ЕС е на крачка да даде замразените руски активи на Украйна

Решителни и бързи сме в приемането на решения, заяви Шарл Мишел
22 мар 2024 07:37, Нели Христова
137
ЕС е на крачка да даде замразените руски активи на Украйна
Снимка: БГНЕС

Европейският съвет одобри предложението доходите от запорираното в ЕС руско имущество заради войната в Украйна да бъдат използвани в полза на украинската страна, предаде БТА. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция след края на първия ден от заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

"Има голяма подкрепа за предложението с тези средства да се осигури военна помощ за Украйна", уточни тя. По нейните думи тези приходи се очаква да бъдат по три милиарда евро годишно, като един милиард евро може да бъдат осигурени до юли. "Оставаме с Украйна, както сме обещали, трябва да продължим да подкрепяме усилията на страната да отвръща на натиска на бойното поле", добави Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че ЕС е готов да действа много бързо. "Посланието към Кремъл е, че сме решителни и бързи в приемането на решения по най-важните геополитически въпроси. Не сме притиснати, устойчиви сме и ще продължим да защитаваме мира, напредъка и сигурността", посочи той.

Фон дер Лайен съобщи, че ЕК е изготвила предложение за повишаване на митата за вноса на зърно от Русия и Украйна. По нейните думи това ще намали натиска над пазарните цени, от които страдат европейските земеделци.

Мишел изрази очакване до края на Белгийското председателство на Съвета на ЕС през юни да бъде да бъде свикана първата междуправителствена конференция с Украйна.

Той настоя Съветът на ЕС да одобри бързо преговорната рамка, предложена от ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
15
 
! Отговори
САЩ преди 1 месец
Ги натиска! Щото те от Октомври не искат да дават повече пари на Украйна..
47
0
 
14
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Еми затова поскьпва златотоНе само русия но и китай обрьщат валутните си резерви в златоА нашите паралии го правят отдавна този номер -утре като започнат фалитите на банките отде ще си вземеш паритеПоследният случей -ктб
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Живо мЯсо няма бре,това е проблема а не парите,свършиха абдалите които да се връзват на вашите лицемерни "ценности"
45
1
 
17
 
! Отговори
На крачка преди 1 месец
От бездъннана финансова пропаст
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Режат дебело от чужди мезета!
43
1
 
29
 
! Отговори
Ама преди 1 месец
Ама има ли наивници дето да вярват, че на САЩ им дреме за ЕС и Европа като цяло. Разединена Европа, пропита от войни е идеалният вариант за САЩ. Съществуването на САЩ лежи на военната им доктрина. И те няма да се спрат да ръчкат насам-натам.
42
1
 
21
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
Това си е чиста кражба.Бързи са в кражбите и на масата а когато трябва да се вземат важни решения никакви ги няма.И това ще има сериозни последствия.Кой инвеститор или страна утре ще си повери финансите на такива крадци?Имам чуството че направо ще сринат банковата система тия брюкселски ид-оти.
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия окряка на натиска и потенциала на САЩ,сега щафетата се поема от наведените евро лакеи които ще клекнат до месец!
40
1
 
14
 
! Отговори
Чери00 преди 1 месец
Абе хора нямат ърките не пари! А с пари не се стреля защото няма кой да стреля!
39
0
 
9
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Мой приятел хитрец който е патил от - чси та , пьк обръща парите си в злато - купува злато по заложни кьщи или от частни лицаБез документи - закопава го някаде и вика дори утре да решьт да ме измамят - казвам нямам нищоЩе вземат на босия цьрвулите
38
1
 
12
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 месец
Трябва и яхтата Шехерезада да бъде дадена на Зеленски.
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако издържим без война изборите ЕС юни месец и за президент на САЩ октомври ще е прекрасно. Усещат, че съвсем други формации налазват ЕП. Там идват крайно десните, те не се кефят хич на мигрантите и на социалките. Отделно в САЩ ако загубят еднорозите фокуса би се изместил вероятно пак към Иран и Китай, щото трябва да има лоши. Дотогава обаче еднорозите ще направят всичко по силите си да ескалират обстановката и да търсят директен сблъсък. Виждат, че губят
36
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека, справедливо. Който чупи - купи.
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нема да е първата uдuoтuя на тия . Все пак има някакви принципи и морал , ама не са им у ценностите .Да оставим , че направиха всичко възможно да натикат украинския наврад в това да бива избиван да бъде унищожавана естествената му среда , собствената му държава .
34
3
 
22
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Хегемонът отвъд океана прозря истината, че Украйна няма шанс да спечели и даде заден, врътвайки кранчето. Който каквото иска да приказва, САЩ се изтеглиха от войната. Сега нашите евро тъпчовци като Макарон ще се нагърбят с лидерството. Само, че нито имат военните, нито финансовите инструменти да победят Путин. Ние разбира се пак сме от губещата страна за пореден път. Както казаха редица учени. От тази война спечелиха САЩ, Китай и Русия. Надупен се оказа ЕС и скоро ще го усетим и ние.
33
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС е на крачка да се превърне в сбирщина от бананови републики
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пак ли гавра рано сутрин
31
0
 
19
 
! Отговори
Помня преди 1 месец
Откак навремето по дело за -20 лв кьм - частен сьдебен изпьлнител ми блокираха -1200 лв сьбирани при герб -2 г вече всичко се тегли до стотинка и отпьтува кьм бурканитеОще от тогава бямам доверие на тази система
30
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия преди 80 години победи фашизма, ще го победи и сега, но този път ще го заличи от лицето на Европа.
29
2
 
22
 
! Отговори
Алоооо EU преди 1 месец
Пари, танкове и самолети не управлява. И в окоп не стоят.