Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика

Водещите индустриални държави се обединяват срещу предизвикателството
29 май 2024 22:00, Анисия Иванова
306
Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика
Снимка: БГНЕС/EPA

Цялата световна икономика е застрашена от пренасищането с евтин китайски износ, заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер в унисон със съвместните критики от страна на Г-7.   

„Имаме проблем с икономическия модел, при който Китай произвежда все повече и по-евтини промишлени устройства, защото това може да бъде заплаха не само за ЕС, не само за САЩ, но и за глобалната световна икономика“, заяви Льо Мер в интервю за телевизия Bloomberg. „Трябва да се заемем с този въпрос.“

Водещите индустриални държави се обединяват за по-строго и по-обединено предизвикателство към свръхкапацитета в Китай, който според тях застрашава местните им производители.

Финансовите ръководители на страните от Г-7, които се срещнаха в Стреза, Италия, споменаха страната поименно, като се съгласиха да „реагират на вредните практики“ и „да обмислят предприемането на стъпки за осигуряване на равни условия“. С тези думи се изостря практиката на оскъдните и по-неутрални формулировки по отношение на търговията, които те обикновено използват в комюникетата си.

Изявлението им последва съобщението на Вашингтон от петък, че президентът Джо Байдън ще наложи отново мита върху стотици стоки, внасяни от Китай. Междувременно ЕС е към края на разследването на субсидиите за електрически превозни средства, което вероятно ще доведе до защитни мерки срещу износа на автомобили от Китай.

Очаква се потенциалните налози на ЕС да бъдат значително по-ниски от тези на САЩ и да се основават на различен подход в рамките на правилата и процедурите на Световната търговска организация.

На срещата на Г-7 Льо Мер заяви, че страните членки трябва да засилят обмена на информация и да създадат обща оценка на промишлените практики на Китай. Въпреки това той настоя, че ЕС разполага с всички необходими инструменти, за да възстанови равнопоставеността .

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
9
 
! Отговори
Сенеката преди 1 месец
Предлагаме на Китай да се самоубие като престане да произвежда... Европа вече го направи със зелената сделка...
253
0
 
8
 
! Отговори
Не Китай преди 1 месец
САЩ И ЕС си го направиха така!!!ГЛ....ПА. ЦИ ТРЕТОПОЛОВИ!
252
0
 
9
 
! Отговори
Куку преди 1 месец
Интересно ми е кой от ЕС първи ще посети Русия за мир, без евтини ресурси от Рус няма да се случат нещата.
251
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китайската стока , не струва....тя е ката оня филм:../Тя танцува само едно лято/
250
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да почнат да произвеждат евтини съвременни оръжия, тях всеки ще закупи.
249
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е наще патриоти за пачка долари се изнесоха от страната и като чужди апендикси се присмиват на китайците.
248
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 237 Китайците живеят в дупки в земята а по богатите в пещери Придвижват се от дупка до дупка и от пещера до пещера с магарета и коне Леката кола е непознато нещо защото те са на ниво на развитие 1век преди новата ера Пенсията е 1купичка ориз за цял месец а за по богатите купичка и половина
247
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато западните компании си произвеждат стоките за жълти стотинки и ни ги продават с 300 процента печалба всичко е наред. Когато Китай произвежда евтини стоки и ги продава евтино изведнъж стана лош Китай....да, икономическия модел е тотално сбъркан, но ке заради Китай, а по принцип от самото начало си е сбъркан.
246
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сетиха се време е да упомнят управниците, че евтиното винаги излиза скъпо и то пре пре скъпо. Много фирми правят милиарди от разликите в цените на труда, но и на това може да му дойде края. Не се кефете на евтиното китайско . Преди около 10 години китайците скроиха срашен номер на света с кокса като по учебник - продавайки кокс на световния пазар на цени 3-4 пъти по ниски - ликвидираха това производство в европа и САЩ и вдигнаха цените 5 пъти - могат да го направят със всяка друга индустрия.
245
2
 
18
 
! Отговори
Тревоман преди 1 месец
Европейските стоки са скъпи и некачествени. Китайското е по евтино и по качествено от тях. Митовете за немското качество умряха и на всички им писна от скъпите *** на Запада!
244
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Запада сами си прави , ХАРА-КИРИ!Аз си мислех че в България сме по-зле , ама като гледам на фона на Запада ,... НАПРАВО СМЕ СИ ----ДОБРЕ !
243
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кИТАЙ? Как бре , нали Запада е ПО ?Кво станЪ , всичко се обърна !Ами да , то ГИГАНТЪТ ''МЕРЦЕДЕС'' се изсели от Германия , в Китай , а БМВ сече е в Индия ..С една дума , Западащият --Запад , слугата на САЩ и Англия , изпада в рецесия !
242
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/273 "Напълни се запада с кафевци" - е и? Западът САМ се напълни.
241
2
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
искам да видя как ЕС и САЩ ще забранят вноса от Китай и пазарът ще стане само Made in EU. Нещо като Произведено в България, ама без желязо, пластмаси и дърво... щот няма от де да се внесе. Ах да и много гей и небинарни права.
240
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напълни се запада с кафевци ама те само молитви към алах произвеждат а? Няма стока.
239
4
 
2
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
До 264 Вече сме там и заводите некнат.Кои сте вие бе буахахаха ,велие ще бъдете заличени от Земята бе не разбрали ,че идва ядрена война и всичко ще приключи беахахаха
238
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Гъди,гъди Гъдьо/268 "Качеството на китайската стока било лошо?Че то няма друга,та да я сравним!" - има какво да се сравнява. Miele C1 Junior и Flex (или спещъл едишън). Според 60% от хората произведеното в Китай е по-добро.
237
1
 
13
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
*** видяха една страна която може да произвежда по евтини неща от тях и веднага искат да и попречат!!Какво стана със своцодния пазар или той е свободен само когато е в полза на така наречените г-7представи си Китай не е сред тях а произвежда повече от тях буахахаха
236
1
 
3
 
! Отговори
До273 преди 1 месец
Чудя ти се,как въобще я мъкнеш тая глава на раменете си,то бива да пращиш от акъл ама твоето е бет!
235
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Икономиката в днешния й вид - заплашва англоговорящите идокато те не се изхвърлят зад борда й - ще е така: с инфлация, с рецесия, без (нормална) търговия и т.н. екстри