Стефан Сежурне ще е новият външен министър на Франция

Политически обрат с назначаването на Рашида Дати за културен министър
12 яну 2024 08:45, Елка Василева
53
Стефан Сежурне ще е новият външен министър на Франция
Снимка: архив, БГНЕС

Стефан Сежурне, лидер на центристката политическа група "Обнови Европа" в Европейския парламент, ще бъде новият външен министър на Франция, съобщи канцеларията на президента Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

Още по темата
В изявлението се посочва, че министрите на финансите и на вътрешните работи - Брюно Льо Мер и Жералд Дарманен, запазват постовете си.

Себастиан Льокорню остава министър на въоръжените сили. Ерик Дюпон-Морети ще продължи да оглавява министерството на правосъдието и в новия кабинет, отбелязва Франс прес.

Най-голямата изненада в промените в кабинета обаче предизвика името на новия културен министър – консерваторката Рашида Дати, която е близък съюзник на бившия президент Никола Саркози. Назначаването ѝ ще отслаби в по-голяма степен консервативните опоненти на Макрон, а също така дава сигнал за желанието му да внесе допълнителен политически опит в кабинета си, коментира Ройтерс.

Дати е бивш министър на правосъдието със силен глас на политическата сцена и името ѝ е много разпознаваемо във Франция.

"Това е голям политически обрат, никой не е очаквал подобно нещо", каза пред телевизия Бе Еф Ем Розлин Башло, бивш културен министър от кабинета на Саркози. "Тя е изключително борбена, популярна е и се харесва на обикновените хора", допълни Башло.  

С привличането на голямо име от редиците на консерваторите Макрон се отклонява от предишната тенденция да назначава в кабинета си технократи. Освен това решението му показва, че вече се стяга за политическа битка на изборите за Европейски парламент през юни.

Петдесет и осем годишната Дати произхожда от скромно семейство, като родителите ѝ са от Северна Африка. Досега тя оглавяваше консервативната опозиция в парижкото кметство, което означава, че Макрон елиминира още един потенциален съперник в битката за кметския пост в столицата, който сега е в ръцете на социалистите.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
ми като нищо преди 3 месеца
До Shark С тези ококорени влажни очи!:)))))
42
0
 
3
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
И той ли е мека китка. На такъв прилича
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Се журне житан?
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И той ли е ляв?
39
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоз поне изглежда да си дърши работата с главата си (за разлика от новийот Премиер)
38
1
 
8
 
! Отговори
Ил дьо Франс преди 3 месеца
С това темпо на црнизация,до 5 години целия град ще е црн и опасен.И ще се спасяваме в прованса.Щом на Сен Дени има грабежи и бой през ден и белите си разпордават апартаментите.....какво е 135 000 евро? Че в София е по-скъпо ама не върви да живееш сред камерунци,ганайци,доминиканци....и тук там бел пенсионер за цвят
37
1
 
9
 
! Отговори
бай Наш преди 3 месеца
Франция все повече се самоутвърждава като не-европейска държава, а с това педи и като пропадаща...не случайно кака Льо Пен идва с голяма скорост...
36
0
 
11
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Ти да видиш - назначава жена си/или мъжа си, де да знам, обърках се вече../ в правителството...Егати! Това сега да му викаме ли шуробаджанащина или понеже са амбреажи за тях не вАжи?!Прочети още на: https://dnes.bg/eu/2024/01/12/na-taina-sreshta-obsyjdali-progonvaneto-na-milioni-ot-germaniia.595053
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А астралният близнак на тези двамата, наш Борисчо, дори до общинска служба не успява да се добере. Което е обнадеждаващо за България. Засега.
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато се чудите защо Русия побеждава в Украйна си пускайте подобни новини и четете коментарите.Затова руснаци, че и другите, вече нямат елементарно уважение към днешния западен ред.Има ли изобщо такъв?
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 38Можем уверено да се сетим , че скоро цялото правителство на Франция ще е с произход от Африка///Франция го заслужава.Франция е единствената колониална държава която решава колония да направи провинция на държавата си. Това е Алжир от 1848до независимоста на през1960г.След това 1млн.етнически французи се изселват, а друг 1 милион араби помошници на френският режим са изгонени и приютени от Франция.За това във Франция има милиони алжирци, наследници на колаборационистите.
32
0
 
19
 
! Отговори
сашо преди 3 месеца
Министър на Външните работи бил "съпругата"на новия Миннистър председател
31
2
 
10
 
! Отговори
Политолог преди 3 месеца
Можем уверено да се сетим , че скоро цялото правителство на Франция ще е с произход от Африка. Дааааа, следващият френски президент абсолютно сигурно ще е с тъмно-синя кожа!
30
0
 
12
 
! Отговори
Марсилезчо преди 3 месеца
Тоя екземпляр ли е горил знамето на Франция и е крещял : Франция е наша!" ?
29
0
 
15
 
! Отговори
quo vadis, domine? преди 3 месеца
Мисля си, дали младото поколение европейци осъзнава в какъв филм го вкарват глобохомотата, или са напълно зомбирани, а и нямат база за съпоставка с времената, в които на същества като това на снимката се гледаше със смесица от съжаление и неприязън? Дали знаят, че това е тежко психическо увреждане, характеропатия несъвместима с ръководни политически функции? Разбират ли какво бъдеще им създават тези болни хора?
28
0
 
12
 
! Отговори
Ил дьо Франс преди 3 месеца
Падението е пълно...сега очаквам южната част на Париж да се спихне от црняци и купона ще е пълен
27
1
 
19
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 месеца
Рошави, небръснати, секксуално неориентирани всеки със някакъв физически или психически негъг ........ Новите политици на Европа . НаправУ така " ша на поведат" към светлото бъдеще че сват ще ни се извие . п.с. А нашите политици дори са и раболепно наведени . Някои на Изток... Някои на Запад .... Готови да служат.
26
0
 
15
 
! Отговори
in your face преди 3 месеца
Откакто Тел Авив стана световна столица на прайдовете, все такива инсталират в 109-те държави, от които са гонени през вековете. Случайност? хаха... Между другото, Атал и бившият му съпружко са сафардски евреи, както и Макрон.
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ха,ха, ха, ха, ха, Гейска Република Франция.
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно време Силвио Берлускони го изкараха най-големият развратник сред политиците на Европа. А, за френската гей-дружинка начело с Макрон какво трябва да кажем, а?Дон кавалере Силвио не е назначил и една любовница на държавна длъжност, направо е светец в сравнение с тия.