В Германия вече законно можеш да се "напушиш" с канабис

Влезлият в сила закон разделя германското общество
Обновена: 2 апр 2024 11:41 | 2 апр 2024 11:41, Елка Василева
90
В Германия вече законно можеш да се "напушиш" с канабис
Снимка: архив, БГНЕС

На пълнолетните в Германия от 1 април вече е разрешено да носят до 25 грама канабис за собствена консумация и да съхраняват до 50 грама у дома, съобщи "Юронюз".

Законът за легализиране на канабиса влезе в сила в Германия. Пълнолетните вече могат да носят в себе си 25 грама за лична консумация и да отглеждат до три женски растения марихуана у дома си. Разпространението на канабис в клубовете е планирано от 1 юли 2024 г.

Още по темата
Остава забранената консумация на канабис от непълнолетни. Освен това е забранено пушенето на 100 метра от детски градини, училища, детски и спортни площадки.

Свободата "да се напушиш" законно беше отбелязана от около 1500 души, които се събраха пред Бранденбургската врата в полунощ, запалиха джойнтове и танцуваха под звуците на реге музика, съобщи "Франкфуртер алгемайне".

"За" и "против" свободната употреба на канабис

Законът разделя германското общество и предизвиква научни и политически спорове. Правителството вярва, че легализирането ще помогне в борбата с нарастващия черен пазар.

Здравният министър Карл Лаутербах защитава новия закон за канабиса.

Но критиците посочват изследвания, свързващи консумацията с шизофрения и други здравословни проблеми. Поради това те искат минималната възраст за консумация на канабис трябва да се повиши от 18 на 25 години.

"Как да контролираме всичко това? Натоварването на полицията става все по-голямо, защото винаги ще има хора, които искат по-силна трева, ще я купуват нелегално. Това важи и за тези, които не могат да си купят легална трева, защото са под 18 години”, аргументира се председателят на полицейския синдикат Хорст Ниенс.

Пазарът на наркотици в Европа процъфтява, "тревата" е доминираща стока

Нарастващата наличност и чистота на наркотиците, особено на кокаина, допринася за нарастването на насилието от страна на наркотрафикантите, информира годишният доклад на Европол, появил се в началото на март.

Според Доклада за пазара на наркотици в ЕС за 2024 г. стават достъпни повече различни видове наркотици и много от тях са с по-високо качество. В документа, изготвен от Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA) и Европол, се казва, че това е придружено от повишена ефективност в транспортирането на дрогата и "забележителна устойчивост" на наркотрафика, който не се влияе от "глобални кризи, нестабилност и значителни политически и икономически промени“.

Това обаче крие и риск за превенцията. Белгийската асоциация Infor Drogues & Addictions получава 2000 обаждания всяка година от потребители и членове на семейството, които са загрижени за възможно пристрастяване. Въпреки че работят с всички видове наркотици, техният служител по комуникациите Фани Бетермие обяснява, че повечето запитвания са свързани с марихуана.

Консумацията на канабис е незаконна в повечето страни от ЕС. Въпреки това Германия реши да легализира канабиса за развлекателна употреба. Според консултативния център това може да има положително въздействие върху превенцията. "Би било много по-лесно да се намалят рисковете за широката общественост“, казва Бетермие. "За хората би било по-лесно да идват при нас, защото вече няма да се срамуват да признаят, че имат проблем, защото употребяват незаконен наркотик“, обяснява тя.

За директора на EMCDDA Алексис Гусдил обаче "истинското въздействие“ на тези мерки все още не е известно. В интервю за "Юронюз" Гусдил признава, че тези стратегии "се опитват да ограничат достъпа на престъпни организации до пазара на канабис“, но вярва, че "държавите трябва да адаптират своите политики и стратегии“.

В доклада се съобщава, че канабисът е отговорен за почти една трета от всички случаи на лечение за употреба на наркотици в Европа.

Общата стойност на европейския пазар на наркотици е 31 милиарда евро. Според данните от доклада канабисът е наркотикът с най-голям пазарен дял. С дял от 39 процента от общата стойност (12,1 млрд. евро), канабисът е най-често употребяваното незаконно вещество в Европейския съюз. Според Европейския доклад за наркотиците за 2023 г. 8 процента от възрастните европейци са употребявали марихуана през последната година, а 1,3 процента от европейците правят това всеки ден.

Консумацията на канабис е плътно следвана от тази на кокаин с дял от 37 процента от общата консумация и 11,6 милиарда евро. Според анализа обаче пазарът за употреба на кокаин е "във възход“, вероятно повлиян от "безпрецедентната наличност на евтин кокаин с висока чистота“.

Новият закон в Германия ще позволява на "социални клубове за канабис" да снабдяват до 500 членове с дневен максимум от 25 грама и месечен максимум от 50 грама. Членовете ще трябва да са пребивавали в Германия в продължение на поне шест месеца, посочва "Политико".

Тези клубове обаче няма да започнат да функционират пълноценно преди лятото, тъй като частта от закона, която регулира отглеждането на канабис в клубовете, ще влезе в сила на 1 юли.

Остава времето да покаже дали свободата "да се напушиш" с канабис законно в Германия ще има положителен ефект. И как узаконяването на употребата на трева ще се отрази на пазара на наркотиците.
(Пламен Йотински, БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от ЕС
Изтичане на газ в църква прати 25 души в болница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Копейките защо завиждат, като са напушени по рождение?
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Европа непрекъснато се самоунищожава и деградира!
80
2
 
2
 
! Отговори
Кити Божанков : преди 4 седмици
"Веднага излитаме за ГеЙрмания заедно с колежките ми про100 ХараКиро,депутат Петроф,Кокорчо,Изи Митева и Мазол Гейков! Евроатлантическо ни е... И демократично нек'си!"
79
1
 
4
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 4 седмици
(79 cont'd) Така "бизнеса" на адски много животни ще отиде директно по дяволите, трафика спира и един цял сектор от организираната престъпност заминава.
78
2
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 4 седмици
Сега тревата, а е добре в последствие да станат позволени и други неща, примерно стимулантите (като кокаин и амфетамини) и веществата от група наркотика (морфин и братовчеди, както и синтетичните опио), но при едно условие, ако направиш поразия - отнасяш си го с гръм и трясък (+ ефективен затвор ако трябва), а ако предозираш или нещо жестоко ти се прецака - плащаш си за лечението на примерно 500% от реалната цена, без изключения (ако умреш - ми... умираш :) ).
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Брей, чета тука колко праведен бил българина. Да се чуди човек само, що сме шампиони по пиене и пушене в Европа, че и се гордеем с това. Аз имам роднини, починали под 60 точно от рак на белия дроб и цироза с последваща бъбречна недостатъчност. И много от вас познават подобни хора. Както винаги - 2ния аршин на българина. Въпроса е кое е по-опасно: на 2 цигари или на 2 големи ракии и зад волана? Щото ракия мога да си купя навсякъде, не е забранена
76
4
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 4 седмици
България е пълна с мързеливи и некадърни наркомани. Нормални хора няма да поставят като приоритет легализиранито на един вид наркотик. Въпреки, че лънготят тук колко са кадърни и работливи, това са пълни лентяи и некадърници защото ако имаха някакви трудови навици отдавна да са заминали в Нидерландия или Германия щом като пушенето на канабис е толкова важно за тях. Споренето с наркомани е безполезно, а съм за употребата на дрога - нека да yмиpат по-рано и да не товарят социалната система.
75
1
 
3
 
! Отговори
Калеман кайман преди 4 седмици
Лепилото е по безвредно и легално.
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
е, всички знаем, че в бг това скоро няма да се случи, докато мафията е начело на държавата няма да позволи, държи целия бизнес с марихуана, а ако стане като в повечето европейски държави това кранче ще секне.
73
0
 
8
 
! Отговори
Мрънкач преди 4 седмици
До АнонименАз съм живял в Бг когато за 10-15 лв се взимаха 50 грама домашна трева. После мутрите разбраха, че и това било бизнес и изчистиха всякакви самостоятелни търговци за да си продават продукцията. А тя ди беше често или друсана или разни дизайнерски сортове за по 15лв на грам. Сега казват че била към 30лв. Затова масова легализация и противопоставяне на престъпните организации. Няма зашо да се хабят обществените ресурсина вятъра. Единствения начин да се убие мафията е легализацията!!!
72
1
 
1
 
! Отговори
Чукундур преди 4 седмици
Машаллах
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз съм живял и по времето когато в България 1 грам беше 1 лев и на практика не беше криминализирана. В България нещата се обърнаха когато започнаха напъните за влизане в ЕС. "Борбата" с наркотиците беше удобен инструмент с който да покажем на новите ни господари че правим нещо, един вид реформа, и много искаме да сме част от западното общество. Но стана така че същото това западно общество междувременно почна да легализира наркотиците. Ние уж ги догонвахме а накрая се оказахме 20 години назад.
70
1
 
1
 
! Отговори
Пенсионер Лепилар преди 4 седмици
Че какво му има на лепилото , дишаш си го убаво ти става у книжарницата бол , че кой иска да живее във реалноста със това правителство във България?
69
1
 
2
 
! Отговори
Фармакоман преди 4 седмици
Със или без ел. билежкъ си набавям от най добрите "лекарства"
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво на Германия. Това е правилно решение. В България тревата я забраниха за да и вдигнат цената. Тук политици и полицаи са замесени в наркотрафика. Тук нямат далавера да легализират наркотиците щото цените ще паднат, пазарът ще се изсветли. Ще останат без работа щото то реално престъпност в България почти няма. Тук там някоя кокошкарска кражба, сбиване или някоя случайна вандалщина. Няма организирана престъпност на улицата. Мафиотите са на държавна работа. Усвояват от Бюджета и от ЕС.
67
1
 
4
 
! Отговори
Рок а фела сканк преди 4 седмици
България е много хубава страна но проблема е че има много българи по територията.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Алкохолът и цигарите престрастяват, канабисът - не. И това не е мнение, а факт... Предубеждението е лошо нещо и ти пречи да мислиш." - всъщност, това че канабиса не пристрастява е предубеждение. Декриминализацията е нужна за да може обществото и самия зависим да осъзнае, че пушенето на канабис не е престъпление, а форма психично отклонение. Тревоманите нямат място в районните, а също като алкохолиците и тютюнопушещите са за клиники за лечение на зависимости и то по собствено желание.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Значи сега всички тревомани трябва да бъдат екстрадирани във Германия, така България ще стане геополитически гигант и супер икономически развита световна сила.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Ами след като е унизително за младежа куките да му свалят панталоните и да го джобят на улицата да спре да друса. Нали се сещаш че на нормалния човек му е през.... дали за някой лепилар е унизително да му свялят панталоните на улицата." - Това, което пропускаш е, че докато търсят рушвети куките джобят всички. Такова нещо няма никъде из западна Европа. Заради това стотици хиляди младежи напуснаха България, а ти и аз след 20г. ще стискаме палци афганистанци и таджики да "движат икономиката".
63
0
 
5
 
! Отговори
Просвета преди 4 седмици
Дейноста на мвр във България е подсъдима във Люксембург например.