Българското земеделие е болно

Производители: Европейската политика е на сламени крачета
Обновена: 2 фев 2024 13:45 | 2 фев 2024 13:45, Анисия Иванова
23
Българското земеделие е болно
Снимка: Bulgaria ON AIR

Драстичен срив при цените на земеделските продукти през третото тримесечие на 2023 г. Това показват данните на "Евростат". Протести на фермерите пламнаха като огнище и обхванаха Европейския съюз. На много места сме свидетели и на блокада на пътища с тежка техника.

"Надяваме се държавата да прояви здрав разум и да си влезе в своите функции, тъй като още през ноември ние ги предупредихме, че ще има сериозен проблем. С решение на Европейската комисия помощта за Украйна беше продължена до юни месец 2024 г. Това е вече трета година, в която има такава помощ", каза представителят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" Цветан Цеков в студиото на "България сутрин".

Атанас Атанасов от Федерация на развъдните организации в говедовъдството заяви, че ако е нужно, протестите могат да продължат и две седмици.

"Без тези пари няма как да бъдем задоволени. Исканията в Аграрната камара са свързани със законодателни промени", уточни Атанасов.

По думите на Калин Иванов от Националното сдружение на българските лозари предвидените средства за сектора са незначителни.

"Секторът е със страшно много разходи и много малко приходи. Тези суми няма да компенсират нищо. Нашите проблеми трябва да се решат с политики. Искаме създаване на борси. Борихме се за дигитализиране на лозарския регистър, сега остава да започне да функционира. Всяка година с по 10% намаляват винените лозя в България. Войната в Украйна ни удари пряко. Щетите са много големи. Има хиляди тонове необрана продукция по лозовите масиви", коментира Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Цеков българското земеделие е болно, а това, което се случи с войната в Украйна, е върха на пирамидата.

"Вижда се и че европейската политика е на сламени крачета, които вече се клатят. Ние сме солидарни с нашите украински колеги, но не сме съгласни с това българското земеделие да претърпява такива изключително сериозни щети. От Украйна в Европа влиза продукция, която е на много ниска себестойност. Това нарушава целия пазарен механизъм. Търпим индиректни и директни вреди. Вече не може да изнасяме нашата продукция, тъй като не можем да продаваме. В рамките на три години загубихме следно над 20% производствен потенциал за българските плодове и зеленчуци. Най-лошото е, че българските политици не могат да приемат на сериозно тези цифри, не виждат какво се случва по пазарите", добави Цеков.

По думите на Атанасов модулната ставка е необходима. По този начин се обединяват средни и малки производители.

"За украинската помощ искаме запазване на нивата от миналата година. Искаме половината от сумата да бъде раздадена като помощи на земеделските производители. Двата най-засегнати сектора за 2022 г. и 2023 г. са млякото и зърнопроизводството. Секторите плодове, зеленчуци и животновъдство са болните деца на нашето земеделие", коментира Атанасов.

"Тези свръхпечалби не ги видяхме. Доказахме, че цените на производител не са мръднали. В рамките на три години не сме повишили цените си, в същото време имаме - около 70-80% повишаване на разходите. Ако няма решения, ще се протестира, докато се намерят решения. Нашата политика е българското земеделие, запазването на българското производство. Искаме българското земеделие да бъде върнато, българската нация да се храни с български продукти, да бъде запазена нашата земя", подчерта Цеков.

Атанасов заяви, че протестиращите няма да се приберат, докато тези въпроси не се сложат на масата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Калин преди 2 месеца
Както вече коментираха колегите българското земеделие е мъртво особено зеленчукопроизводството на пазара няма български домати краставици по-точно казано всички зеленчуци и плодове вече няма ако не се стегнат фермерите зеленчукопроизводителите да излязат както германците французите и останалите европейски държави на улицата да запушат всички пътища по цялата страна да забранят внос на жито на плодове и зеленчуци
20
1
 
5
 
! Отговори
Агроном преди 2 месеца
Българското земеделие си е наред. Земята на България не се продава и се чудят какви простотии да съчиняват. Не са наред управляващите които изпълняват идиотските директиви на Брюксел за зелени политики, въглеродни отпечатъци и т.н. Като сложат Еко данък тогава ще стане страшно.
19
1
 
5
 
! Отговори
Нане Вуте преди 2 месеца
Българското земеделие не е болно!! То е мъртво!!!
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е що да е болно, не е болно, а е дребно, разпокъсано и разединено, а сега и зелено и не само земеделието, а цялото селско стопанство.:))
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото, 666-чке (бех, къф пич ... уоу /с) - когато ти налагат 1001 изисквания, ограничения и какв ли не, слагат ти квоти, ако не ти дават сусидии, знаеш ли, какв ще стане? Земеделието става нерентабилно. И за 2-3 години ще го унищожат. И те го знаят и се чудят, какво да правят.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Болно е, защото оставитхте мутрите да го скапят между 90-та и 95-а. После инфлацията. После ПАК МУТРИТЕ, да точат евро сапарт, мапарт и субсидии, а след това набримчихте такива регулации, че вече е УЖАС, да си земеделец.
15
3
 
5
 
! Отговори
666 преди 2 месеца
ДЪРЖАВАТА ЗАЩО ТРЯБВА ВСЯКА ГОДИНА ДА СУБСИДИРА ЗЪРНАРИТЕ ,,ЖИВОТНОВЪДИТЕ И ОВУЩАРИТЕ?????? НАЛИ ИМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ,,ПАЗАРНА ПОЛИТИКА И ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ПАЗАРА ..ЗНАЧИ ЗА ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СУБСИДИЙ НЯМА ,ИМА САМО ЗА ЗЪРНАРИТЕ ОВУЩАРИТЕ И ЖИВОТНОВЪДИТЕ ......За всеки декар овошки ЕС подарява всяка година по 300 лв. триста лева , а те си продават продукцията на безбожно скъпи цени. МЕЖДУ ДРУГОТО ЧЛЕНСКИЯТ ВНОС НА Е.С. СЕ ПЛАЩА ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ.............
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Войната в Украйна ни удари пряко. Щетите са много големи. Има хиляди тонове необрана продукция по лозовите масиви-----------------------------------------------------------------------------Защо, преди украинци или руснаци беряха това грозде, какъв ви е проблемът по-точно? Наистина войната създава много проблеми на всички, но един производител, търговец, бизнесмен винаги търси и намира алтернативни решения
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А бе тези фермери все зимата протестират :)
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди ковид всичко беше здраво и добре работещо, след ковид, газова криза и от там пълна криза, всичко се разболя/вместо да се върне на старото си място/, е как така един грип-ковид, разруши всичко добре работещо или....:))
11
0
 
9
 
! Отговори
D: преди 2 месеца
Не е болно земеделието !Болни са управляващите, страдат от КРАДЛИВОСТ И НАГЛОСТ !!!
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искам да ям българса храна и да ми е по джоба. И не ме интересува кой управлява.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лошото управление на държавата се вижда също от факта, че не ядем български зеленчуци и плодове. Абсурдно е да си купуваме кромид лук от Аржентина и спанак от Италия. И в плодородните земи на Тракийската низина да има фотоволтаици.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние земеделие нямаме. Имаме едни местни дерибеи дето отглеждат четири вида евтини култури.
7
0
 
11
 
! Отговори
Мира преди 2 месеца
Ха,ха,ха, само българското земеделие ли е болно?! В тази заразна ,токсична среда ,създадена от негодници алчни за власт ,слугите им и наивници които вярват на лъжите им всичко е болно
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При тия природни дадености, да се тровим с *** си е тъпотия.
5
5
 
4
 
! Отговори
дедо ви преди 2 месеца
не е болно а унищожено ! от кой ли , ами от бсп ( бкп ) !
4
5
 
9
 
! Отговори
Дон Кикот преди 2 месеца
Горките земеделци. Как ще изкарат за нова лимузина?
3
11
 
10
 
! Отговори
Шеф готвач преди 2 месеца
Българското земеделие си е добре щом изхранва България и още няколко държави. Въпросът е , че от Центъра на европа набиват едни безумни директиви , които утежняват производителя и вдигат излишно крайната цена .
2
6
 
18
 
! Отговори
от село преди 2 месеца
Мен не ме интересува дали хляба е направен от украинско жито или от жито от фирмите на Светослав Дичевски (представител на Октопода), мен ме интересува крайната цена. Ние пчеларите в Северна България всяка година търпим жестоки загуби поради това, че фирмите на Светослав и Светла Дичевски третират земеделските площи с всевъзможни препарати за растителна защита, по всяко време, а същите препарати за пагубни за нашите пчели. Не ми говорете, че житото при нас е таферно, моля Ви се!