Членството в ЕС: БВП в Естония скочи на 58% от този в Германия, у нас - едва 28%

Бързият растеж на износа -бонус, получен благодарение на присъединяването
133
Членството в ЕС: БВП в Естония скочи на 58% от този в Германия, у нас - едва 28%
Снимка: БГНЕС

Днес (1 май 2024 г.) се навършват 20 години от присъединяването към Европейския съюз на 10 страни. Осем от тях са от региона на Централна и Източна Европа – Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения. Другите две са Кипър и Малта.

Техният пример бе последван от България и Румъния през 2007 г. и Хърватия през 2013 година.

В осемте страни от Централна и Източна Европа, присъединили се към съюза през 2004 г., доходите на човек от населението са нараснали бързо, се посочва в най-новото проучване на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). То е посветено на икономическото развитие на страните, присъединили се към ЕС преди две десетилетия.

Средният брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението (по пазарни обменни курсове) се е увеличил съществено в осемте страни. През 1995 г. той е представлявал едва 14 процента от БВП на човек от населението в Германия, през 2003 г. се е равнявал на 26 процента, а през 2023 г. е достигнал 50 процента.

Това означава, че икономическата продукция на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения се е приближила с 24 процентни пункта до тази на Германия, откакто осемте страни са в Евросъюза, посочва ЕБВР.

Съществена част от този икономически ръст, а именно 14 процентни пункта, може да бъде разглеждана като "бонус, получен благодарение на присъединяването към ЕС". Той произтича от бързия растеж на износа на тези страни спрямо брутния им вътрешен продукт, на фона на по-дълбоката им интеграция в европейските и световните вериги за доставки, се посочва в анализа.

"Бонусът за присъединяването към ЕС" засили конвергенцията на доходите

Средният БВП на човек от населението в изброените осем членки на Евросъюза, възлизащ на 14 процента от БВП на човек от населението на Германия през 1995 г. съвпада със средното съотношение, наблюдавано днес в съседни на ЕС страни, сред които са Молдова, Турция и Украйна, посочват експертите на ЕБВР.

Към 2023 г. нивата на БВП на човек от населението варират значително сред страните, присъединили се към ЕС след 1 май 2004 г., в това число Хърватия, Румъния и България.

Съотнесен към германския брутен вътрешен продукт на човек от населението, този на България се е равнявал на 28 процента към 2023 г., докато на Естония и Словения - на между 58 и 59 процента.

Хората в България и Румъния са утроили своите доходи на човек от населението, съпоставени с доходите в Германия.

Силно представяне на износа

Сред единадесетте страни в Европейския съюз от региона на Централна и Източна Европа, средното съотношение на износа към БВП се е увеличило от 39 процента през 1995 г. на 44 процента през 2003 г. и до 69 процента през 2023 г.

Най-голямото относително увеличение през периода 2004 - 2023 г. е регистрирала Полша. В тази страни съотношението износ към БВП нараства от 34 на 57 процента.

През 2023 г. съотношението износ към БВП е варирало сред единадесетте страни от ЦИЕ - от 40 процента в Румъния до 92 процента в Словакия./БТА, Илиян Цвейн/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: доходЕСикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Глад и лабут за кoмyнягитe!!! Само "Синя България"!!!
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
20 години минаха от 2005, нищо не се промени дори стана по-зле за всеки един който живее в Европа.
30
0
 
10
 
! Отговори
В момента преди 1 месец
отношението на минималната заплата в Люксембург и България е 5.385. През 2007 г. когато България влезе в ЕС това съотношение беше 17.065.
29
1
 
6
 
! Отговори
Подсказвам преди 1 месец
направете сравнение на 1.5 милионна Естония със София.
28
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България си е на същото ниво на което беше и преди да влезе в ЕС. Българите изобщо не са забогатели като покупателна способност. Даже около 2001-2006 бяхме по добре от сега. Икономиката тогава растеше с по 6% на година и бяхме с 1 милион повече и доста по млади и все още не бяхме нарязали всички заводи за скрап, и армия все още някаква. Сега всичко е унищожено.
27
8
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Чета коментарите и виждам изключителна липса на база,върху която да секне всякакъв спор. Ще подпомогнат с една база ,която да ви обясни как става завладяването на един народ,една държава. НАПРАВЕТЕ ПАРАЛЕЛ МЕЖДУ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ И ОБЕДИНЕНИЕТО НА ГЕРМАНИЯ. И ДВЕТЕ БЯХА ПОГРЕШЕН ХОД,ЗАЩОТО в изт.Германия и Румелия се извърши нещо коварно.Османци и Съветски си смениха имената ,придобивайки немски и български и при обединението превзеха властта. Ето Ви една база която ще обясни кой кой е .
26
3
 
16
 
! Отговори
Учител преди 1 месец
8% от Естонците са функционално неграмотни, а 54% от българите са функционално неграмотни, според пиза.. сега разбрахте ли що сте най бедните ;)
25
6
 
15
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 30. Ако България действаше като Румъния, такива като възраждане щяха да сънуват парламента.
24
2
 
5
 
! Отговори
Германец преди 1 месец
Пак са по добре от тебе
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германец, щото с колкото естонци съм разговарял, мисълта им тече като на албански реотан.
22
16
 
6
 
! Отговори
Юрист преди 1 месец
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 25 ми ти що спиш бе
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Зозо - Не бъркай финансовата неграмотност с богатство. Буквално 2/3 живеят с кредити. Ново телвфонче на изплащане за 2 бона,кола на лизинг,жилище с ипотека,бързо кредитче за почивка или хазарт. На улицата са много нахакани. Ама като се приберат вкъщи основната тема им е как да намерят пари. Те затова и много млади се развеждат. Свикват да имат всичко и като се роди дете почват да се карат за пари и всичко се разпада.
19
8
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Няма как в Балтийските републики,например,да не се живее добре,защото те са ТРОЯНСКИ КОН НА СЪВЕТАКИЯТ СЪЮЗ в ЕС.В България и Германия,например,е различно.Ние сме Ашкенази и нашите страни са узурпирани от враговете ни турци,руснаци,сефаради,гърци,маджари и т.н. .Нашите икономики се явяват пера от техните икономики. Както в България(всичката власт!),така и в Германия(наполовина) властта е в ръцете на евреите сефаради,чиито корен е ТУРКО-АРАБСКИ,а не Чист АШКЕНАЗКИ. Сефарадите и турците са едно.
18
6
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Ако депортираме 2 милиона гербави и депесари и заселим 2 милиона естонци ще станем развита държава
17
3
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Анонимен.... До 20 София не е България.... Не знам някой в София да спи до обед като теб :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 20 София не е България
15
1
 
9
 
! Отговори
Германец преди 1 месец
Щото в Естония не живеят га нювци и гали от остров ман ;)
14
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
А то със смешно образование какво искате да стане...
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По пътя, по който Улаф е повел Германия, всички Трибалтийски Умирати скоро ще я изпреварят по БВП. Вижте напредничавата авангардна Литва пусна на пазара чипс с дъx/вкус на некъпани мъжки и женски полови органи.