
3
 
30
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
България е по-устойчива от Германия и скандинавските държави.Блажени са верващите.Брокерчетата да готвят CV-тата.Баничарките ги очакват.
46
0
 
10
 
! Отговори
Шейх преди 5 месеца
Над 85% от българите живеят в собствени апартаменти. Имотите не са кило банани и пазарът на имоти е друго ниво , не е за прости хора.
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Причината, над 50% са купени с пари в брой, предимно от хора работещи в чужбина." - Прекалено висок ти е процента. А какво ще стане, ако видиш, че 300 бона апартамент, вече е на 290. И после пада на 280. И на 270 ... ще има панически разпродажби.
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имотите едвам са мръднали в псоледните 2 години, ноинфлацията е 25%. Това ако не е спад, не знам кое е... Освен това при нас всичко е със забавено действие.
43
0
 
6
 
! Отговори
Дон Балон преди 5 месеца
Има също и доста спекула, вярно. Масово се купуват на зелено имоти, после с цел да се продават с 20% отгоре печалба. Това го правят основно разни брокерски фирми.
42
2
 
15
 
! Отговори
кон вихрогон преди 5 месеца
Това на снимката да не е Газа, след обстрел от Израел. А после на подобни жилища искат по незнам си колко за квадрат.
41
20
 
3
 
! Отговори
Дон Балон преди 5 месеца
В България няма да има скоро голям спад на цените на жилищата, говоря за горе-долу по-''качествените'' жилища на добра локация. Причината, над 50% са купени с пари в брой, предимно от хора работещи в чужбина. Аз ако имам апартамент, купен кеш, работя за хубави кинти в чужбина, и имам още 50К спестени пари, ще тръгна ли да свалям цената? Много ясно, че не. Цените на имотите в чужбина също не падат, напротив.
40
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стига с тези жилища, вече и най-ограничените разбраха, че яко ги лъжат и цените са яко завишени. Цв.Цв. си уреди апартамент, но на истинската цена, както Цецка Цачева и Красимир Първанов, вижте колко струва техния кв.м. и се ориентирайте как ви цакат с над 100%.
39
3
 
33
 
! Отговори
Fifi преди 5 месеца
Ако влезе еврото догодина , така ша са набълбукате с 4-5% лихва, че и платените манипулативни статии няма да помогнат. Освен ако прането на пари не се спре
38
2
 
14
 
! Отговори
Спънат имотен брок преди 5 месеца
Сметки без кръчмар. май си правите потурлаци !Войната в Украйна не е свършила и не се знае след предстоящатапобеда на Путин на Президентските избор в Русия, след 17 март т.г.накъде ще се разшири !Достатъчно е един "Кинжал" да падне на територията на България,/защото ние това си го "просиме" отдавна/ и всички сметки на строителнитепредприемачи и алчните брокери, ще отидат ...по дяволите ! https://disk.yandex.ru/i/-c93xsPTS_MSlw
37
1
 
24
 
! Отговори
банковите картели преди 5 месеца
У нас чуждите банки се картелират и правят милиарди печалба. Те вдигат цените на жилищата. Орбан в Унгария ги обложи с 50 прецента данък. У нас - десет процента. В парламента се правят на умряла лисица.Защо ли??
36
2
 
28
 
! Отговори
РусенецЪ преди 5 месеца
Не се очакват ли? Само потрайте няколко месеца. И искренни съболезнования за набълбуканите с кредити.
35
0
 
6
 
! Отговори
Гогич преди 5 месеца
До Гошо 36 Много си прав, Гоше :) Докато сивата икономика (хора с неотчетени хиляди левове тъй като работят без договори, щото и тия дето плащат не искат договори) и прането на пари и липсата на контрол процъвтява, ще сме оазиса на света и Европата....Нашта бикономика е най-яката икономика, щом трусове не я ловят......ОООникална държава, оооникална икономика.....Прочети още на: https://dnes.bg/eu/2024/01/11/ne-se-ochakvat-kataklizmi-na-jilishtniia-pazar-u-nas-vypreki-trusovete-v-es.595003
34
1
 
26
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
В момента при себестойност (със земята) от 800-900 евро на кв.м, средната продажна цена в София е около 1900 евро на кв.м (според Имот.бг). Това е надценка от 110-140%. Това се оказа по доходоносен бизнес и от белото. Купувай народе, че инвеститорите имат нужда от нова С класа...
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кореняците Софиянци да вземат да си оправят покривите и фасадите бива ли такава разруха на снимката.
32
2
 
36
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
България е един оазис на на благоденствието явно. Навсякъде в Европа цените падат, само тук продължават да растат. Над всякъде лихвите растат, а у нас - рекордно ниски. А народа пр0ст, пр0ст и продължава да пълни гушите на строители спекуланти, които в момента правят по 100-150% печалби при тези надути цени...
31
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма трусове в България. Имотите в България съвсем плавно удвояват цената си на всеки 8-10 години.
30
10
 
6
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
Жилище се купува само на кредит. Особено във времена като тези, лихвата е 1.9%, а инфлацията 21%.
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Четох, че в България 50% от жилищата се купуват изцяло кеш.