Макрон поздрави българските власти за куража от началото на войната в Украйна

Френският президент посрещна премиера Денков с воени почести
21 фев 2024 15:48, Елка Василева
168
Макрон поздрави българските власти за куража от началото на войната в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон поздрави българските власти за смелостта, която показват от началото на войната в Украйна и факта, че страната промени модела на отношенията си с Русия.

"Ние сме изключително единни по отношение на подкрепата за Украйна, изправена пред агресивната руска война, водена на нашия източен фронт и която тази седмица навлиза в третата си година.

По отношение на подкрепата за Украйна ние действаме заедно с европейските ни партньори и по този начин постигнахме одобрение на 50 милиарда евро. Оценявам куража на българските власти от началото на конфликта да променят в такава степен модела на отношенията си с Русия", заяви Макрон и допълни, че ЕС трябва да играе по-голяма роля в осигуряването на собствената си сигурност и отбранителните си способности.

Френският президент посрещна в Елисейския дворец българския премиер Николай Денков с военни почести.

Освен общата солидарност към Украйна и усилията за подобряване на европейската среда на сигурност Макрон открои като допирни точки между България и Франция сътрудничеството в областта на ядрената енергетика и засилването на европейската интеграция.

"Ядрената енергия е гаранция за енергийната ни сигурност и декарбонизацията", подчерта той.

Макрон поздрави българските власти и за усилията за още по-голяма европейски интеграция чрез присъединяване към Шенген и усилията за присъединавяне към еврозоната.

От своя страна българският министър-председател Николай Денков изтъкна, че девизът на страната ни "Съединението прави силата" днес изглежда по-важен от всякога. Той увери, че българското правителство и парламентарното мнозинство ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество, предаде БНТ.

"Затова България вече е изпълнила целта за 2% от БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави, укрепвайки способностите си и включвайки се в укрепването на югоизточния фланг на НАТО", каза Деков.

Той напомни, че страната ни се подготвя за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 г. и работи по преодоляването на ветото на Австрия за сухопътен Шенген. Приоритет остава и присъединяването на България към ОИСР.

"Дълбоки благодарности към Франция за подкрепата в нашите усилия в тези области. Изминавайки тези стъпки, България ще стане още по-силен партньор, който активно изпълнява задълженията си", посочи Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
13
 
1
 
! Отговори
Д. Шишарков преди 2 месеца
Друзя, чухте ли за военната част от южен сахалин която пристигна вчера на фронта? За добре дошли получиха салют от хаймарс. Героите на путинската матушка расиюшка се увеличиха от раз със 65. Предполгам матушките и жьонките на тези герои са много благодарни на путев, че ги отърва от тези алкашите, а ще получат и денги за тая работа и то такива каквито не са виждали през живота си. Ура!
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Резултат:Беднотията в Бг ще става все по-голяма !
70
1
 
11
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 2 месеца
френски премиер е некрофил, неговите министри мъже са женени - въобще тоя свят върви на зле, докато бавно и сигурно черните кожи превземат континента!
69
0
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Франция и германия искат ЕС да помага на Украйна, за да получат поръчки за оръжие. Про'с'таците като ВАС, дет на 2 Април гласувахте да им слугувате, да им плащат демек. Лошо няма.
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
71 как какво ????Ние все едно сме срещу Русия ,колко помогнахме на Украйна ???Ама големците ще избягат на островите да му мислим ние ако ни нападнат .ЗаслужаваТ го но ако може само в НС не нас обикновенните .
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Ядрената енергия е гаранция за енергийната ни сигурност и декарбонизацията", подчерта той. Намек, предложение-оферта, напомняне, че освен американски, има и френски АЕЦ, руските вече са ни ги забранили. Демек, да не ни забравите, когато му дойде времето.
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички визити , за какво са ?За да може да се искат , и да се вземат от Бг колкото може повече пари !!! ЗА ПАРИИИ !
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ъъ, кво? Ние кво общо имаме с тая война?
64
0
 
12
 
! Отговори
Хмм преди 2 месеца
Да си слугуваш на чужди държави, но без да носиш риск, не е голяма смелост. Друго си е, Плевньо, Паси, Митов и другите видни евро-атлантици да заведат целият гей парад на фронта в Авдеевка и да завоюват обратно тези свещени украински земи, както са направили кръстоносците с Йерусалим.
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ники иска да лети и да го посрещат като важен гост и да арчи народна пара за селфита. Един път се живее, колко е доволен. Браво, за тая работа обаче не е нужно да си шано академик, просто да си мълчиш и да викаш ДА докато преглъщаш
62
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Поздравленията са безплатни.
61
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Какво ревете срещу Макрон и Денков бе, про'с'таци неграмотни? Нали на 2 Април ВИЕ гласувахте да им слугувате?!
60
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Важното е , че са му разрешили 30 секунди за снимката и другото важно е , че попътува малко , нали това иска ?
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За кураж от запада няма да получиш поздравления, но за това че си си продал и налъмите за западните интереси. Веднга поздравления-едно потувапване по рамото на изпровозяк.
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един простичък въпрос . България , суверенна държава ли ? Затова ли са там да ги тупат по рамото и после лицемерно да затварят АЕЦ , или да ни мотат за Шенген .Веднаг излизане от сатанинската организация ЕС !
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Ядрената енергия е гаранция за енергийната ни сигурност и декарбонизацията", подчерта той. /Макрон, или който се има за Макрон/. Иначе казано, ЯМР за всички!
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимна преди 2 месеца
На мен ми прилича на мишока от филма "Рататуи" в Париж.
55
5
 
13
 
! Отговори
ПА ПИТАМ преди 2 месеца
СРЕЩА БГ И ФРАНЦИЯ НИ ДУМА ЗА БЪЛГАРИ НИ ЗА ФРАНЦУЗИ САМО ЗА УКРАЙНА СВЕТА Е ПОЛУДЯЛ ДА ВЪРВИ В АДА ТАМ МУ Е МЯСТОТО
54
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Срамно и гнусно е българия да бъде управлявана от подобни от реп ки. Френският президент е доволен, че са се намерили глу па ци да им вършат черната работа без пари.
53
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АЛООУ ДЕНКОВ И МАКРОН И НИ ДУМА ЗА БЪЛГАРИТЕ НИ ЬА ФРАНЦУЗИТЕ КО СТААА БЕ????