ЕС е на крачка да даде замразените руски активи на Украйна

Решителни и бързи сме в приемането на решения, заяви Шарл Мишел
22 мар 2024 07:37, Нели Христова
137
ЕС е на крачка да даде замразените руски активи на Украйна
Снимка: БГНЕС

Европейският съвет одобри предложението доходите от запорираното в ЕС руско имущество заради войната в Украйна да бъдат използвани в полза на украинската страна, предаде БТА. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция след края на първия ден от заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

"Има голяма подкрепа за предложението с тези средства да се осигури военна помощ за Украйна", уточни тя. По нейните думи тези приходи се очаква да бъдат по три милиарда евро годишно, като един милиард евро може да бъдат осигурени до юли. "Оставаме с Украйна, както сме обещали, трябва да продължим да подкрепяме усилията на страната да отвръща на натиска на бойното поле", добави Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че ЕС е готов да действа много бързо. "Посланието към Кремъл е, че сме решителни и бързи в приемането на решения по най-важните геополитически въпроси. Не сме притиснати, устойчиви сме и ще продължим да защитаваме мира, напредъка и сигурността", посочи той.

Фон дер Лайен съобщи, че ЕК е изготвила предложение за повишаване на митата за вноса на зърно от Русия и Украйна. По нейните думи това ще намали натиска над пазарните цени, от които страдат европейските земеделци.

Мишел изрази очакване до края на Белгийското председателство на Съвета на ЕС през юни да бъде да бъде свикана първата междуправителствена конференция с Украйна.

Той настоя Съветът на ЕС да одобри бързо преговорната рамка, предложена от ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
8
 
! Отговори
Дам... преди 1 месец
Явно *** началници не желаят скорошен мир. Само че от всяко тяхно действие срещу Русия страдащите са все повече и повече народите от този изчерпващ се съюз! Е, ще видим предстоят ли истински промени в съюза на евро изборите или все така уж ще наказваме Путин, пък потърпевши се оказват европейците!
67
1
 
12
 
! Отговори
Света гледа ЕС преди 1 месец
И си прави извод, че ако има пари в колонията на САЩ Еврозоната и не е съгласен с идеологията на САЩ, парите са Чао, Чао!Следващия извод е- никакви активи в Еврозоната!
66
1
 
15
 
! Отговори
По същество преди 1 месец
ЕС и надгробен камък може да си плати с тия пари. Първо мнозинството от тях са в Швейцария, второ в момента, в който ги вземат всеки арабин, азиатец, южноамериканец и африканец ще си изтеглят и техните пари. Европа се самоубива за ... И аз не знам за какво, за група бандеровци сигурно.
65
4
 
18
 
! Отговори
До 64 преди 1 месец
Путин като реципрочна мярка ще открадне техните активи в Русия! Но щетите за ЕС не идват от Русия, а от Китай и другите държави, които няма да си държат повече активите в евро и да инвестират в ЕС! Еврото ще се срине
64
9
 
5
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 месец
Ау това са парите с които плащат на тролслугите си от петата им колона. Много интернет про-руски драскачи ще останат без надници :)
63
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС прави всичко възможно да провокира Путин. Украйна го правеше преди войната и какво стана? От няколко години в този съюз няма смислена и далновидна политика. После се чудете защо десните партии увеличават електорат
62
2
 
20
 
! Отговори
До 58 преди 1 месец
Конфискуваш легално на базата но закони, кражбата е нелегална! Полицията може да конфискува др_ога, но не означава че може да я продаде после за лична печалба!! Понеже закона не разрешава на ЕС да присвоят тези чужди пари, то юридически ще е кражба! И те го знаят ;)
61
12
 
2
 
! Отговори
offf преди 1 месец
Когато стане война, русофила да не си мисли, че ще му се размине по някакъв начин защото изпитва любов към путинк. АКо стане това, няма да е защото ЕС напада Русия , а обратно... И сега идва най-необяснимото за мен, как може да си толкова глупав да симпатизираш да агресора, който ще ти гръмне колибата с кеф
60
3
 
15
 
! Отговори
Истина преди 1 месец
Предвид ситуацията в Украйна, радикалите от ППДБ стават опасни за нашата страна. Обидите и агресивната им политика към Русия ще накара руснаците в един момент да ни потърсят сметка през външно. ППДБ са заплаха за националната ни сигурност! Честно да Ви кажа предпочитам да управлява отново Бойко. Сигурен съм, че ако се наложи ще намери приказка с Путин и ще клекне. Борисов в това му е таланта да се нагажда. Но с Киро Кокора и Ристо сме си следващата Украйна. Ненормалници
59
2
 
14
 
! Отговори
fuck the EU преди 1 месец
От елементарни хора с престъпно мислене какво да очаква човек освен кражби и измами?
58
2
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До А да... Пеперудката Божанков се усети какво става в БСП и бега :))))) Ама и това няма да го спаси този път. Следващият парламент ще го гледа по ТВ в петък :)))))))))))))))
57
3
 
12
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
На мене конфискуваш и откраднеш ми звучи еднакво
56
2
 
17
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Тия ни закопават със всеки изминал ден... Мъ, кво да се очаква от една акушерка, неизбирана от никой в юрохея... ===)))
55
1
 
16
 
! Отговори
Що не откраднат преди 1 месец
Замръзените активи на Израел?О забравих Израел убиват цивилни демократично, Русия не
54
0
 
14
 
! Отговори
А да преди 1 месец
О да този Божанков е голямо ла..но! На заплата в НПО-тата крещи против Русия. Няма ли кой да му плесне два шамара на това заешко сърце
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо много парят замразените руски активи. Още не смеят да ги пипнат.
52
1
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Ми къ :))))))))))))
51
4
 
11
 
! Отговори
До 50 преди 1 месец
Едно е да конфискуваш, друго да го откраднеш! Малка юридическа разлика ;)
50
0
 
17
 
! Отговори
Вчера преди 1 месец
Вчера от трибуната на НС ***..нара Божанков от Пълен Провал викаше истерически Русия няма да спечели тази война. Това Ви го гарантирам. Няма ли кой да му покаже на това лаянце какво се случва на фронта и предвид ситуацията, че Украйна губи, трябва да сме доста по умерени с приказките. Няма да е далече времето когато руснаците ще ни потърсят сметка и ние ще се гърчим да се обясняваме. Божанков при първа възможност ще излети за САЩ, ама ние бедняците тук ще ядеме руските бомби.
49
12
 
4
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 месец
Трябва! Навсякъде на престъпниците им се конфискува имуществото.