Древните дворци на Венеция са застрашени от срутване

Спасяването им ще струва милиарди
21 апр 2024 19:42, Нели Христова
19
Древните дворци на Венеция са застрашени от срутване
Снимка: БГНЕС

Древните дворци на Венеция са застрашени от срутване поради нарастващата влага и ръждясването на железни пръти, заровени в тухлената им зидария, които са ги държали изправени досега, предупреди експерт.

Пръчките, известни като свързващи пръти, са били ключови за строителния процес преди векове, но сега се разпадат с надигането на водата, според Марио Пиана, архитектът, отговарящ за реставрацията на базиликата Сан Марко, който е изучавал сградите на града в продължение на 40 години години.

"Този проблем може да бъде решен, но ще струва милиарди", каза той, цитиран от The Times.

Построени до канали и заобиколени от Венецианската лагуна, сградите в града стоят на върха на древни дървени стълбове, забити на около 25 метра в тиня и кал, за да достигнат до по-стабилна глина, което означава, че поддържането на тежестта на сградите е от първостепенно значение, особено когато мраморът замени дървените фасади.

За да се справят с тежкия камък, въведен през 15-ти и 16-ти век, строителите на града избраха възможно най-тънките стени и разчитаха на връзки - всяка с размери около метър дълга и 3 см до 4 см широка - за да ги фиксират към подовете.

Но сега пръчките ръждясват, след като нивото на водата около къщите се повиши в резултат на разширяването на входовете от Венецианската лагуна към Адриатическо море през миналия век. Бариерата срещу наводнения Mose, изградена през тези входове, която дебютира през 2020 г., може сега да задържи надигащите се морета, но градът потъва, докато глината под него се уплътнява и след като подпочвените води бяха изпомпвани от местната индустрия през миналия век.

Ефектът от покачването на водата и потъването на сгради е очевиден от картините на палацо от 18-ти век от Каналето, които показват, че нивото на водата се е повишило със 70 см оттогава, докато стъпалата от по-стари сгради надолу към водата предполагат, че нивото на водата се е повишило с 1,3 м от 1300 г.

"Тухлите в тези дворци са като гъби, а солената вода е пагубна за свързващите щанги", каза Пиана. Като архитект, отговарящ за поддръжката на Сан Марко, той е видял опустошителния ефект, който просмукващата се солена вода има и върху тухлите и каменната зидария.

Друг проблем е навлизането на отоплението във венецианските дворци през 20 век, добави Пиана.

"Свързващите пръти се простират от вътрешността на сградите към екстериора, което означава, че се нагряват в единия край и са изложени на външния студ в другия. Свиването на температурата създава конденз, който се промъква в стените, влошавайки ръждясването", обасни той.

С увеличаването на риска от срутване на сгради, Пиана каза, че са необходими пръти от неръждаема стомана за укрепване на вековните връзки. През 2005 г. той работи с Venice in Peril Fund, британска благотворителна организация, за да възстанови малка къща на работническата класа във Венеция, заменяйки старите щанги.

"Измихме и тухлите, за да се опитаме да се отървем от солта, след като изолирахме долната част на сградата. Общата цена беше около 700 000 евро и това беше за една единствена малка сграда", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Хейт преди 1 месец
Дворци строени с убийства и грабежи (предимно от Византия и Средновековна България). И търговия с роби из цялото Средиземноморие. Пък сега ми ги показват като невероятно цивилизационно постижение, та туристите да ахкат.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На времето Атила ги е наврял там в блата,и тези ,,нещастни бежанци" са били все търговци и богаташи от Близкият изток.Платили са за пресушаването на блата,и са си направили собствен град,само за тех си.Е как да ги жалиш такива с пари,дето са изоставили сиромасите на заколение защото са нямали кинти.Хич и не ме е еня за тия.А казват че миришело отвратително.През Средновековието градът се е славил със хазарт,проституция,убийства и интриги.Мафиотски живот.Всяка къща е имала собствени гавази-пъдари
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тази еврейска *** да потъва. едно време са платили за войната на турците да ни превземат и са експлоатирали кожи, злаъо и природни ресурси. да умират.
13
2
 
11
 
! Отговори
Гадняр преди 1 месец
Нашите прадеди явно са били доста по-интелигентни. Не съм чул за български град построен в блато. Едва ли е случайно.
12
2
 
7
 
! Отговори
Shrek преди 1 месец
Ясно е, като бял ден че човек не може да върви срещу природата! Неестествено построеният *** град просто не е на мястото си! Естествено е един ден природата да си каже думата и него да го няма! Жалко, но това ще стане факт!
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е важно това, трябва да се дават милиарди долари на Украйна!!!!!
10
0
 
3
 
! Отговори
До Дзивко преди 1 месец
Какво да ги правиш, все отбор юнаци с по писалка в ръка. Я виж наша Нeли какъв виртуозен превод е направила; да се чудиш за какво изобщо иде реч (във връзка с ..древните.. дворци). Нещо от рода на това, че дървото ръждясва :(
9
4
 
5
 
! Отговори
туп туп преди 1 месец
много важно ..
8
0
 
16
 
! Отговори
Дзивко преди 1 месец
Некадърни журналисти, няма древни дворци във Венеция, дворци да, стари да, но не и древни, има датировка за древност
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
К'во ми е зор!?
6
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ке минеме и без клозетция
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повишаването на нивото на водата? Всъщност, не. Проблемът е в потъването на дървените колове, набити в глинестото дъно. Този проблем там е известен от повече от 100 г
4
1
 
12
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Мисля ,че първият път,когато посетих Венеция,за да проуча как точно турците да продавали български майстори строители като роби на венецианските сефардски убийци бе през 2011 г. Тогава на един приятел равин Ашкеназ му казах,че този град на перверзията няма да го бъде в скорошен даден момент,защото толкова много зло е причинил на България и Света ,че милост не се побира в гнусните му психарски улици. Е,аз продължавам да твърдя,че венецианското зло срещу България ще бъде зловещо наказано скоро.
3
1
 
3
 
! Отговори
Баба с дедо преди 1 месец
Кво, ми пука .!? Как е решил твореца, така ще бъде..., Важното е че няма да затрие Земята.....и ще покаже бъдещето ,а и на невярващите едно голямо ***....ха ха хи
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И светът е застрашен от срутване.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямам пари за екскурзии