Душата на Европа е застрашена: ЕС е изправен на кръстопът

Мелони, Льо Пен и Орбан искат да подкопаят съюза отвътре
6 мар 2024 07:00, Нели Христова
118
Душата на Европа е застрашена: ЕС е изправен на кръстопът
Снимка: БГНЕС

В цяла Европа се чува гърмежът на сигналните пистолети, докато кампанията за най-значимите избори за Европейски парламент от 1979 г. насам е в разгара си. През уикенда в Марсилия Марин льо Пен и председателят на нейната партия " Rassemblement" Жордан Бардела обещаха да отменят зелената сделка на Европейския съюз и да върнат множество правомощия на Брюксел - включително правото да налага драконовски закони срещу мигрантите. Настоящите социологически проучвания сочат, че тази програма ще събере рекордните 30 % от гласовете за Rassemblement и ще нанесе унизително поражение на президента Еманюел Макрон.

На други места общите резултати изглеждат също толкова мрачни от гледна точка на прогресивните партии. Според един от анализите евроскептичната националистическа десница вероятно ще заеме първите места в социологическите проучвания в девет държави от ЕС - включително в държавите основателки: Италия, Белгия и Нидерландия, както и във Франция - и ще бъде на второ или трето място в още девет, включително в Германия. В Рим, където левоцентристите в Европа се събраха, за да стартират собствената си кампания в събота, испанският президент Педро Санчес предупреди, че "душата на Европа е застрашена".

Би било грешка да се смята, че подобни изказвания са предизборна хипербола или че тези избори са просто странично явление в сравнение с националните проучвания. Г-н Санчес е прав по две причини. Първо, звездните резултати на партии като Rassemblement и Alternative für Deutschland в Германия биха имали драматичен отзвук в страната и биха определили политическия дневен ред в сърцето на ЕС. Втората причина е, че макар някога парламентът в Страсбург да е бил просто прочута говорилня, сега той има реална власт като противовес на Европейската комисия.

Традиционно тази сила е монополизирана от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и лявоцентристката Партия на европейските социалисти (ПЕС). Но присъствието на радикално дясно с подобна тежест - ако се приеме, че често разединените ѝ съставни части могат да се обединят - би могло да повлече ЕНП надясно и да застраши ключови екологични цели, права на мигрантите и бъдещи планове за разширяване. Председателят на Комисията и водещ кандидат на ЕНП Урсула фон дер Лайен, която се надява да бъде преизбрана за нов мандат от бъдещия парламент, вече е разтревожена. В отговор на протестите на фермерите и на тревогите, свързани с разходите за живот, г-жа фон дер Лайен наскоро се отказа от важни ангажименти по споразумението за опазване на околната среда. По отношение на имиграцията тя все повече се присъединява към твърдата позиция на италианския министър-председател Джорджия Мелони.

Тъй като консерваторите се стремят да се приспособят към програмите на по-крайните си съперници, прогресивните партии трябва да се застъпят за един по-толерантен и глобално отговорен ЕС. Но защитата на статуквото едва ли ще бъде достатъчна. Вместо това левоцентристите в Европа трябва енергично да настояват за инвестиции и подкрепа, съответстващи на мащаба на предизвикателствата, пред които сме изправени - ако е необходимо, чрез общи заемни инструменти на ЕС. В Брюксел е необходима нова икономическа ортодоксия, която да се справи с несигурността, породила мрачни политически настроения. За да не се разпадне "зелената" сделка например, ще трябва да се намерят пари, за да се уверят избирателите, че ще бъдат подкрепени по време на прехода.

Целта на г-жа Мелони, г-жа Льо Пен, Виктор Орбан и все повече десни политици е да използват успеха на изборите през юни като платформа, от която да подкопаят Съюза отвътре. Във време на остра геополитическа несигурност, с евентуално президентство на Тръмп на хоризонта, това би било пагубно и дълбоко дестабилизиращо развитие на събитията. Европа се намира на кръстопът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
10
 
! Отговори
Страшно преди 1 месец
ЕС е такава клоака , че по добре да се разпадне веднага и да се направи нещо ново , но нормално .
88
0
 
8
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Изброените "подкопвачи" нали имат право на съществуване, фенове, участие в избори и прочее. Европа отдавна е без душа, погубиха я тези, които сега най-гръмко крещят срещу инакомислещите. Няма европейска душа с право на всяка членка да решава за себе си и да си остане например христианска, без чужди влияния.
87
0
 
8
 
! Отговори
Нане Вуте преди 1 месец
Европа имала душа? Е.б.а.т.и вица! Ако не са окупационните краварски войски ,европата отдавна да са се хванали за гушите!! Както е от векове!!
86
1
 
2
 
! Отговори
да живее преди 1 месец
ВЪЗРАЖДАНЕ ,тя ще спаси европа
85
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
До Добри хора Не мисля, че ядрената война е изобщо някакво решение. Защото хората, които евентуално биха се спасили ще загинат на по-късен етап от радиация, липса на храна и чиста вода. И това го знаят ядрените държави. Ако беше решение , досега да са го използвали. Планетата има ресурси, но трябва да се промени подходът към тях, войната не е решение.Трябва да се сложи спирачка и на технологиите, защото ще станат опасни.Това като с алкохола, до определен момент ти е хубаво, като прекалиш драифаш
84
0
 
1
 
! Отговори
Добри хора -- преди 1 месец
-- Баницата е една ! Кога за това ще се говори открито ? Населението след още 30 г ще едвойно и идващите еко промени са катализатор за воини . Няма братски и по равно ще живее който успее да си запази територията а милиарди ще търсят по-добро място и няма да се колебаят какво трябва да сторят ,допускам че ядрената война е едно от решенията за спасяване на една част хора и избягване на хаус и избиване на общо основание което е може би по-лош вариант от атома . вдигнат ли се още 3 градуса Африканц
83
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без ресурсите на Русия Европа е обречена да влачи жалко съществуване. И у лево, и у десно и посредата. След загубата на НАТО в Украйна ЕС се разпада.
82
1
 
17
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Европа сама си го направи това хората да започнат да подкрепят крайно десни партии, т.нар. националисти. Особено откак започна войната в Украйна. И ЕНП, и ПЕС се ръководят от пълни некаDърници, които поставят чужди за Европа интереси на първо място, не ги интересува как живеят хората, само им дай зелени сделки, ограничения забрани и в същото време пълна либерастия за бежанците. Това няма да остане ненаказано. Време е моделът на ЕС да бъде променен и засега алтернативата са крайно десните партии!
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Победата на Русия в Украйна ще доведе до големи финансови загуби за Европа, а от икономическа гледна точка ситуацията ще стане катастрофална, каза френският външен министър. Според Стефан Сежурне в икономическата сфера тогава Русия ще може да поеме контрол над 30% от световния пазар на пшеница. Западът трябва да постигне поражението на Русия, без да започва конфликт с нея - "не може да се говори за водене на война в Украйна", каза министърът пред Le Monde.
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европейския капиталистически модел на развитие рухна още 80те години. Европа оцеля само благодарение на разпада на СССР и разграбването на Русия. Европа вече няма друг избор, освен война с Русия за ресурси защото Европа е бедна като мишка, няма нищо, без ресурси не може да съществува. За разлика от САЩ които са самодостатъчни и винаги могат да бъдат богата и силна държава, дори и да не са световен хегемон.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европейците тепърва започват да осъзнават какво ги очаква след поражението на украинския режим в авантюрата, в която го тласна Западът. Френският външен министър Стефан Сежурне вече изчисли, че след разпадането на Украйна десет милиона бежанци ще се изсипят в Европа. Вярно, той не обясни какво точно го плаши в тази цифра, предвид факта, че милиони украински бежанци в момента се намират в европейските страни, съвсем легално, по покана на самите европейци. Да не би Европа сега не е доволна от украинците?
78
7
 
9
 
! Отговори
вой на BG мужици преди 1 месец
Колко много животинска тор са изтропали копейките.И то само за една сутрин.
77
0
 
2
 
! Отговори
,,зеленото е измама, преди 1 месец
Няма как да спасиш повишаването на температурата когато цяла Азия и Африка са на ,,*** и дръва,, Там хората се спасяват и за други ден мне мислят защото там глада е факт огромната смъртност също --там ако приложат зеленото бедните им държави юе станат още по бедни ,а то няма на къде . Значи очакват се страшни миграционни вълни от Африка към Европа защото въф Африка просто температурата ще убива бъдещето след 2050 ще е несигурно ,просто идва голям катаклизъм който може би влачи и войни .
76
0
 
7
 
! Отговори
Мдааа... преди 1 месец
Зелените фашисти ще получат заслуженото си. Европа е в ръцете на зелени либерал-травеститоПедали и трябва да бъде спасена от тях по един или друг начин. Трябва да съ върне върховенството на националните държави, а такива като КурвенЛайен да отидат на бесилото.
75
2
 
0
 
! Отговори
За ,,ЕКОТО,, преди 1 месец
Защо е екото ? Екото играе ролята на Страшно мито което китайци и прочие не могат да прескочат и да ни наводнят примерно със техни стоки ама 5-пъти по-ефтини ,примерно автомобили които замърсяват малко повече ама са 5-пъти по ефтини или индииците и т.н.т. ! Всеки знае че ,,кел файда ти не правиш вредни емисии ама цяла Азия и Африка пушат и заради нас та и 10-пъти повече та файда от ,,зеленото,, няма когато един пази а десет замърсяват НО поне Европа си вдига стандарта и се пази от унищожение ..
74
0
 
4
 
! Отговори
Душата има ли армия преди 1 месец
Няма ! Значи е много лесно -- унищожават ти тялото и душата умира ! Сега кой ни хване той ни клати , вместо пари за ЗЕЛЕНО първо войска и оръжие и после зелено ! Относно мигрантите еми стига толкова държавите почерняха и като се юрнат всички ,хайде моля ви се да не сме толкова добри !
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демократичните избори застрашавали "душата" на европа, която е, явно, единствено и само либерална, и всяка друга позиция е заплаха за нея... тц тц тц, много страшно ставало. Само дето никога няма да признаят, че имено заради собствените им политики сега хората гласуват различно. Не, това би означавало да поемат отговорност за галопиращата инфлация, вноса на милиони не-интегрируеми хора и разпадащите се индустрии на европа. Та, гласувайте народе, може да са далече но са от значение и тези избори.
72
8
 
12
 
! Отговори
алтернативата преди 1 месец
Русия, Беларус, Иран и Северна Корея ... все топ държави с висок стандарт и високи заплати, към които хората от цял свят се блъскат да емигрират. Там можеш да кажеш каквото си искаш без да се страхуваш, че можеш да загубиш живота си. Вероятно за това, повечето от хората тук особено копейкаджиите и тези със жигосаните петолъчки по челата във форума се кефят.
71
0
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
Ами, изберете отново Урсула, и ЕС ще стане само романтичен спомен!
70
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Душата на Европа Щатите отдавна я измъкнаха. То акъл няма, вие душа искате!