Макрон поздрави българските власти за куража от началото на войната в Украйна

Френският президент посрещна премиера Денков с воени почести
21 фев 2024 15:48, Елка Василева
168
Макрон поздрави българските власти за куража от началото на войната в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон поздрави българските власти за смелостта, която показват от началото на войната в Украйна и факта, че страната промени модела на отношенията си с Русия.

"Ние сме изключително единни по отношение на подкрепата за Украйна, изправена пред агресивната руска война, водена на нашия източен фронт и която тази седмица навлиза в третата си година.

По отношение на подкрепата за Украйна ние действаме заедно с европейските ни партньори и по този начин постигнахме одобрение на 50 милиарда евро. Оценявам куража на българските власти от началото на конфликта да променят в такава степен модела на отношенията си с Русия", заяви Макрон и допълни, че ЕС трябва да играе по-голяма роля в осигуряването на собствената си сигурност и отбранителните си способности.

Френският президент посрещна в Елисейския дворец българския премиер Николай Денков с военни почести.

Освен общата солидарност към Украйна и усилията за подобряване на европейската среда на сигурност Макрон открои като допирни точки между България и Франция сътрудничеството в областта на ядрената енергетика и засилването на европейската интеграция.

"Ядрената енергия е гаранция за енергийната ни сигурност и декарбонизацията", подчерта той.

Макрон поздрави българските власти и за усилията за още по-голяма европейски интеграция чрез присъединяване към Шенген и усилията за присъединавяне към еврозоната.

От своя страна българският министър-председател Николай Денков изтъкна, че девизът на страната ни "Съединението прави силата" днес изглежда по-важен от всякога. Той увери, че българското правителство и парламентарното мнозинство ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество, предаде БНТ.

"Затова България вече е изпълнила целта за 2% от БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави, укрепвайки способностите си и включвайки се в укрепването на югоизточния фланг на НАТО", каза Деков.

Той напомни, че страната ни се подготвя за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 г. и работи по преодоляването на ветото на Австрия за сухопътен Шенген. Приоритет остава и присъединяването на България към ОИСР.

"Дълбоки благодарности към Франция за подкрепата в нашите усилия в тези области. Изминавайки тези стъпки, България ще стане още по-силен партньор, който активно изпълнява задълженията си", посочи Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да попитам Франция не е ли държава от северна Африка,че не съм добре с географията
11
5
 
15
 
! Отговори
Е то страшен преди 2 месеца
кураж се иска да се оаkаш както нашите тука! :D Бягаха от Лавров, забранихме на самолета да мине над България, кандисаха за въздушно-капков Шенген, страшни санкции ще наложим сега за Навални. Въобще, толкова големи куражлии не бях виждал цял живот.
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия нашите туристи няма милост тъкмо ги видиш в САЩ и на другия ден във Франция.
9
6
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Хахахаааа, той днес Шиши каза: няма да подкрепяме вече 160 гласа в парламента. :)))))))))))))))))))))))) Пък Ники плужекът искал да пътува, казва Кирю?!? :))))))))))))))
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Развейте европейските знамена с кръглата месечина по средата! Слава Месечина! Хайл Гьобелс Денков! Хайл Макарони! Хайл Малони! Хайл Балони! Слава Тортелини!
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Френският президент посрещна премиера Денков с военни почести" Муахаххахххаха...ами нормално! То от един сбъркан мозък като геронтофила Макрон какво да очакваш. Муахахааххахха....с военни почести??? Муахахахахахххаа...
6
3
 
7
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
Глупости
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Начи на поздравява, че си разваляме отношенията с държави в наша вреда ?
4
5
 
17
 
! Отговори
ъ преди 2 месеца
Ама той нашият Молец бил по-дребен даже от Макарон бе! Аз се чудех защо Денков е толкова страхлив, ама то с тези физически данни, какъв друг да бъде. Молец.
3
10
 
8
 
! Отговори
един преди 2 месеца
Да не са пуснали олио или тоалетна хартия на промоция в Париж? Вчера марийчето, днес сапунчо. явно има някаква далавера
2
8
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
....Ники иска да пътува... :))))))))))))))))))))))) Айде не остана!!!! На 6-те ще сдава поста уж плужекът.
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мерси бабоебаа, ние ви поздравяваме, че не останахте бели хора във франция.