Донахю увери: Въвеждането на еврото ще отвори огромни възможности пред българската икономика

Лидерът на Еврогрупата препоръча благоразумна фискална политика
265
Донахю увери: Въвеждането на еврото ще отвори огромни възможности пред българската икономика
Снимка: БНР

България може да бъде част от еврозоната догодина – увереност в успешното присъединяване на страната ни към единната европейска валута изрази лидерът на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София на 15 март. В специално интервю за "Неделя 150" по Българското национално радио Донахю изрази надежда България да продължи да води благоразумна фискална политика.

Реалистично ли е да приемем еврото на 1 януари 2025-та? Ако слушаме посланията от последните дни, по-скоро погледът е отправен към по-късен етап догодина. Кога, ако не 1 януари?

"Всичко това зависи от промените в икономиката, които България направи и които, вярвам, са в интерес на страната. Основното предизвикателство остава инфлацията. Вярвам, че България със сигурност ще се присъедини скоро. Наистина съм убеден в това, но инфлацията трябва да бъде овладяна. Публичните финанси трябва да бъдат запазени в добро състояние. Необходима е сигурност". 

Може и трябва ли България да разчита на гъвкавост при оценките, за да получи зелена светлина за еврозоната?

"Има възможност правителството да поиска последваща оценка на икономическото представяне след регулярния доклад за готовността за присъединяване, който се очаква преди лятото. Тази възможност съществува. Изпълнението на критериите за присъединяване се оценява много прецизно и честно. Досега участвах в много оживена дискусия по темата. Мисля, че много важно за българската икономика да докаже, че категорично е изпълнила критериите от Маастрихт, необходими за въвеждането на еврото. Отново подчертавам, че възможността за последваща оценка съществува, ако правителството реши да я използва.

Имам две препоръки. Първата е да продължите да пазите държавния дълг нисък и да не поемате големи нови задължения. Втората – да направите всичко възможно да понижите инфлацията. Това не са просто „задачи“, които изпълнявате, за да въведете еврото. Начинът да се грижите за икономиката и за хората минава през изпълнението на тези мерки". 

Казано по друг начин, няма необходимост от „гъвкавост“ при оценката на критериите, защото България трябва да се присъедини към еврозоната, когато изпълни всичките – това е по-доброто решение и за страната, и за останалите 20 държави, които вече са част от валутния съюз. Какви са ползите от членството в него?

"Мисля, че доверието да се пътува и инвестира в България ще бъде много голямо. За тези, които искат да дойдат тук и са от държава от еврозоната, няма да се налага да обменят валута. Същото важи и за българите, които искат да пътуват до страни – членки на единния валутен съюз. Няма да има никакви такси за превалутиране.
За бизнеса, особено за компаниите, които искат да изнасят продукция, ще има много позитиви. Знаете, българската икономика е експортно ориентирана. С въвеждането на еврото износът към страни от еврозоната ще стане по-сигурен и по-евтин. Има много позитиви. Убеден съм, че въвеждането на еврото ще отвори и огромни възможности пред българската икономика".

Освен това България ще започне да взема решения във валутния съюз, тъй като ще седне на масата за определяне на паричната политика, а не единствено да консумира решенията за еврото, към което левът е обвързан с валутния борд. И преди нашия разговор, Донахю изреди още много предимства за членството в еврозоната, но тъй като монетата винаги има две страни, а времето за интервю е твърде ограничено, питам директно - в тези турбулентни за икономиката времена, точен ли е моментът да поискаме присъединяване към еврото и не поемаме ли твърде голям риск, ако станем част от валутния съюз? Как виждате икономическото представяне на еврозоната?

"Вярвам, че сега перспективите пред икономиката на еврозоната са много стабилни. Мнозина предсказваха рецесия, но тя не се случи. Говореше се за огромен срив, но не се стигна до такъв. Затова казвам, че перспективите са стабилни, а това е добър вариант за европейската икономика, която е пряко ударена от последиците от войната. Искаме да надградим тази стабилност с присъединяването на нови страни и с правилните решения, които да позволят по-висок растеж на икономиката".

Още преди да задам въпрос за пълномащабната война на Русия срещу Украйна, самият Донахю я споменава, защото тя е един от сериозните, ако не и основният, геополитически риск. Председателят на Еврогрупата използва определението „awful“– т.е. „ужасна“ война и във всеки свой отговор подчерта, че подкрепата е за украинския народ. А моят въпрос е за способността на Европейския съюз да подкрепя Киев „толкова дълго, колкото е необходимо“, каквото е официалното послание в условия на намаляваща подкрепа от Съединените щати и риск от пълното й прекратяване?

"Мисля, че ще продължим да подкрепяме украинския народ. Разбира се, съществува известна несигурност около това как Съединените щати ще продължат финансовата подкрепа за Украйна. От друга страна европейските лидери се договориха за допълнителна подкрепа от 50 милиарда евро за Киев за следващите три години. Посветени сме на подкрепата за украинския народ и неговите усилия за защита на свободата. Те са част от усилията Европа да защити собствената си сигурност. Убеден съм, че ще продължим да намираме начини и средства, с които да помагаме на украинците".

Един от инструментите, които Европейският съюз обмисля, е използването на финансовия ресурс от замразените руски активи или от приходите от тях. С тях могат да се закупят оръжия за Украйна или парите просто да бъдат предадени на Киев. Остава обаче неясен казусът с легитимността на подобно решение?

"Тази възможност се проучва в момента. Въпросът изобщо не е лесен, напротив – изключително сложен е. Насърчаваме България да приеме еврото. Аз лично я насърчавам. Именно в този аспект обаче трябва да гарантираме, че в глобалната икономика еврото продължава да бъде сигурна валута. Ето защо моят отговор е следният – проучваме възможността и какво да се случи с тези активи, включително каква роля могат да изиграят в бъдеще".

Донахю настоява всяко решение да бъде взето според международните норми и като се обърне внимание всички възможни негативни ефекти, също както при решенията за всички санкционни пакети срещу Русия заради водената от нея война. Европейският съюз е на крачка от това да приеме санкционен пакет срещу определи лица, който да носи името на руски опозиционер Алексей Навални.

Това обаче е само подробност от цялата картина, в която основният въпрос е санкциите срещу режима в Кремъл работят ли,  или биват заобикаляни?

"Санкциите са ефективни. Продължаваме с оценките какви допълнителни санкции могат да окажат влияние върху представянето на руската икономика. Трябва обаче да бъдем честни. Тяхното решение да превърнат икономиката си във военновременна я направи донякъде устойчива. Досегашната история на санкциите показва, че надценяваме ролята им краткосрочно, но я подценяваме в средносрочен план. Санкциите работят, но трябва да обърнем внимание, че Русия взе своите решения и намери други страни, които да и помогнат да финансира войната си".

От петък насам в Русия избират президент във вот с предизвестен край. Западът вече остро реагира в опитите на Москва да проведе избори и в незаконно присъединените територии – от Крим през 2014 до Донецк, Луганск и останалите след началото на пълномащабната война преди малко повече от две години. Засега легитимността на самия президентски вот не е директно оспорена, но председателят на Европейския съвет Шарл Мишел вече саркастично поздрави настоящия президент с победата „без опозиция, без свобода и без избор“. Могат ли изборите в Русия да се превърнат в нов повод за санкционен пакет?

"Вече имаме всички причини, за да налагаме санкции заради ужасната война, която се води срещу украинския народ. Изборите в Русия, които са с предизвестен резултат, няма да окажат влияние върху налагането на санкциите. Мотивът за тях е в пълномащабната война срещу Украйна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още по темата: еврозонаевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 206 "България практически няма какво до губи ако приеме Еврото, като автономност на паричната политика, поради липсата на такава, понеже българския лев е "вързан" именно за Еврото! " - неграмотните про'с'таци по това се познавате, че не правите разлика между еврозона и валутен борд. То трябва да си про'с'т те си, за са станеш европеид!
216
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Запитайте се какво ще стане с българския резерв от няколко милиарда. Никой не говори за това. Дали една част няма да потъне в тази бездънна дупка Украйна.
215
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Продава си стоката като ром на битака.
214
0
 
5
 
! Отговори
Не искам евро преди 1 месец
Ясно ли е
213
0
 
14
 
! Отговори
Pesho преди 1 месец
Долни лъжи! Не ни трябва чужда валута! Българи събудете се !
212
0
 
10
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Голяма глупост някой да ме убеждава!Щом искаш да убедиш някой значи искаш в повечето случай да го излъжеш и да го използваш!
211
0
 
5
 
! Отговори
Таман ще се набутаме преди 1 месец
и ще ни го отмаат! Както винаги ни се е случвало с членоването в съюзи!
210
0
 
2
 
! Отговори
ЗА ХОРАТА преди 1 месец
тоест за Българите нещо споменава ли?
209
1
 
3
 
! Отговори
Замундец преди 1 месец
Какво ни пука като нямаме нито левове нито евро.....
208
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германия като е с евро да не е цъфнала, върви все по надолу, а за нас не ви се мисли.
207
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еврото е супер за хора като шиши и обръчите им от фирми. За бачкатори като мен нищо добро не ни чака.
206
0
 
2
 
! Отговори
ммда преди 1 месец
До ЦелиТова цели и полша, румъния, дания, швеция, унгария
205
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 207 - сериозно ли? хахахах и от кога някой се е замислил за народа ?:))) до 209 и как няма да фалираме при постоянното теглене на заеми от кокоро? и после ако не дай си боже не слушаш ти врътват кранчето на еврото - е това е зависимост! А да платим ли и дълговете на Гърция какво ще предложите?
204
11
 
2
 
! Отговори
Затова преди 1 месец
До 208. Разликата между Великобритания и България и между британския паунд и лева е от небето до земята! България Не е Великобритания нито като икономика, нито като силна валута! Българският Лев е вързан именно за Еврото, за да не фалираме като при Жан Виденов!
203
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Великобритания като беше част от ЕС защо не мина в евро, а? За народа еврото не е добре заплати и пенсии ще намалеят, а всичко останало ще расте. Имаме валутен борд и нямаме нужда от евро. Странно сега като искат за 1 кв.м от 1500 евро /незаконно/ нагоре, колко ли ще искат когато минем на евро.
202
14
 
1
 
! Отговори
Цели преди 1 месец
С приемането на еврото у нас се цели: 1. ускорено модернизиране на страната 2. изпреварващ икономически растеж и 3. качествено подобряване на благосъстоянието на хората.
201
8
 
1
 
! Отговори
Хах преди 1 месец
България практически няма какво до губи ако приеме Еврото, като автономност на паричната политика, поради липсата на такава, понеже българския лев е "вързан" именно за Еврото! Цените няма да скочат, защото вече са европейски.
200
1
 
11
 
! Отговори
Киро и КокорЯ: преди 1 месец
Безспорно евраците ще отворят огромни възможности за делкаНе с Буци,Шиши и Мравояд Грантояд! После - всеки на далечен тихоокеански остров,възможно най-далече от народната любов...
199
2
 
13
 
! Отговори
ако се замислите преди 1 месец
какво ще последва съвсем логично от това да се обединят дълговете на всички държави в еврозоната (освен че ние ще бъдем натоварени дългово някъде х3)... ами ще последва единна данъчна система за цялата еврозона.... Мислете!
198
2
 
2
 
! Отговори
ДО 200 преди 1 месец
До Анонимене са на българина всичко му е ясно !