ЕП прие: Паричните преводи в евро да пристигат за 10 секунди

Правилата са за граждани и фирми в целия ЕС
7 фев 2024 15:47, Елка Василева
28
ЕП прие: Паричните преводи в евро да пристигат за 10 секунди
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският парламент прие окончателни нови правила, чрез които ще се гарантира, че преведените средства пристигат незабавно в банковите сметки на граждани и фирми в целия ЕС.

Банките и другите доставчици на платежни услуги ще трябва да гарантират, че кредитните преводи са достъпни и обработени незабавно. Кредитните преводи ще се извършват незабавно, независимо от деня или часа - парите трябва да пристигнат в сметката на получателя в рамките на 10 секунди. Платецът следва също така да бъде информиран в рамките на 10 секунди дали прехвърлените средства са били предоставени на предвидения получател, уточнява пресслужбата на ЕП.

Новият регламент трябва да повиши и сигурността на трансферите, като доставчиците на платежни услуги, извършващи дейност в ЕС, следва веднага и без допълнителни такси да предоставят услуга за проверка на самоличността на получателя, както и да проверяват дали дали някой от техните клиенти подлежи на санкции или на други ограничителни мерки, свързани с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Държавите членки, чиято парична единица не е еврото, също ще трябва да прилагат правилата, когато сметките вече предлагат редовни операции в евро, макар и след по-дълъг преходен период.

Таксите, прилагани от доставчици на платежни услуги по отношение на операциите за незабавен кредитен превод в евро, не могат да бъдат по-високи от таксите, прилагани за операции по "немигновен" кредитен превод в евро, подчертава ЕП.

Новите правила влизат в сила 20 дни след публикуването им в Официален вестник на ЕС.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
ит банкер преди 2 месеца
половината системи не могат да го покрият това време.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добър повод да приемем еврото по бързо- БНБ- в БГ през 2022г са влезли над 2 милиарда евро от работещите в ЕС, Англия и САЩ- в средата на 2023г БНБ отчете че за 2023г се очакват над 3.5 милиарда в БГ от работещите в ЕС.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не се заблуждавайте, това е крачка към дигиталното евро-робство
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей народе не се издържа с тези гадове.Бързат да ни вкарат в дигиталният затвор .
11
2
 
1
 
! Отговори
Диджитал слейвъри преди 2 месеца
Уелкъм ту дъ хел...
10
1
 
3
 
! Отговори
Револют преди 2 месеца
Го прави за секунда
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това няма да предпацва от интернет кражби. Най-добре си е кеш.
8
3
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 месеца
То един праст мейл понякога има закъснение от 2 минути, та паричните преводи ще стават за секунди. И кому е нужно това напъване.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 13 - Защото ще и ат готова ситема, демек - всичко през тях да минава ...
6
1
 
11
 
! Отговори
То хубаво, ама преди 2 месеца
дали е технически постижимо? Ти само докато преминеш през оторизационния процес и са минали три пъти по толкова секунди. Не че 30 секунди е много, просто не ми е ясно какво толкова се вкопчили в тоя времеви отрязък от 10 секунди. Пък и не е като да правиш по 200 трансакции всеки ден. Повечето хора не правят толкова в рамките на година.
5
3
 
5
 
! Отговори
Пен преди 2 месеца
хахаха ЕП била приела... Абе *** , просто има по-нова система за бързи преводи. ЕП утре може да приеме слънцето да изгрее от запад ...
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно, в момента в ОББ валутните преводи работят като държавната администрация с работно време от 8 до 15:30.И сега какво ще правят?
3
7
 
7
 
! Отговори
Банкстер преди 2 месеца
Скоро ще има такса скорост на превода,три кинта в секунда.
2
12
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 2 месеца
Функционално неграмотни бачкери, слугуващи в ЕС за жълти стотинки, моля да не се изказват по непонятни теми. Гледай там новия световен ред, Кемтрейлс, натискай на пърцуца и обсъждайте с околните бачкери как ваксЕрите се прецакали.
1
19
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 месеца
Това е абсурдно правило и значи само едно - забрана на сегашните системи за превод на пари и замяната им с цифровото евро - а това е най-важният елемент на цифровият концлагер. Това преводите на пари да не са моментални е нещо много добро защото то запазва анонимността на участниците в сделката и пречи на намеса на държавата в финансовите преводи.