Главчев: България остава ангажирана с НАТО, ЕС относно Украйна

Той е в Швейцария за срещата на върха за мир в Украйна
15 юни 2024 23:00, Анисия Иванова
272
Главчев: България остава ангажирана с НАТО, ЕС относно Украйна
Снимка: БГНЕС

„България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руската военна агресия срещу Украйна“.

Това написа служебният премиер на България Димитър Главчев в своята Фейсбук страница, при пристигането си в Швейцария за срещата на върха за мир в Украйна.

„Пристигнах в швейцарския курорт Бюргенщок, където ще участвам в Първата среща на върха за мир в Украйна. Бях посрещнат от президента на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд и от президента на Украйна Володимир Зеленски“, написа Главчев.

„България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руската военна агресия срещу Украйна. Страната ни продължава да подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност. България подкрепя и евроатлантическата перспектива на украинската страна. Свидетелство за това е приетата на 6 юли 2023 г. от Народното събрание Декларация за подкрепа за членство на Украйна в НАТО. България приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към Съюза и признава важния напредък, който страната е постигнала“, добави българският министър-председател.

Първата среща на върха за мир в Украйна се провежда в швейцарския курорт Бюргенщок. Лидерите дискутират създаването на ясна рамка за прекратяване на войната, предоставяне на гаранции за сигурност, определяне на условия за следвоенно уреждане, съгласуване на условията за финансиране на възстановяването на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
1
 
4
 
! Отговори
Просто казано преди 1 месец
България си остава васал на САЩ без право на мнение. Никога не е провеждан референдум за участието ни в НАТО и ЕС. Не легитимно правителство с под 50% актовнпст да взима такива решения.
220
0
 
5
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 месец
Искам да се обърна към участващите във форяма как е по-правилно да се каже Песо-Главчев или Празно-Главчев!?
219
8
 
1
 
! Отговори
СЛАВА УКРАИНЕ... преди 1 месец
ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е С ТЯХ И РАБОТИ ЗА ПОБЕДАТА !
218
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно е ...който и да е все тая ше е !
217
1
 
1
 
! Отговори
Това е ясно! преди 1 месец
Но дали, докато се занимаваме с външнополитическите проблеми, не изпускаме ставащото в България! Ясни неясни сайтове бълват пропутинска пропаганда, Величие и т.нар. Исторически парк са продукт на КГБ! Гледайте филма и интервютата на С. Георгиев, всеки, който поне от малко маже да разсъждава ще се ужаси от това , което става и ще се чуди спят ли службите за национална сигурност!?!
216
1
 
6
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Главчев да се беше ангажирал с някой български проблем. Ама те са ти под нивото. Предател.
215
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главчев, в Словакия започна наказателно дело заради прехвърлянето на 13 изтребителя МиГ-29 в Украйна, тъй като това е отслабило въоръжените сили в нарушение на конституцията, ДА НЕ СТАНЕ СЪЩОТО И С ТЕБ, то бива подаване на г ъз ама чак пък толкова.
214
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А,къде е ангажимента към българите.Ангажимент с повишение на цена на ток,вода,горива,данъци и храни.
213
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО ОТАН
212
2
 
9
 
! Отговори
Пародия преди 1 месец
Събрали се едни да си правят сметката без кръчмаря.
211
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЛАВУНЧ ГОЛЯМА УРСУЛА ФОН... (НЪЛ СИ ЗНАЙШ) ХАПНИ, ГОЛЯМА ДУМА НЕ РЕКВАЙ!!!... КАК Е ВРЕМЕТО В БУРГЕНЩОК?? И ДА НАПРАЙШ ЕДНА СПА ПРОЦЕДУРА...
210
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората с еднакво мнение би следвало да се подкрепят взаимно но на практика така ли е ?!?
209
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Швейцарски професор е дал интервю в което казва че много от швейцарците се притесняват Швейцария да не загуби репутацията си след такава една среща . Може би имат основание след като легитимират бандеровци и гитлеристи.
208
15
 
5
 
! Отговори
УТТ преди 1 месец
Рашка-фалирашка
207
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпросния грантаджия не пише той преписва опорки. Може би не знае дори езика нито смисъла на думите но поучава и дава мнение по опорки и на изборите е така. Неуките победиха тотално и благодарение на горния екскурзиант и подобни удобни министри. Тяхната цел беше постигната а именно те да побеждават.
206
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Грантаджията, дето поства тука: 1. Украинците също бяха крепостни. 2. Украинците също бяха колхозници. 3. Наричай ги Богове слезли от небето, както се изцепи Алексей Арестович.
205
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия възстановява независимостта на окупирана от французите Швейцария когато гони Наполеон след неговия разгром от генераките Суворов и Котузов. С указ на руския император и с нова конституция на швейцарците но те са ясно в положението на Бг хора с къса памет като българите .
204
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обидно е че главчов е служебно лице а говори като литературен герой да не уточняваме кой вече всички го знаят от известна приказка/филм американски.
203
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки може всичко да каже но кого представлява никого мандата му изтече. А швейцарците може и да съжаляват за това че се качват на грешен вагон. Да не стане обратното на тех ните благородни желания..
202
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая среща, нито е първата, нито е на върха, а още по-малко е за мир!