30% от храната се разхищава, AI ще продава тази с изтичащ срок

Инфлацията повишава търсенето на по-евтини стоки с кратък срок
23 яну 2024 19:15, Анисия Иванова
29
30% от храната се разхищава, AI ще продава тази с изтичащ срок
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Супермаркетите пропускат приходи като продават храна, чиито срок на годност скоро ще изтече, защото техните служители губят часове като претърсват продукти с кратък срок и ги намаляват ръчно.

Осемгодишна датска компания, която се е занимавала с разхищение на храна в ресторантите сега се насочва към стоки с изтичащ срок на годност от магазините за хранителни стоки. От този месец TGTG продава решение, работещо с изкуствен интелект, което помага на супермаркетите да се справят със сроковете на годност, които са основен проблем при разхищението на храни на дребно.

"Всеки ден в магазините за хранителни стоки служителите обикалят и преглеждат всички различни продукти, за да проверят дали на нещо не му изтича срокът на годност изцяло на ръка", заяви главният изпълнителен директор на TGTG Мете Лике в интервю за Bloomberg Green. Лике казва, че този процес отнема много време и води до грешки. Често продуктите с изтекъл срок на годност се забелязват твърде късно, а отстъпките не успяват да привлекат клиентите.

Целта е да стане ясно кога храната може да бъде дарена или продадена с голяма отстъпка чрез едноименното приложение на Too Good To Go.

Инфлацията повишава търсенето на по-евтини стоки с кратък срок на годност, казва Йорген Дейгаард Йенсен, професор в Университета в Копенхаген, който изследва икономиката на хранителните отпадъци. Супермаркетите също все повече се фокусират върху използването на отстъпки и промоции на продукти с изтичащ срок на годност, за да ограничат разхищението на храна и да повишат печалбата си.

Независимо къде се изхвърлят, хранителните отпадъци имат последици за околната среда. По оценки на ООН около 30% от храната, произведена за консумация, се разхищава в световен мащаб, което е причина за 8% до 10% от емисиите на парникови газове.

Много хора бъркат етикетите за срок на годност, които посочват кога дадена храна вече не е безопасна за консумация, с етикетите за срок на годност, които показват оптимално качество.

Целият материал - на сайта повече по темата в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми то по магазините 99% от храните са си чисто жива пластмаса и в тия храни няма и една останала след преработката с химически вещества молекула пълна със слънчева светлина! Мляко, сиренце и бели яйца си купувам от една баба на село. В гората събирам борови иглички, хвощ, билки, гъби и коприва. От магазина си купувам хляб от еднозърнест лимец и с житни кълнове. Сам си правя овесено мляко! В блендер си правя сок от Кисело мляко и Магданоз! Пия Ракия с зелени орехови шлюпки.
4
7
 
9
 
! Отговори
Анкета преди 3 месеца
има ли още хора сред Вас, дето след Инфлацията и Цените на ПП, могат да си позволяват повече от 1 ядене на денонощиe?!
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стига с тоя ИИ, да си седи в нета, където му е мястото и да си трае. Хората си знаят работата, чак в храните го набъркаха, не стана ли малко множко.
2
2
 
22
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 3 месеца
ако Цените не бяха Чиста Спекулация - нямаше да има Токсични Храни с Изтичащ срок, обаче нали показаха и в САЩ - как Найки Режат Застоялите модели Маратонки, за да може да прадават новите на Колосални Цени!
1
4
 
22
 
! Отговори
един преди 3 месеца
Да взимат пример от нашите супери - киснене в 'освежаващи' разтвори, преопаковане и преетикетиране. Нищо не се изхвърля