Тахов: Настояваме лимитът по украинската помощ да се премахне

Това заяви министърът пред Съвета на Европа
25 юни 2024 20:15, Стела Стоянова
30
Тахов: Настояваме лимитът по украинската помощ да се премахне
Снимка БГНЕС, архив

Настояваме Европейската комисия да премахне или увеличи индивидуалния лимит до 560 000 евро на предприятие в първичното селскостопанство производство по Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се проведе в Люксембург. Той посочи, че искането е съвместно на България и Румъния, подкрепено и от Полша. Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени значителен брой селскостопански животни, площи с трайни и зеленчукови култури, както и оранжерийно производство. По този начин те нямат възможност да получат средства за покриване на увеличението на разходите за производство на земеделска продукция. В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Отново по предложение на страната ни се обсъди искането за удължаване с 12 месеца срокът за разплащане по проектите от ПРСР 2014-2020 г. ,,Земеделските производители не могат да изпълнят в срок проектите си заради затруднения във веригите на доставка”, посочи Георги Тахов и допълни, че през последните години секторът в Европа е сполетян от редица неблагоприятни събития, които са довели до голяма несигурност. Предложението е подкрепено от Чехия, Словакия, Румъния, Гърция, Литва и още девет държави. Делегацията на Хърватия информира Съвета за значителни щети върху земеделските площи поради неблагоприятните метеорологични условия. От своя страна министър Тахов допълни, че ситуацията в България е аналогична, като ежегодно се отчитат огромни по размер щети. "Трябва да се разгледат всички възможности и инструменти за смекчаване на вредните последици от подобни събития върху селскостопанския сектор",каза още той. По думите му, трябва да се преразгледат условията за предоставяне на подкрепа от Фонда за солидарност на ЕС.

По време на Съвета бе обсъдена и темата за устойчив риболов в ЕС. В изказването си министър Тахов приветства усилията на ЕК за постигане на целите в рибарството в Черно море. Той посочи, че страната ни отчита липсата на адекватна оценка на продължаващото негативно въздействие, което войната в Украйна оказва върху рибарството на България и Румъния в Черно море. „Конфликтът генерира непрекъснат риск за безопасността на корабоплаването в този воден басейн, както и до стеснени риболовни полета, което съчетано с дребно мащабния характер на българския риболовен флот засилва негативните въздействия и ограничава възможностите му за по-добро икономическо представяне“, уточни още д-р Георги Тахов. Той заяви още, че България ще настоява риболовните възможности за 2025 г. в Черно море да отразяват решенията, които ще бъдат приети от Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM). /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Русия
Петте предизвикателства пред бъдещия шеф на НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
До 26 преди 2 седмици
Връзката е тази, да подарим помощите на укрофашсгите. Защо иначе посланикът на САЩ ги привика онзи ден?!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не виждам връзка между заглавието и съдържанието на статията. Какво общо има Украйна с помощите за земеделските неволи в ЕС?
23
0
 
4
 
! Отговори
ЧУКЧА до 23 преди 2 седмици
Брат , знам че Чукча не читател , Чукча е Писател .Прочети новината - помощта е за България , а не за Украйна .
22
3
 
10
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 2 седмици
настоявам над лимита желаещите вадят от джоба си и нареждат превода. Ше има бой с лопатата по чукондурите даващи на украйна за сметка на българските нерешени проблеми! народният съд, ще си мечтаят да стигнат до него, на място в центъра
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 11. Цитат: /Европа ще стане като СССР,само че с бели ръкавици.Нов комунизъм, ама само за богоизбрани./ Е как така, защо бяха 45 стигат, защо преходът 35 + години затри всичко работещо. Бг избяга от СССР за по добро, а не пак от същото, само че с име ЕС.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Издирва се българската Тиква! Покри се!-:)
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Статийката е нагледен пример за това, как се пише за нещо, за което "журналистът" няма абсолютно никаква представа и изобщо не знае за какво иде реч! Голяма попара се е получила.
18
1
 
7
 
! Отговори
Кило преди 2 седмици
Хора , не четете само заглавието , прединда коментирате !
17
6
 
11
 
! Отговори
Да знаете преди 2 седмици
В тоз форум има укри , детонбягат от фронта , но се подвизават в интернет пространството , като борци за свобода и демокрация хахахахахахахах
16
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гай-добре ще е изобщо да се забрани вноса от Украйна. Продукцията и без това не отговаря на европейските изисквания.
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Сега - Сега, първо чети и тогава пиши. Човекът има предвид загубите най-общо в селското стопанство, земеделието. Подпомагане на тях, не на Украйна. Ама, нали свикнахме, че само на зелника се помага.
14
5
 
11
 
! Отговори
До сега този преди 2 седмици
Да тръгва за украйна. Брато нищо не си разбрал . Но не е твоя вина журналистутките не могат или не искат да пишат. Тук става дума за лимита на помоща , които получават европейските фермери , заради , политиката , на ЕС спрямо облекченията за украйна , която не спазва европейските норми и заради това стоката и е в пъти по- евтина и по- некачествена , но все пак се толерира
13
6
 
15
 
! Отговори
До кога преди 2 седмици
По села и градове хората още мизерстват след наводненията 2023г.А украйнските нацисти спят в 5 * хотели.Каква държава сме и кой е този Тахов?!
12
8
 
17
 
! Отговори
Сега преди 2 седмици
Този да тръгва за Украйна....
11
2
 
20
 
! Отговори
Христо преди 2 седмици
Европа ще стане като СССР,само че с бели ръкавици.Нов комунизъм, ама само за богоизбрани.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 8. Че тебе кога са та питали за каквото и да било ?
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде, Тахов, давай си цялата заплата на Украйна и отивай да се биеш на фронта за Украйна...............няма да липсваш на никого в България!!!
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не съм делегирал право на тоя тъ@@пак Тахов да говори от мое име!!!
7
5
 
24
 
! Отговори
??? преди 2 седмици
И защо да даваме оръжия и пари на един зелен наркоман Зеленски и хунтата му - фашисти????
6
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Настояваме ,Всякаква " помощ" за Украйна да се Преустанови! Никой,не е Задължен с Нищо на Украйна! Тя сама избра " пътя" на Див Капитализъм след Излизането си от състава на СССР! Взеха големите пари от Американците една малка част Украинци.И сега да ги " спасяваме"? Не! Да се Оправят!!!