30% от храната се разхищава, AI ще продава тази с изтичащ срок

Инфлацията повишава търсенето на по-евтини стоки с кратък срок
23 яну 2024 19:15, Анисия Иванова
29
30% от храната се разхищава, AI ще продава тази с изтичащ срок
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Супермаркетите пропускат приходи като продават храна, чиито срок на годност скоро ще изтече, защото техните служители губят часове като претърсват продукти с кратък срок и ги намаляват ръчно.

Осемгодишна датска компания, която се е занимавала с разхищение на храна в ресторантите сега се насочва към стоки с изтичащ срок на годност от магазините за хранителни стоки. От този месец TGTG продава решение, работещо с изкуствен интелект, което помага на супермаркетите да се справят със сроковете на годност, които са основен проблем при разхищението на храни на дребно.

"Всеки ден в магазините за хранителни стоки служителите обикалят и преглеждат всички различни продукти, за да проверят дали на нещо не му изтича срокът на годност изцяло на ръка", заяви главният изпълнителен директор на TGTG Мете Лике в интервю за Bloomberg Green. Лике казва, че този процес отнема много време и води до грешки. Често продуктите с изтекъл срок на годност се забелязват твърде късно, а отстъпките не успяват да привлекат клиентите.

Целта е да стане ясно кога храната може да бъде дарена или продадена с голяма отстъпка чрез едноименното приложение на Too Good To Go.

Инфлацията повишава търсенето на по-евтини стоки с кратък срок на годност, казва Йорген Дейгаард Йенсен, професор в Университета в Копенхаген, който изследва икономиката на хранителните отпадъци. Супермаркетите също все повече се фокусират върху използването на отстъпки и промоции на продукти с изтичащ срок на годност, за да ограничат разхищението на храна и да повишат печалбата си.

Независимо къде се изхвърлят, хранителните отпадъци имат последици за околната среда. По оценки на ООН около 30% от храната, произведена за консумация, се разхищава в световен мащаб, което е причина за 8% до 10% от емисиите на парникови газове.

Много хора бъркат етикетите за срок на годност, които посочват кога дадена храна вече не е безопасна за консумация, с етикетите за срок на годност, които показват оптимално качество.

Целият материал - на сайта повече по темата в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 18 - Дания, относно храните, просто е друг свят. Там имаш на повечето храни два етиката - Едният е, че е по ЕС стандартите. За съжаление, ЕС стандартите, когато са ги прокарали, датчаните са си имали техни, местни датси, които са били много по-високи, затова имат и още едно етикетче, че покрива И датските стандарти. Проблемът е, че изискваш общество, в които хората ти подвикват, да се върнеш, когато пресичаш на червено.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 24 - Не и от голяма верига или хора, на които не разчитам. Инае, като см бил по рибни пазари в чужбина, когато работих като готвач, още 4 сутринта се започваше с продажбите и до 9-10, каквото остане, започваха да го дават с амаление, а до края на деня, можеше да намериш и работи на половин цена. Не, че бяха "застояли", просто хубавото се изкупуваше рано-рано, а на другия ден, каквото не се изхвърляше, отиваше, да правят кюфтета и храна за котки ...
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
30% от храната се разхищавала! ЕХЕЕЕЕ! Ни трябваше да имам купчини с храна до всеки голям град, тогава ... СПРЕТЕ СЕ! Това е средство за контрол. И стигга с това И.И., че се изтърка.
22
2
 
0
 
! Отговори
Хе Хе преди 3 месеца
Е ние в ПарламентО нали си имаме Ви Ай Ай. Па хамериканците си имат Ай Ай. Общо взето АйАй е много умен продукт с кой богатите казват на бедните да го дууууууухаааааат.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Веселинъ, морски и рибни продукти абсолютно никога не бих си купил с изтекъл или близко ди изтеклия срок, може по-късно да ми благодариш и не ходи до този тип магазини, те манипулират хората като теб с подобни схеми.
20
3
 
2
 
! Отговори
кифърлъ преди 3 месеца
извинети ко е туй AI ?
19
2
 
9
 
! Отговори
много е лесно преди 3 месеца
да правят като при нас , преопаковат ги с нова дата на годност .
18
0
 
9
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Конкретно във Франция става следното в Лидъл. Всяка сутрин, се изкарват пред касите от големите картони пълни със зеленчуци,плодове,хляб.. Всяка голяма картонена кутия струва едно евро. Също сутрин ,а понякога и следобед в хладилно отделение се излагам за продан меса,риби,скариди ,миди.салами,наденици с преоценка от тридесет процента . Така продукти с изтичащ срок не се изхвърлят. Наскоро си купих скариди 800гр. и килограм миди.Платих около пет евро.
17
3
 
3
 
! Отговори
Че до сега преди 3 месеца
Без AI ,не беше ли същото,дори сменят датите?
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А у нас ги преетикират и вие си мислите че консумирате храна в срока на годност.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам как е в Дания щ, но в България на някои стоки им изтича годността 3-5 дни преди датата за годност на етикета. Т.е. като ги купиш и вече не е годно. Като пилетата например, вече са *** 3-4 дни преди да им е изтекъл срока. И други стоки - знаете кои се преетикират редовно...Така че тази датска програма, няма да върши работа в България. Тук се преетикира до последно, и тогава пак се слага етикет и разчитат да не се върнеш със стоката. Или пък на витрина сготвено купуваш стоки с изтек
14
2
 
6
 
! Отговори
ИИ реши преди 3 месеца
че щом той не трябва да яде, значи и хората - не трябва да ядат!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
AI е много нагъл. Я да слушка, много се бърка във всичко.
12
3
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 3 месеца
това не е верно и веднага ще ти дам примери - Бо Тик Вун Кики ПараПетков и т.н. за да имаш пари - трябва или да си мафиот или да си измамник и мошеник!
11
1
 
3
 
! Отговори
Клошар преди 3 месеца
До Анонимен 1 Който има акъл има и пари
10
2
 
3
 
! Отговори
aa преди 3 месеца
ще ви продава ай ти , ще ви продава тъпите глави
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще сложат етикети с антени да се откриват и четат бързо с телефона.
8
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изхвърлянето на храната е част от спекулата, на моменти предпочетоха да изхвърлят половината от кашкавала за 50 кинта но не го намалиха, когато държавата започне да налага милиони глоби за изхвърляне всичко ще си дойде на мястото без никакъв ИИ.
7
11
 
8
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Хора, планът е в действие. Подменят ни историята и не искат да сме българи, а украинци. Вижте какво открих в нета: високи сини планини, реки и златни равнини. Синьо и жълто (златни) - украинското знаме. И го е писал някакъв Вазов - т.е. АЗОВ. Събудете си хора. Манипулират ви.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е нужен никакъв ИИ, има си фирми които пренапечатват етикетите и толкова, освен това храните вече не са с 2-3 дневен срок, в повечето случаи говорим за месеци което ги прави опасни дори и да са пресни!